Se det på nettet

Ugens fiktionsserier

Vejret er blevet tv-vejr, serie-vejr for at være mere præcis. Netfliz, Viaplay og Amazon bugner af dem. Men de licensbatlate kanaler kan også godt være med:

DR:

Fred til Lands, Doggystyle II, Imperiets sensommer, Nikolaj og Julie, Vildskud, Eagles og mange, mange flere.

TV2:

DNA, Les Mis, Badehotellet, Sygeplejeskolen, Nynne, Klovn og mange, mange flere.

NRK:

Exit, Lykke-Per, Fred til lands, Poldark, Kriger, Shetland, Lykkeland, Les Mis, Eagles og mange, mange flere.

SVT:

Innan vi dör, Vår tid är nu, Väster om friheten og mange mange flere.

Leder man lidt videre, finder man ofte også fortegnelser over kanalernes mange krimiserier og film.

NRK har som de eneste en stående reserve af altid tilgængelige super-film som The Square, Rust og ben, Cinema Paradiso.

Genopdagelsen

Genopdagelsen (stream/optag) (7,4 IMDB). 47 børn får en højere dosis natur i 10 uger.

Man kan skylle efter med Dersu Uzala (8,3 IMDB).

Facebook - ven eller fjende?

Facebook - ven eller fjende (stream/optag) (7,4 IMDB). Fjende.

Dopamin-jockey og herremand.

Maigret stiller en fælde

Maigret stiller en fælde (stream/optag) (7,1 IMDB). Mr. Bean/Edmund Blackadder som kommissær Maigret? Den ultrafranske, stoiske kommisær, der løser mordmysterier i efterkrigstidens Paris? Men det virker. Bortset fra musikken er der kommet en hæderlig film noir ud af anstrengelserne.

Fred til lands

Fred til lands (stream/optag) (NRK) (7,5 IMDB). Kan almindelige mennesker finde ud af at slå psykopat-Mike ihjel? Hvis de får 8 afsnit til det? Det er tilsyneladende det spørgsmål DRs nye "klokken 20 søndag aften"-dramaserie forsøger at besvare.

Red Urbex

Red Urbex (stream/optag). Der var engang et rigtigt modbydeligt styre, et idé-kompleks, der slog millioner af mennesker ihjel, forurende som gale og gjorde sig klar til at dræbe hele jordens befolkning 10 gange. Ideologien efterlod sig også nogle meget brutale, menneskefjendske bygninger. Dem ser vi en smule på i denne korte programserie.

Den store bagedyst sæson 5+6+7+8

Den store bagedyst sæson 5+6+7+8 (stream/optag). Slår jeg til eller vil mine fejl rive mig ned i dyndet og resultere i min udstødelse? Mon det kunne være sjovt at bage en lignende kage under hyggeligere former? Nyeste sæson af Den store bagedyst er begyndt.

Exit

Exit (stream/optag) (NRK) (8,5 IMDB). Du, min lille tv-seer, er slet ikke i en position, hvor du kan opføre dig som et røvhul og bade i penge, huse, biler, både, ludere, stoffer, rejser. Men det kan de fire succesfulde finansmænd Exit handler om.

Historien er denne:

Fire hovedrige finansmænd har talt nært-ærligt med en journalist om deres rige liv med de mange løgne, den store luksus og de eksklusive glæder. De chokerende interviews er blevet til en chokerende tv-serie propfuld af alt det arbejderklassen og middelklassen også begærer. At bestemme, at blive serviceret og tilbedt. At kunne opføre sig ekstremt egoistisk uden at blive banket på plads.

Med rigelige mængder sex, vold og højenergimusik (og fremragende skuespillere) er det ret sikkert at serien også kommer på dansk og svensk tv.

Men hvis du vil være før de andre (det er en måde du kan udmærke dig på selvom du ikke har penge), kan du allerede nu se den på NRK.

Opdatering 5.10.2019:Nu er den kommet på dansk tv og der er nu mindre status i at se den. Men gør dt alligevel, hvis du kan lide sex, vold og afstumpede skiderikker, de stærke dyr.

Anmelderne skrev:

Og den bygger opp under fascinasjonen, heller enn å rive den ned, når den kobler cabriolet-råning, lapdance og slåsskamper med tempofylt musikk og kreativ klipp og kameraføring.

Mange vil nok oppleve serien som voldsomt fokusert på sex, rusmisbruk, vold og kvalmende oppførsel, men kommer likevel ikke til å greie å la være å se. For  bra er den faktisk.

Serien gir oss snusfornuftige fattigfolk en anledning til å se like mye ned på de galne rike som de ser ned på oss.

Poldark sæson 1+2+3+4+5

Poldark (stream/optag) (8,4 IMDB). Romantisk, historisk drama rettet mod damer fra middelklassen.

NRK har nu alle 5 sæsoner og The Guardian har over 100 artikler om emnet.

Jorden set fra rummet

Jorden set fra rummet (stream/optag) (NRK) (8,1 IMDB). Fænomenalt smuk naturudsendelse fra BBC.

QEDA

QEDA (stream/optag) (5,5 IMDB). I denne danske science fiction-film (de eksisterer) er der både sparet på farverne, effekterne og - desværre -  manuskriptet.

Vi er de bedste!

Vi er de bedste! (stream/optag) (7,2 IMDB). For 20 år siden sprang Lukas Moodysson ind på verdensscenen med mesterværket Fucking Åmål. Den nænsomme og sympatiske skildring af sarte følelser vakte berettiget opsigt og glæde. De stjålne blikke og de pludselige usikkerheder fik lov til at tale og rørte et stort publikum.

Efter Fucking Åmål kom endnu et mesterværk, Tillsammans, om livet i et kollektiv i 1975.

Og så gik det ned ad bakke. Moodysson blev sur svensk feminist og begyndte at lave kluntet bras.

  • Lilje4ever (2002) viste at det var fælt, fælt, fælt at være barneluder.
  • Et hul i mit hjerte (2004) at det ikke var rart at sumpe rundt i misbrugsmiljøer.
  • Container (2006) at det heller ikke var rart at være en fed klump forladt af familie og sociale myndigheder.
  • Mammut (2009) at vi alle skulle skamme os over verdens ulighed. Og ikke meget mere end det. Bare skamme os, skamme os og skamme os noget mere.

Og pludselig var der en eller anden, der må have fortalt Moodysson noget i retning af "Lukas, f'helved'! Ved du hvor grim, kedelig og doven, du bliver af at være sur, eksperimenterende, svensk feminist? Kan du ikke se hvordan din på verdensplan beundrede humanisme - selv skurkene i Fucking Åmål og Tillsammans havde noget godt i sig - ikke er blevet brugt til en skid i over 10 år! Dig, Lukas, der med dine nænsomme, sympatiske portrætter ændrede en hel generations syn på homoseksualitet og en del andre progressive hjertesager. Lav nu f'helved endnu en film med teenagere, stjålne blikke, betydende pauser og se den gå til tops!"

Og Moodysson rettede sig op for første gang i ti år og sagde "Jeg ville lave en film om at livet - på trods af beviser på det modsatte - er værd at leve."

I Vi er de bedste! spiller tre sympatiske teenagere punk i Stockholm i starten af 80'erne. De er kvikkere end forældrene, bare ikke helt så erfarne. Men deres hjerter er på rette sted og det er filmens også.

Vi er de bedste! pulser af energi og fik fuldt berettiget en masse positive anmeldelser.

Kort sagt: se den!

The Black Mirror Special

The Black Mirror Special (stream/optag) (8,9 IMDB). Black Mirror er faldet lidt af på den på det sidste. Men fra 2011 til 2017, var det noget af det bedste tv-drama, man kunne finde (og du kan stadig finde det på Netflix). Her taler Arte med folkene bag.

Generation Wealth - Den superrige generation

Generation Wealth - Den superrige generation (stream/optag) (6,5 IMDB). Ikke på niveau med Dronningen af Versailles. Men Lauren Greenfield er som altid ganske underholdende og tankevækkende.

The Party

The Party (stream/optag) (6,6 IMDB). Lille, ondskabsfuld og morsom engelsk komedie med ikke alt for kvikke middelklassefolk i fokus.

Eftersom det er på svensk tv, kan TV4ever ikke optage lyden (desværre). Så der å man bruge kommandolinje og ffmpeg.

Playboy-svindleren og de forsvundne milliarder

Playboy-svindleren og de forsvundne milliarder (stream/optag) (7,8 IMDB). I Danmark har vi Bjarne CorydonSanjay Shah, Bech-Bruun og GoldmanSachs. I Malaysia havde de Jho Low og GoldmanSachs.

Jho Low og hans hold af banditter i habitter fik i alt bedraget de malaysiske skatteydere for 30 milliarder kroner.

Den svinestreg er en film værdig fordi forbryderen på et tidspunkt har råd til at lade Britney Spears hoppe letpåklædt ud af en fødselsdagskage og dertil kan forære et Picasso-maleri til Leonardo DiCaprio.

The Kleptocrats, som dokumentaren hedder på originalsproget, følger svindlen hele vejen fra start til slut og minder en om at der ikke skal meget korruption, GoldmanSachs eller inkompetence til før svumpukler kan stjæle milliarder.

Bruce Springsteen - med egne ord

Bruce Springsteen - med egne ord (stream/optag) (7,2 IMDB). Og Bruce Springsteen - Born to Run. Bruce Springsteen - Darkness On the Edge of Town. Bruce Springsteen - Born in the USA. Berlinmurskubberen og Skavlan-gæsten fylder 70 i dag.

Desværre er det meste løbet ud. Så når streamingkanalerne siger "Når du vil have det, hvor du vil have det" replicerer du "Evigt ejes kun det optagne. Det jeg optager, forsvinder ikke."

Over land - fra London til Mongoliet

Over land - fra London til Mongoliet (stream/optag). "Hvornår kommer det der program med de tre der, der kører bil. Det sjove hvor de driller hinanden, hvad er det det hedder?" spurgte et af familiens ældre medlemmer. Programmet hedder for tiden The Grand Tour og kommer til december.

Men ser man nærmere efter, er det der hele tiden.

Her på norsk med tre raske gutter, der rejser 22.000 km gennem 22 lande med mange oplevelser, drillerier og strabadser til følge.

Jim og Ghita er så det danske svar. Jim Lyngvild (flamboyant erhvervsmand) og Ghita Nørby (pensioneret kongelig skuespiller) kører ikke så langt i bil. Men de skal nok kunne gå hinanden på nerverne på fornøjelige måder på selv korte distancer og uden udefrakommende pres.

Vild med dans

Vild med dans (stream/optag) (3,4 IMDB). "Kendte danskere vover sig ud på dansegulvet i TV 2's medrivende underholdningsshow." Det kræver dog et TV2 PLay-abonnement (fås fra 49 kroner pr. måned) at følge med i denne sæson.

The Banishment

The Banishment DR-K Live 23.9.2019 02.00 (stream/optag). (7,6 IMDB). Mester Zvjagintsevs mindst vellykkede film kræver timeroptagelse. Virker med ét klik, hvis du læser dette med TV4evers nye betaversion.

Hans bedste film - The Return, Elena, Leviathan, Loveless - kræver desværre alle VPN og ffmpeg før de er i kassen.

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.