Se det på nettet

Sherlock Holmes (Jeremy Brett, hele serien)

Sherlock Holmes (stream/optag) (8,7 IMDB). De siger den bedste Sherlock Holmes er den man voksede op med.

Det er til dels sandt. Jeremy Brett er fantastisk som den intelligente, opmærksomme detektiv. Granada-serien fra 1984-1994 er også herligt tro mod bøgerne.

Afsnittene kan måske føles lidt lange i dag. Men fornøjelsen ved at se Jeremey Brett tænke, mimre og udbryde "HA!" er ikke blevet mindre.

Mine børns A Study in Pink og A Scandal in Belgravia er det eneste nymodens pjat, der er på omgangshøjde med min barndoms Sherlock.

De andres liv

De andres liv (stream/optag) (8,4 IMDB). Mesterværk om hvordan det er at bo i et korrupt overvågningssamfund hvor alle kan (og helst skal) angive alle.

Da overvågningen i Østtyskland var på sit højeste var der cirka 91.000 fuldtidsansatte i Stasi og 173.000 "uofficielle informanter".

Hver fabrik og hver opgang havde en eller flere hemmelige stikkere.

De andres liv er en fantastisk medrivende film og vandt da også 76 filmpriser - deriblandet en Oscar for bedste udenlandske film.

Deeyah Khan: I møte med fienden

Deeyah Khan: I møte med fienden NO (stream/optag) Det hvide højre - møde med fjenden DK (stream/optag) (7,7 IMDB).

Der er noget særligt sejt over fornuftige, velsituerede mennesker, der risikerer en hel del elendighed ved at opsøge ekstremister på deres hjemmebane for at få sig en voksen samtale med dem.

Homosekuelle Stephen Fry efterlod sine mange millioner kroner og komfortable tilværelse for at tage til Uganda for at høre nærmere til landets Dræb alle homoseksuelle-politik.

Vantro Jamie Walters tog på besøg hos Jihadi-naboerne (en af dem slog en masse uskyldige fodgængere ihjel).

Reggie Yates og Stacey Dooley besøger nærmest hvem som helst, bare de er farlige og/eller snæversynede. Selv Top Gear var i Alabama.

Og her tager ikke-hvide Deeyah Khan på besøg hos racister og nazister for at finde ud af hvad de tror på og hvorfor.

Det kræver klart mod ud over hvad den gennemsnitlige tv-seer besidder og gør os alle klogere på forskellige raseribomber.

Deeyah klarer det i øvrigt strålende og viser hvordan selv forhærdede nazister begynder at tage imod fornuft, når de udsættes for venlighed, intelligens, integritet og hvad Deeyah/verden ellers har at byde på af gode ting.

True Detective III

True Detective III (stream/optag) (9,0 IMDB).

Sæson 1 af True Detective var fantastisk (vellavet, Lovecraft-agtigt detektivdrama).

Sæson 2 var ok (forvrøvlet, hårdkogt noir-detektivdrama fra Los Angeles).

Sæson 3 (forsvundne børn i forarmet område) skulle være topklasse igen.

DR drypper afsnittene ud - ét om ugen.

Hvis du vil være moderne og binge (grovæde flere afsnit pr. omgang) bliver du nødt til at optage alle afsnit og så gå amok juleaften (eller hvornår sidste afsnit nu bliver sendt).

Brændpunkt Berlin

Brændpunkt Berlin (stream/optag) (7,5 IMDB). Instruktør Oliver Hirschbiegel fangde det tredje riges ondskab ganske fortrinligt i Der Untergang. I denne tv-serie ser han nærmere på en anden sort periode i Tysklands historie: Østtyskland 1974. Alle lyver, alle angiver, få ting fungerer og  de vil trække vesttyskerne/-europæerne ned på deres niveau.

Man kan evt. skylle efter med en lille dokumentar om den forbudte skateboard-kultur i Østtyskland 1985 og udbryde sit vanlige "Lad nu være med at forhindre børnene i at stå på skateboard" (for kompetence og selvstyre er bedre end underkastelse). Eller glæde sig over hvordan folkesang og techno endelig gav folk modet til at gøre noget ved deres uduelige, modbydelige politikere og deres forbandede politistat. Dertil er der jo altid Babylon Berlin og Everybody in the Place.

Den store bagedyst sæson 5+6+7+8

Den store bagedyst sæson 5+6+7+8 (stream/optag). Slår jeg til eller vil mine fejl rive mig ned i dyndet og resultere i min udstødelse? Mon det kunne være sjovt at bage en lignende kage under hyggeligere former? Nyeste sæson af Den store bagedyst er begyndt.

Skræmmerne

Skræmmerne (stream/optag) (6,1 IMDB). Ældre dårekiste omdannet til Skræmmeland for hele familien.

Tja. Mere lidt billige tv-minutter i anledning af Halloween.

Man er nok bedre tjent ved at se en god gyser.

Dark Glamour - The Blood and Guts of Hammer Productions

Dark Glamour - The Blood and Guts of Hammer Productions (stream/optag). I morgen er det allehelgensaften og man vil måske se en gyser. Kan man ikke finde en god, man ikke har set før - det er svært - kan man se på 10 fascinerende gysere fra Hammer-studiet.

Det var generelt ikke gode film. Men dog alligevel fascinerende.

Den uhyggeligste nye film? Nok Leviathan. eller Bone Tomahawk/Brawl in Cell Block 99/Dragged Across Concrete.

Jagten

Jagten (stream/optag) (8,3 IMDB). En af Thomas Vinterbergs bedste film. Med en fortrinlig Mads Mikkelsen i hovedrollen. Et drama, der ikke er glat.

Maigret stiller en fælde

Maigret stiller en fælde (stream/optag) (7,1 IMDB). Mr. Bean/Edmund Blackadder som kommissær Maigret? Den ultrafranske, stoiske kommisær, der løser mordmysterier i efterkrigstidens Paris? Men det virker. Bortset fra musikken er der kommet en hæderlig film noir ud af anstrengelserne.

I alt 4 tv-film.

En frygtelig kvinde

En frygtelig kvinde (stream/optag) (6,7 IMDB). Hvis man ikke passer på, kommer man ofte under et eller andet totalitært system.

Øen

Øen - en ny begyndelse (stream/optag). Når jeg sidder i mit velhaverhjem og kigger ud på marken, tænker jeg tit på de stakkels, stakkels mennesker der for 8-10.000 år siden måtte overleve derude. Hver dag rendte de rundt ude i alt det våde, kolde og forbitrede for at fange rensdyr, fugle, fisk og hvad de ellers kunne få fat på.

De havde lavet cirka de samme ting på cirka samme måder de sidste 200.000 år og ikke meget så ud som om det ville blive bedre.

  • Op
  • Skaf føde
  • Forsøg ikke at dø af sult, barsel, sygdom - eller andre onde/sultne mennesker (jep, mennesker slog også hinanden ihjel hele tiden i gamle dage).

 

Og der sidder jeg så. Stor, fed, tryg. Med centralvarme, fantastisk mad fra hele verden, monstrøst tyk Internet-forbindelse, fortrinlige skoler, nærliggende bibliotek, jernbane, politi, læge, sygehus, motorvej og tusinder og atter tusinder andre civilisationsgaver. Det er svært at klynke over vanskæbne eller skatteprocent i den situation.

Øen skal 14 danskere klare sig uden civilisationen i 30 dage. De sejles ud til en ubeboet stillehavsø. De optager deres fælles kamp med egne kameraer og vil kun blive reddet af de nærtboende civiliserede i livstruende situationer.

Jeg så det "helt nye sociale eksperiment" i første version, Øen (med kommentarer af Bear Grylls) i 2014 (udover at være civilisationsnyder er jeg også avantgarde).

Det var en fortrinlig serie. Der var ikke så meget soap og reality (dansk: halvhjerner, der skændes). Mere gennemsnitligt velafbalancerede mennesker, der forsøgte at fremkæmpe bare en lille mulighed for fortsat overlevelse i den fri (dansk: civilisationsløse) natur.

Det viste sig i 2014 at være utroligt, realistisk svært. Bitterligt, nådesløst hårdt. Det bedste deltagene kunne håbe på var at dø langsommere end pludseligt uden civilisationen.

Bear Grylls-versionen fra 2014 har siden varieret med kun at sende kvinder, mænd, kendte og lignende grupper ud til øen. Jeg har ikke gidet se det, men regner med at konklusuonen altid er den samme: i den fri natur er det et hårdt og kedeligt fuldtidsarbejde at holde sig i live - alt handler om det næste måltid og næste søvn.

Øen er i min bog en bedre serie end Alene i vildmarken.

For Øen er en samarbejdsserie i stedet for en udelukkelsesserie.

Øen handler om at løfte i flok - hvilket er ca. hvad 95% af civilisation går ud på. Fra Rand til Musk. Selv gider jeg heller ikke længere tage 3 uger alene ("alene": Gore Tex, Smartwool, Trangia, købemad, tog, bus) i vildmarken, når jeg kan tage en uge fælles.

Efter Øen kan man passende skylle efter med Ind i vildmarken på Netflix (civilisation) eller biblioteket (endnu mere civilisation).

Cinema Paradiso - Mine aftener i Paradis

Cinema Paradiso (stream/optag DK) Cinema Paradiso (stream/optag NRK) (8,5 IMDB). Mine aftener i Paradis. Italiensk film fejrer sig selv i 2½ time.

Elsket af cinefile og meget sød.

Aldergrænse i Norge: 9 år. Aldergrænse i Danmark: 15 år.

Garvede Cinefile bør også huske Natbio: Tåben DR-K Live 22.10.2019 22.30 (stream/optag) (8,0 IMDB) Om hvor hårdt det er at være intelligent menneske i et gennemkorrupt samfund.

Grayson Perry on art, the super rich and empathy

Grayson Perry on art, the super rich and empathy (stream/optag). Folkekære Grayson Perry får - som et af verdens få mennesker - stor belønning for at være uartig.

Det lader også til at TV4ever kan optage fra CNN.

Superheltenes historie

Superheltenes historie (stream/optag) (8,0 IMDB). Den variant af superhelte, der kendes fra tegneserier, er blevet ganske poulære på det seneste. Tonsvis af film- og tv-serier og kilometervis af diskussion på de sociale medier. Og her et 4 times undervisningsmodul med udmærkede lærer Kirkman og en masse kendte mennesker.

Jeg har valgt den simple stillingtagen: "Superheltefilm er for dumme", uanset hvad jævnaldrende eksperter mener. Kun Dredd (2012) har jeg et lile, blødt punkt for.

Men vil man kunne tale nogenlunde vidende med om superhelte er serien fin og nok sjovere end at lære Wikiepdia-passager udenad.

Det samme gælder så også James Camerons historie om science fiction (stream/optag) (8,2 IMDB). Tonsvis af kendte mennesker siger mere eller mindre indlysende ting om skattede film og kaste måske en lille anekdote af sig. Igen 4 timer og igen nok sjovere end at lære Wikiepdia-passager udenad.

Prøven

Prøven (stream/optag) (7,3 IMDB). Du udsættes for ulykke og uretfærdighed. Skal du nu forsøge at kæmpe dig tilbage ved korruption og snusket adfærd?

Dette forsøg på et svar opført af fremragende skuespiller resulterede i en Cannes-palme til instruktøren.

Filmen kan optages med ffmpeg. Nu i 1080p - en halv gang bedre end de 720p SVT udsendte den i tidligere på året. Det bliver bedre!

Præsidentens blodige narkokrig

Præsidentens blodige narkokrig - On the President's Orders (stream/optag) (7,6 IMDB). På Fillipinerne siger President Duerte, at han er imod narkohandel. Men måske er det mere fattige og modstandere, han ikke kan lide. For de bliver myrdet i hobetal mens narkobaronerne mestendels går fri. Kampen mod narko er her billetten til lovligt massemord.

Omtrent alt i den prisbelønnede dokumentarfilm er forfrædeligt. Men den er smukt fotograferet og minder os om at tage politikeres ord med et gran hvidt krystal. Helst salt.

Huset på Christianshavn - alle sæsoner

Huset på Christianshavn - alle 7 sæsoner (stream/optag) (7,6 IMDB). Den udmærkede og ærkedanske komedieserie Huset på Christianshavn har de sidste 4-5 år stået og blinket af og på på dr.dk. Lidt ligesom Matador.

Lige nu er der dog muligheden for at se (og optage) alle afsnit.

Alternativt kan man købe dem i Bilka i lidt dårligere kvalitet til 249 kroner.

Til sidst kan man skylle efter med Skide godt, Balling - et portræt af Erik Balling, der instruerede henved halvdelen af alle Huset på Christiasnshavn og alle Olsen banden-filmene.

 

Ugens fiktionsserier

Vejret er blevet tv-vejr, serie-vejr for at være mere præcis. Netfliz, Viaplay og Amazon bugner af dem. Men de licensbatlate kanaler kan også godt være med:

DR:

Fred til Lands, Doggystyle II, Imperiets sensommer, Nikolaj og Julie, Vildskud, Eagles og mange, mange flere.

TV2:

DNA, Les Mis, Badehotellet, Sygeplejeskolen, Nynne, Klovn og mange, mange flere.

NRK:

Exit, Lykke-Per, Fred til lands, Poldark, Kriger, Shetland, Lykkeland, Les Mis, Eagles og mange, mange flere.

SVT:

Innan vi dör, Vår tid är nu, Väster om friheten og mange mange flere.

Leder man lidt videre, finder man ofte også fortegnelser over kanalernes mange krimiserier og film.

NRK har som de eneste en stående reserve af altid tilgængelige super-film som The Square, Rust og ben, Cinema Paradiso.

Genopdagelsen

Genopdagelsen (stream/optag) (7,4 IMDB). 47 børn får en højere dosis natur i 10 uger.

Man kan skylle efter med Dersu Uzala (8,3 IMDB).

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.