Se det på nettet

The Return, Elena, Leviathan, Loveless - russiske mesterværker

Andrej Zvjagintsev har de sidste 16 år lavet 4 aldeles fantastiske film. Svensk TV sender nu dem alle. Lad os først se på dem og derefter hvad der er at gøre ved det, hvis man nu tilfældigvis ikke sidder i Sverige. Der er ingen grund til at gå nærmere ind på hvad filemne handler om. For de er dybt interessante for enhver myndig person.

The Return (stream/optag) (8,0 IMDB, 31 filmpriser, 18 nomineringer, Metascore 82). Far er husets herre.

Elena (stream/optag) (7,3 IMDB, 23 filmpriser, 21 nomineringer, Metascore 87). Sygdom er hver mands herre.

Leviathan  (stream/optag) (7,6 IMDB, 37 filmpriser, 44 nomineringer, Metascore 92). Korruption er hver mands herre.

Loveless (stream/optag) (7,6 IMDB, 19 filmpriser, 44 nomineringer, Metascore 86). Modernitet er hver mands herre.

Lidt hurtig matematik siger at man først skal se Leviathan. Men man kan lige så godt se dem alle. Spørgsmålet er bare hvordan?

SVT har regionskodet hver en lille bid af videoen og der er dermed kun én ting at gøre. Man må enten tage til Sverige fysisk (dyrt, langsom) eller virtuelt (knap så dyrt, lidt hurtigere).

Den virtuelle rejse til Sverige kræver at man køber VPN. For gratis VPN er for usikkert og langsomt. Det er nu heller ikke så dyrt og der er som regel en pengene-tilbage periode på en uge eller to, hvis man er skuffet over kvaliteten.

For at kommer nær Mester Zvjagintsevs mesterværker prøvede jeg to VPN'er fra tilbudslisten:

 • SurfEasy. Velfungerende men urimeligt langsomt. Den GB der normalt tager 5 minutter at få i hus på min magtfulde fiberforbindelse tog 4 timer at få i hus!
 • NordVPN. Velfungerende men smertefuldt langsomt. Den GB der normalt tager 5 minutter at få i hus på min magtfulde fiberforbindelse tog 2 timer at få i hus!

Så vi taler altså om 2% af normal hastighed. En ret ussel og frustererende oplevelse. Men hvad gør man ikke for Mester Zvyagintsevs overrumplende gode dramaer?

Men værre endnu. Den sædvanlige videooptager, TV4ever, virkede ikke direkte på nogen af filmene. Jeg blev nødt til at bruge en kombination af TV4ever og ffmpeg.

Men igen: hvad gør man ikke for Mester Zvjagintsevs dybt rørende historier?

Når de så endelig er kommet ned, er der kun fastbrændte, svensk undertekster på. Men... det er jo mesterværker.

Ærværdige danske skatteydere kan faktisk se de to seneste Zvjagtinsev-film en del lettere og med danske tekster på Filmstriben.

Men det er så kun streaming. Man får ikke filmene til evig eje og arv og kan dermed ikke så let vende tilbage til udvalgte passager eller klippe ting ud til brug i undervisning eller hvad man nu har for vane.

Lad os opsummere: filmene er fantastiske og ligger nu til dig på SVT. Men det er en vældig kamp at redde dem i land hvis du ikke sidder på det svenske fastland.

VM i orientering

VM i orientering (stream/optag). En lille sportgren i den store natur.

Kraftidioten

Kraftidioten (stream/optag) (7,2 IMDB). Halvdum actionkomedie. Men smukt fotograferet af Philip Øgaard.

Woodstock - tre dage der forandrede en generation

Woodstock - tre dage der forandrede en generation (stream/optag) (7,8 IMDB). For 50 år siden samledes 350-450.000 unge sig på en mark uden for New York for at være kærlige, fede og høre moderne musik.

Dokumentaren fortæller troligt om festivalens mirakel.

Hvis man i stedte vil lære lidt om den musik, der samlede unge omkring 1990, skal man forsøge at få fat i Everybody in the Place.

Ludivines dæmoner

Ludivines dæmoner (stream/optag) (?,? IMDB). I Danmark kommer folk, der har skadet andre folk for meget, med Jens Okking til en kold, svensk ø. I Frankrig kommer de heldigste på en 3 måneders vandretur i Spanien med søde Julie.

Filmen er en kortfattet mellemting mellem World's Strictest Parents og et smukt halv-dokumentaristisk blik på Spaniens caminoer.

Arte sælger den bedre: "15-årige Ludivine gør lige hvad hun vil. Hun drikker, ryger, løber hjemmefra, ryger joints. Men hun går for vidt, da hun tæsker en klassekammerat og ender i retten. Hun får nu valget mellem at komme i en plejefamilie eller komme på en tre-måneders fodtur gennem Spanien."

Neon Bull

Neon Bull (stream/optag) (6,8 IMDB). De fjumser rundt på samfundets bund. Men han er heldigvis en meget maskulin cowboy og hun er en meget feminin stripper. Lidt ligesom den fortrinlige Smagen af rust og ben (tilgængelig til på onsdag).

For at glæde filmfestival-dommerne/vise en anden side af mach-kulturen drømmer cowboyen dog også om at kreere vidunderligt tøj.

Som altid: hvis ikke Metascore kan afgøre om filmen er seværdig, er der altid Forældreguiden.

Danskernes yndlingsserier de sidste 40 år - med links

DR har en fin artikel om De meste sete tv-serier i Danmark nogensinde. med en top 20 over serier og hvao mange af de adspurgte, der har set mindst 3 afsnirt fra serien.

Vi kan så her besvare spørgsmålet: kan du se serien i dag, hvis du vil?

 1. Matador – 64 procent. Nej, du kan ikke umiddelbart se den. Evigt ejes kun det optagne (og dog, Matador findes i skodkvalitet på Bonanza).

 2. Krøniken – 50 procent. Nej, du kan ikke umiddelbart se den.

 3. Badehotellet – 49 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for TV2s abonnenter. Der er gode grunde til at folk kan lide Badehotellet.

 4. Forbrydelsen – 44 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige på dr.dk.

 5. Rita – 42 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for TV2s abonnenter.

 6. Borgen – 37 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige på dr.dk. Tyskere og franskmænd kan se den på Arte.

 7. Klovn – 33 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for TV2s abonnenter.

 8. Dicte – 33 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige.

 9. Arvingerne – 30 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige.

 10. Broen – 30 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige.

 11. Sex and the City – 28 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for HBOs abonnenter.

 12. Game of Thrones – 26 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for HBOs abonnenter. Man kunne også have set/optaget dem på SVT i sin tid.

 13. Bedrag – 26 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige på dr.dk. Man kan dog stadig se/optage sæson 1 på NRK. Evigt ejes kun det optagne.

 14. Herrens Veje – 26 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige på dr.dk.

 15. Sherlock – 23 procent. Nej, 0 afsnit fra 0 sæsoner tilgængelige på dr.dk. Evigt ejes kun det optagne.

 16. Orange Is The New Black – 22 procent. Jep, alle afsnit fra alle sæsoner tilgængelige for Netflix' abonnenter.

 17. Breaking Bad – 22 procent. Jep, alle afsnit fra alle sæsoner tilgængelige for Netflix' abonnenter.

 18. House of Cards – 21 procent. Jep, alle afsnit fra alle sæsoner tilgængelige for Netflix' abonnenter.

 19. Sygeplejeskolen – 20 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for TV2s abonnenter.

 20. Mercur – 20 procent. Jep. Alle afsnit tilgængelige for TV2s abonnenter.

Hurtige konklusioner:

 • De mest populære serier er hjemmeproduktioner fra enten DR eller TV2
 • Mottoet med "se det hvor du vil, hvornår du vil" gælder ikke for DR. De fjerner udsendelser som gale.
 • Evigt ejes kun det optagne

En del af DRs populære serier kan dog stadig ses på Filmstriben.

Vanity Fair

Vanity fair (stream/optag) (7,3 IMDB). En kvinde fra kår mindst lige så trange som dine, tager til storbyen og avancerer socialt ved hjælp af list, intriger og rænker.

Alle er smukkere, sjovere og sødere end i bogen og der er mange ældre, elskede britiske skuespillere (og heste) med i birollerne.

Headhunterne

Headhunterne (stream/optag) (7,6 IMDB). "Mange mord for ingenting" sagde en af de mere ædruelige anmeldere. Overdøvet af de dårlige anmeldere, der elsker enhver lokal Hollywood-film.

Men ingen ved helt hvor meget tiltrængt følelsesgymnastik, der kan ligge i en dum, poleret film.

 

 

I dine hænder

I dine hænder (stream/optag) (6,6 IMDB). I en uge hvor DRs mest sete program hedder [ahem] (og er femi-snyd) er det da rart, at de stadig kan sende en film med et formålstjenligt plot. Alt er uegnet for børn og endnu ambitiøse voksne.

Sam Harris går ind på et værtshus...

Sam Harris - ateist, journalist, komiker, meditationslærer, intellektuel superhelt - går ind på et værtshus for at diskutere diskussioner. Det kommer der en på mange måder underholdende og oplysende råbekonkurrence ud af som heldigvis løjer lidt af i 2. del. Det er ikke set/hørt bedre siden Jordan Peterson gik ind i den pædagogforladte børnehave og overvandt kanaljerne. Af det kan vi lære:

- De fleste podcasts kan dog som regel optages med bare en browser eller en app.

Den næste version af TV4ever, TV4ever Premium, kan dog multioptage podcasts (10, 100, 1000 episoder med ét klik). Så der er stadig noget at glæde sig til.

Monty Dons (og alle de andres) haver

Monty  Dons Italienske - Franske - Japanske haver. Amatørgartner Don viser os nogle af verdens smukkeste haver. Som eksempel til efterfølgelse og almindelig vederkvægelse. Flere af dem er virkelig hjernesmeltende smukke.

Efter denne tur kan man tage en tur til Fontainbleu og Alhambra. Eller bare med Søren Ryge rundt i landet.

Minding the Gap

Minding the Gap (stream/optag) (8,1 IMDB). Født på samfundets bund. Intet er rigtig pænt. Men der er en skønhed i at bevæge sig elegant rundt på et skateboard.

Man kan skylle efter med ligeledes fortrinlige Paris is Burning på Netflix.

Smagen af rust og ben

Smagen af rust og ben (stream/optag) (7,5 på IMDB). Jeg kan godt lide genren "Tilfældige ting sker for folk på samfundets bund".  Smagen af rust og ben havde masser af den slags.

Meget velinstrueret og gode skuespillere. Marion Cotillard er også meget nydelig.

Hvad hun vil med sådan en stor, stærk mand, når der stadig er kulturskribenter med forfinet smag ledige på markedet, fatter jeg ikke.

Jules Evans kommenterer det således i Ecstatic violence in the films of Jacques Audiard:

Violence is glamorized, aestheticized, even sacralized – moments of ultra-violence are moments of redemption for the hero [...] Violence is also eroticized [...] the heroine watches the hero bare-knuckle boxing and is turned on. Real men fight and kill.

Kampen/Drømmen om Månen

Kampen om månen - fra Sputnik til Apollo (stream/optag). Drømmen om månen (stream/optag). To længere historier om menneskets vej til månen. Og så det løse: tema om månelandingen.

Enemy, Ex Machina, It Follows, The Handmaiden

Er du en af de heldige alfa-testere af TV4ever Premium. Kan du bare klikke på en af disse titler. Så optager TV4ever den (når tiden er moden). Det kræver dog 1. at du læser dette i TV4ever (let) og 2. at computeren er tændt på det tidspunkt, filmen sendes (lidt sværere).

Kører du med den almindelige TV4ever, må du udføre lidt håndarbejde for at komme i samme gunstige situation.

Der er i hvert fald tre mesterværker i dette læs:

Enemy DR3 Live 4.7.2019 21.35 (stream/optag) (6,9 IMDB). Denis Villeneuve.

Ex Machina DR3 Live 5.7.2019 21.00 (stream/optag) (7,7 IMDB). Alex Garland.

It Follows DR3 Live 5.7.2019 22.40 (stream/optag) (6,9 IMDB). Det vanlige gyserbras.

Dødens gab DR1 Live 5.7.2019 22.55 (stream/optag) (8,0 IMDB). Steven Spielberg.

Breaking the Waves DR-K Live 5.7.2019 23.20 (stream/optag) (7,9 IMDB). Lars von Trier.

Lust, Caution DR-K Live 7.7.2019 01.25 (stream/optag) (7,6 IMDB). Ang Lee.

The Handmaiden DR-K Live 9.7.2019 00.10 (stream/optag) (8,1 IMDB). Chan-wook Park.

Maps to the Stars DR3 Live 9.7.2019 21.30 (stream/optag) (6,2 IMDB). David Cronenberg.

 

Mumford&Sons, Salome, Nabucco, Sleaford Leftfield

Mumford&Sons Live in the Living Room 2019 og Apparat (musik for hipstere), Salome (Oper und Ballet im kostenlosen Live-Stream, 7.-8. juli) og Nabucco (musik for pensionister) og hundredevis af andre koncerter.

Eller hvad med Rave and Resistance: Club Culture in Johannesburg. Der er også noget Kelly Rowland.

Skandalen om luksusfestivalen

Skandalen om luksusfestivalen (stream/optag) (6,8 IMDB). Svindler tænder et håb i fattigfolk. De vil kunne leve som rige mennesker og møde rige mennesker, hvis de køber hans billetter. Billetterne viser sig at være ingenting. Sine steder lidt bedre end Netflix' dokumentar om samme svindelnummer.

Min far Toni Erdmann

Min far Toni Erdmann (stream/optag) (7,5 IMDB). Første reaktion: "Stram og forpint forretningsdatter opsøges og reddes måske af fjollet skolelærerfar [...] Ret lang og trist, med lidt sexy sexy til at få folk til at hænge på."

Men så tog jeg mig sammen og så resten af den 2 timer og 32 minutter la(aaa)nge tyske drama-komedie. Og blev faktisk charmeret og overbevist - eller noget i den retning.

Det er en god historie, skuespillerne er fremragende og den avancerede omgang med Tjekhovs pistol og konventioner, er faktisk ret kildrende. 152 minutters pinlighed er en pointe i sig selv.

De rigtige anmeldere var så glade, som det er muligt at være.

Jeg ser den næppe igen. Men dårlig var den alligevel ikke.

Over 100.000 danskere så den i biografen.

Dyrenes rige

Dyrenes rige (stream/optag) (9,2 IMDB). Sir David, menneskehedens toppunkt, fortæller om truede dyr.

Det kunne også se ud til at DR genudsender Den blå planet II.

Sider

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.