Bedre YouTube til mobil og Chromecast

Martin Ls billede
Af Martin L den 24. november 2023 - 11:57 [0]

Slip for annoncer og meget andet irriterende med NewPipe, Smart Tube Next og SponsorBlock.

NewPipe - Youtube uden reklamer«

Youtube har alt for mange og alt for lange reklamer. Man kan selvfølgelig betale sig fra det med et Youtube Premium abonnement, som så også lader dig afspille video og musik i baggrunden.

Men du kan også gøre det helt gratis med Android-appen NewPipe som udover at give dig YouTube uden reklamer også understøtter afspilning i baggrunden. Og så er det tilmed helt uden at sende information til Google. Ulempen ved sidstnævnte er så at du ikke kan logge ind og se dine playlister mv, for tillod NewPipe det, ville den jo ikke have vandtætte skotter mellem dig og Google. Og det er et af dens kernepunkter.

NewPipe findes - naturligvis! - ikke på Google Play, så du må installere den manuelt. Det kaldes også Side loading. For at gøre dette skal du ind i telefonens indstillinger, gå ned i bunden til "Om telefon" og trykke der, find "Versionsnummer" næsten øverst og tryk på det syv gange. Ja, 7 gange! Så har du åbnet for udviklertilstand og har nu en masse nye muligheder.

Heriblandt at installere apps fra ukendte kilder, altså side loading. Indstillingen varierer lidt på de enkelte telefoner, men på min findes den under
Sikkerhed > Yderligere indstillinger > Apps fra eksterne kilder
Her kan du så vælge den eller de apps som må installere uden om play-butikken, fx Filer som er den indbyggede filhåndtering hvor du kan finde apk-filen fra NewPipe. Hvis du ikke kan finde indstillingen, så brug søgefunktionen i indstillingerne og søg efter ukendt eller ekstern.

Der er en grund til at side loading er slået fra som standard. Det er fordi man virkelig kan få snavs ind på telefonen på den måde, så vær kritisk med hvad du installerer. Men NewPipe er open source, og du har mulighed for at kigge koden efter i sømmene på Github. Måske har du hverken kompetencer, tid eller lyst til at gå koden minutiøst igennem, men det er der heldigvis andre der har - det er fordelen ved open source. Så du kan roligt installere den.

SmartTube Next og SponsorBlock«

NewPipe virker upåklageligt, men egentlig er jeg er ikke glad for at se Youtube på hverken computer eller mobil. Jeg bliver distraheret af alt det som også sker. Så hellere sidde mageligt i sofaen og se YouTube på fjernsynet, uforstyrret af mails og Facebook-notifikationer.

Men Youtube på Chromecast med Google TV har som bekendt også reklamer, men fordi Chromecasten kører Android, er den også meget fleksibel. Så gør dig selv den tjeneste straks at installere SmartTube Next. Denne alternative YouTube-afspiller virker helt fantastisk. Ikke nok med at du slipper for reklamer, den har også SponsorBlock som let og elegant lader dig springe over sponsorindslag, selvpromovering, udenomssnak og alt muligt andet irrelevant indhold. Man kan selv vælge hvad den skal springe over. SponsorBlock kan indstilles til at springe over automatisk, eller til at du selv skal trykke på midterknappen øverst på fjernbetjeningen når der kommer en notifikation. Jeg kan bedst lide selv at styre det, men uanset hvad så fungerer det mirakuløst godt.

SmartTube Next findes naturligvis heller ikke i Play butikken, så du skal ind i
Indstillinger > System > Valgmuligheder for udviklere > Aktiver indstillinger for udviklere
så du kan få lov at installere apps udenom playbutikken.

Hvordan får du så appen over på Chromecasten? Det gør du let med appen Send files to TV som du skal installere både på Chromecasten og din telefon.

Ok, så har du fået en fremragende Youtube-afspiller ind på din Chromecast, men hvad så med Youtube-knappen på fjernbetjeningen? Den starter jo stadig den gamle YT. Hertil skal du bruge en Button Remapper som omkonfigurerer knapperne på fjernbetjeningen. Så sætter du bare SmartTube ind på Youtube-knappen. Du kan konfigurere alle knapperne, inkl. dobbelttryk og langt tryk. Jeg har således sat medieafspilleren Kodi ind på et langt tryk på YT-knappen, og DR TV på et langt tryk på Netflix-knappen.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.