Se det på nettet

  • Hvis du ikke kan se det på pga. regionsblokering: TV4ever.
  • Hvis du gerne vil optage det: TV4ever.

Dagligstuekoncerter

Det plejer at være de rige og modige der tager til opera på The Met og på mondæn natklub i Berlin.

Men i disse Corona-tider kommer The Metropolitan Opera og Watergate-natklubben hjem til sky og fattige dig med deres 1.000-kroners forestillinger.

Helt gratis.

Du kan så gemme hele baduljen til du rent faktisk har tid til at nyde det.

Du kan også smage kort på det, spytte det ud igen og sige til dig selv, at du ikke går glip af noget.

Teknisk: hvis du bare vil gemme musikken som mp3: start FFMPEG batch converter, indlæs videofilen du lige har optaget, og vælg Wizard - Audio preset. Sæt Output path og Start sequential.

I Watergate Berlin-tilfældet (5 timers klubmusik fra Berlin, en 4 GB video), bliver aac-filen på ca. 275 MB, mp3-filen på ca. 400 MB og Flac-filen på 3.300 MB. Man kan ikke rigtig høre forskel på de tre filer.

27. mar 2020
Alle vi børn i Bulderby

Alle vi børn i Bulderby (stream/optag) (6,7 IMDB). En varm film om børnenes liv på landet i gamle dage.

Den har en efterfølger.

Og er lige så god som Emil og grisepjokket (7,2 IMDB)

23. mar 2020
Stolthed og fordom
20. mar 2020
Dronningens tale til nationen, marts 2020

Dronningens tale til nationen (stream/optag). Vor høje drot går i forbøn for de syge og ældre og maner til sammenhold.

Talen blev set af 3,3 mio - en national seerekord. MGP ses af 2,7 mio og en royal nytårstale ses af 2,2 mio.

DR tager sig andetsteds af det politiske med en række tiltag der skal begrænse virussens spredningshastighed (starter på 5:00).

Endelig bliver det også forklaret teknisk, så alle kan forstå det.

Dronning Elizabeths tale... Hm.

18. mar 2020
A modern Man

A Modern Man (stream/optag) (6,4 IMDB).

"Eva Mulvad forsøger med sin poetisk snigende metode at nå ind bag en smuk violinists ydre. Men perfektionisten Charlie Siem lukker ikke nogen ind." opsummerede Ekko.

Violinist Charlie minder faktisk lidt om en elite-cykelrytter. Lidt ensporet, lidt kedelig. Han, hans omgivelser og kvindelige fans er bare 3.000 gange pænere.

Sjoveste klip:

  • "Du er ikke bøsse vel?" Klip til mandlig massør (dansker? særlig castet af instruktøren?), der sidder og rykker entusiastisk i hans underarm og napper ham lidt på torsoen.
  • Tableauet med kærlighedsfilm ("Er du sindssyg?") krydsklippet med stuepigen, der gelejder pude i betræk.

Er vi mon vidner til en irriteret, ældre kvindelig instruktør, der hælder seksuelt innuendo udover en ung, smuk, talentfuld, kontrolleret mand?

Selv jeg sad og ventede på romanblads superreplikken "Frøken, hvis de bliver ved med at tirre mig sådan, kan jeg ikke svare for mine handlinger." Som - spoiler - aldrig kommer.

Det må have været umuligt for Charlie at vide om denne dokumentar/fiktion fra Madame Mulvad ville gavne eller genere hans karriere. Jeg har nogle gange lidt medlidenhed med de unge, smukke, rige, talentfulde og ambitiøse. De skal gøre noget - meget - for at komme yderligere frem og tage chancer - men hvad? Hvem er ven og hvem er fjende?

Med det sagt: Ikke helt så underholdende som Mulvads største hit med de faldne næraristokrater i Det gode liv. En ok trestjerner til en uglamourøs dag.

17. mar 2020
Det syvende segl

Det syvende segl (stream/optag) (SE) (8,2 IMDB). Pesten er over landet og knokkelmanden kommer efter alle. Også Ridder Block. Ridder Block forhaler dog det uundgåelige med et spil skak og en konversation.

Den 63 år gamle film blev Max von Sydows gennembrud.

Havde du været frisk sidste år da Ingmar Bergmans 100 års fødselsdag blev fejret, kunne du have set/optaget næsten alle Ingmar Bergmans film.

17. mar 2020
Hamsun

Hamsun (stream/optag) (7,1 IMDB). En pæn, nydelig og velspillet biografifilm om den gamle Hamsun.

Litteraturanmelder Nielsen siger dog at bøgerne er bedre

Nu sidder jeg og læser Paa gjengrodde Stier. Og jeg siger jer: mine øjne løber over af tårer, og igen grubler jeg over, hvordan fanden han bar sig ad med at forme det sprog, der fremmaner en fuldkommen mageløs verden.

Bare et enkelt Hamsun-citat, for ikke mange andre end ham kunne skrive sådan her: "Og Kjærligheten blev Verdens Ophav og Verdens Hersker; men alle dens Veier er fulde af Blomster og Blod, Blomster og Blod."

Næsten alle andre ville være umådelig stolte over bare at kunne skrive, at "i kærlighed er der både blomster og blod."

 

15. mar 2020
Gem et historisk dokument

"Danmark lukker ned" - pressemøde om Coronavirus 11.03.2020 (stream/optag). Om under en måned fjerner DR det historiske pressemøde "Danmark lukker ned".

Hvor længe den opsplittede version bliver liggende på regeringen.dk er ikke til at sige.

På et tidspunkt vil du kun kunne se små, forkølede bidder udvalgt af andre.

Men har du - som 21.000 andre danskere - tv-optageren TV4ever kan du optage pressemødet og fx. bruge det i undervisningen om 10 år.

Endnu bedre. Premium-udgaven af TV4ever (som alle pt. har gratis adgang til i disse for nationen så alvorlige tider) kan optage bidder af programmer.

Hvis du kun vil have pressemødet uden den omkringliggende snak, skal du optage fra 34:40 til 1:34:00.

En drop-down-menu under optageknappen vil lede dig til Optag del af udendelsen.

For det ligeledes fortrinlige "Nu er det alvor" - pressemøde om Coronavirus den 10. marts 2020 er tiderne 4:20 til 1:02:10.

DR har en fortegnelse over ekstraudsendelser på TVA Ekstra.

Evigt ejes kun det optagne.

13. mar 2020
Sam Harris vs. Corona

How should we respond to Coronavirus? A Conversation with Nicholas Christakis (stream/optag). Åh. SIkke en glædelig gave. Den umådeligt intelligente Dr. Harris sidder og taler Coronavirus med den umådeligt intelligente Dr. Christakis (kendt fra et par andre opdukkener: Det gode samfunds opkomst, Professor Nics ilddåb).

Samtalen er som altid spændende, dannet, opvakt og lærerig (som også sidste gang Harris besøgte emnet).

Her i Danmark er det Lone Frank, der betyrer professorsamtaler og gør det så fortrinligt i 24 spørgsmål til professoren.

Professorsamtaler er spændende af mange grunde:

  1. Professor-typer har tænkt længe over tingene, ved utroligt meget og har lang undervisningserfaring. Sandsynligheden for at de kan forklare et område bedre end den vanlige journalist eller Facebook-skribent er meget høj.
  2. Professorsamtalerne forgår altid på høfligste vis. Mange journalister optræder i rollen som "Skrap moster" eller "Hård hund". Det nyklassiske eksempel er Cathy Newman vs. Professor Peterson. Hvis ofret dog bare kan bringes til at tøve eller modsige sig selv, får vi et "Der fik jeg dig!"-øjeblik, vil interviewet være en succes. Det er en meget primitiv måde at føre samtale på og er mere teknik end egentlig kritisk tænkning (som professorsamtalerne altid bugner af - selvom de er høflige)
  3. Det er basalt interessant at se kompetente mennesker folde sig ud. Uanset om de betjener en tennisketscher, en guitar eller statistik. Kompetence er evigt fascinerende.

Herfra en varm opfordring til at abbonere på begge podcasts og generelt sky ringe journalistik.

13. mar 2020
Det hårde Corona-pressemøde

Det hårde Corona-pressemøde (stream/optag). "Med ting, der udvikler sig eksponentielt er det rette tidspunkt at handle på, når det føles for tidligt." Danmark lukker - ligesom de hårdere plagede lande KIna, Sydkorea og Italien - ned. Elever og studerende bliver hjemme. Alle der kan arbejde hjemme, bliver hjemme.

Det skulle så gerne give den elendige sygdom ringere væktsbetingelser og vi kunne måske glide gennem pandemien uden at overbelaste vores (elastiske) sundhedsvæsen.

Umiddelbart har man lyst til at udskamme de elendige journalister der viderebringer hamstringshistorier uimodsagt og de svage borgere der iler ned for at inhalere og videredistribuere Corona i supermarkedskøen. Jeg vil dog, som altid, foreslå en lidt sværere vej: tal fornuft til dem.

"Ja, Hr. Paniksen. I 1998 var der gærhamstring. Men der var det faktisk ALLE lastbilchauffører, der holdt op med at køre varer ud til supermarkederne. Hvor mange af nationens unge, friske lastbilchauffører holder på en given dag i dette forår op med at køre varer ud til supermarkeder pga. Corona? 10%? Holder fabrikkerne op med at bage brød? Næppe. Dette er en længere, men mildere ulempe."

"Tror du, at du kommer til at sulte? Hvorfor er denne optagethed af toiletpapir? Det er helt klart ikke rart at mangle - og køkkenrulle og avispapir er - pga. afløbene - dårlige erstatninger. Men der er vel varmt vand i hanen?"

Taler man fornuft til folk plejer de, mere eller mindre modvilligt, at slappe af. Som vi kender det fra Deeyah Khan og hendes noget skadede og tilbagestående kundegruppe.

Man kan også gå i den anden grøft af de panikkende og se hvor man kan hjælpe med sine umådelige kræfter.

Jeg har straks meldt mig som Corona-hjælper hos Røde Kors. Så må vi se om der bliver nogle heltegerninger til de samfundssindede på nogen og 40.

12. mar 2020
Wild Tales

Wild Tales (stream/optag) (8,1 IMDB).

Seks små historier om opflammende argentinsk temperament og skæbnens grumme overraskelser. En slags "Skæbnesfortællinger", små historier med twists og morale.

Rigtig underholdende. Smukt fotograferet og med medrivende energi. Alle konflikter, nok så bitre, klares uden pistoler.

Anbefalet, hvis man er i humør til lette, energiske og jødiske anretninger.

TV4ever kan endnu ikke optage den. Men TV4ever kan, med et link i øverste venstre hjørne, fortælle hvordan man kan pt. optage fra SVT med anden software.

7. mar 2020
Mississippi Burning

Mississippi Burning (stream/optag) (7,8 IMDB). En ordentlig omgang tju-bang om at racisme er forkert. Fortrinlige skuespillere, fornuftigt tempo, mulighed for at blive godt og grundigt oprørt. Fed Dirty Harry-finale.

Halvdelen af filmen er historisk korrekt. En del af intrigerne er taget ned af Hollywood-hylden. The New York Times havde en lang, spoiler-fyldt, artikel om hvad der var historisk korrekt for 31 år siden.

Those are the facts - the ''true facts'' as some put it in these days of relative reality - on which the British director Alan Parker's film ''Mississippi Burning'' is based.

- er et af de bedre citater. Vi har formentlig levet i spin, framing og kayfabe siden romerriget.

Alex von Tunzelmann, The Guardians historiemester, har 25 år senere et andet (udmærket, moderne) forsøg på at sammenligne filmen med virkeligheden.

Man kan nok se Missippi Burning som sin generations Django Unchained. Man kan væmmes over væmmelig racisme og se modbydelige skurke få deres bekomst.

Vil man mindes om hvor væmmelig racisme er på en mindre dramatisk måde, kan jeg anbefale de rolige samtaler mellem

Vil du bare have lidt skæg er Sam Harris i råbekonkurrence også besynderligt oplysende. Ligesom småklip fra pressen.

 

2. mar 2020
10 år med Hayao Miyazaki
27. feb 2020
Twin, Tynd is og Tsunami

Twin (stream/optag) (NO) (7,2 IMDB). Kan den ene umage tvilling overtage dens andens liv? Tjo, med lidt smukke, smukke landskaber og noget krimi, skal det nok blive seværdigt.

Tynd is (stream/optag) (NO) (5,9 IMDB). Tynd historie. Der bruges 8 afsnit og mange forviklinger på at fortælle lidt sødt, lidt grumt og lidt forudsigeligt.

Tsunami (stream/optag) (SE) (6,0 IMDB). Almindelig krimi og soap. Som vi kender det.

 

26. feb 2020

Sider

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.