Se det på nettet

  • Hvis du ikke kan se det på pga. regionsblokering: TV4ever.
  • Hvis du gerne vil optage det: TV4ever.

Mandskoret

Mandskoret (stream/optag) (8,3 IMDB). Har indtil videre vundet 9 filmpriser, international hæder og afstedkommet floder af tårer.

Spiller i danske biografer og via TV4ever lige nu.

15. nov 2019
Usynlige helte

Usynlige helte (stream/optag) (8,1 IMDB). Finske diplomater kæmper for at redde liv under det chilenske militærkup i 1973. I høj grad en serie om Tapani Brotherus, Finlands Raoul Wallenberg.

Ikke oppe på Nae Pasarans niveau. Men hvad er det?

 

15. nov 2019
Salman Rushdie: Under Threat of Death

Salman Rushdie: Under Threat of Death  (stream/optag). 30 års fatwa og 20 drabsforsøg fejres  med et blik på den sympatiske forfatter Salman Rushdies liv indtil videre.

15. nov 2019
De andres liv

De andres liv (stream/optag) (8,4 IMDB). Mesterværk om hvordan det er at bo i et korrupt overvågningssamfund hvor alle kan (og helst skal) angive alle.

Da overvågningen i Østtyskland var på sit højeste var der cirka 91.000 fuldtidsansatte i Stasi og 173.000 "uofficielle informanter".

Hver fabrik og hver opgang havde en eller flere hemmelige stikkere.

De andres liv er en fantastisk medrivende film og vandt da også 76 filmpriser - deriblandet en Oscar for bedste udenlandske film.

Bemærk i øvrigt hvor mange film DR faktisk udsender lige nu.

14. nov 2019
Sherlock Holmes (Jeremy Brett, hele serien)

Sherlock Holmes (stream/optag) (8,7 IMDB). De siger den bedste Sherlock Holmes er den man voksede op med.

Det er til dels sandt. Jeremy Brett er fantastisk som den intelligente, opmærksomme detektiv. Granada-serien fra 1984-1994 er også herligt tro mod bøgerne.

Afsnittene kan måske føles lidt lange i dag. Men fornøjelsen ved at se Jeremey Brett tænke, mimre og udbryde "HA!" er ikke blevet mindre.

Mine børns A Study in Pink og A Scandal in Belgravia er det eneste nymodens pjat, der er på omgangshøjde med min barndoms Sherlock.

11. nov 2019
Deeyah Khan: I møte med fienden

Deeyah Khan: I møte med fienden NO (stream/optag) Det hvide højre - møde med fjenden DK (stream/optag) (7,7 IMDB).

Der er noget særligt sejt over fornuftige, velsituerede mennesker, der risikerer en hel del elendighed ved at opsøge ekstremister på deres hjemmebane for at få sig en voksen samtale med dem.

Homosekuelle Stephen Fry efterlod sine mange millioner kroner og komfortable tilværelse for at tage til Uganda for at høre nærmere til landets Dræb alle homoseksuelle-politik.

Vantro Jamie Walters tog på besøg hos Jihadi-naboerne (en af dem slog en masse uskyldige fodgængere ihjel).

Reggie Yates og Stacey Dooley besøger nærmest hvem som helst, bare de er farlige og/eller snæversynede. Selv Top Gear var i Alabama.

Og her tager ikke-hvide Deeyah Khan på besøg hos racister og nazister for at finde ud af hvad de tror på og hvorfor.

Det kræver klart mod ud over hvad den gennemsnitlige tv-seer besidder og gør os alle klogere på forskellige raseribomber.

Deeyah klarer det i øvrigt strålende og viser hvordan selv forhærdede nazister begynder at tage imod fornuft, når de udsættes for venlighed, intelligens, integritet og hvad Deeyah/verden ellers har at byde på af gode ting.

10. nov 2019
True Detective III

True Detective III (stream/optag) (9,0 IMDB).

Sæson 1 af True Detective var fantastisk (vellavet, Lovecraft-agtigt detektivdrama).

Sæson 2 var ok (forvrøvlet, hårdkogt noir-detektivdrama fra Los Angeles).

Sæson 3 (forsvundne børn i forarmet område) skulle være topklasse igen.

DR drypper afsnittene ud - ét om ugen.

Hvis du vil være moderne og binge (grovæde flere afsnit pr. omgang) bliver du nødt til at optage alle afsnit og så gå amok juleaften (eller hvornår sidste afsnit nu bliver sendt).

4. nov 2019
Brændpunkt Berlin

Brændpunkt Berlin (stream/optag) (7,5 IMDB). Instruktør Oliver Hirschbiegel fangde det tredje riges ondskab ganske fortrinligt i Der Untergang. I denne tv-serie ser han nærmere på en anden sort periode i Tysklands historie: Østtyskland 1974. Alle lyver, alle angiver, få ting fungerer og  de vil trække vesttyskerne/-europæerne ned på deres niveau.

Man kan evt. skylle efter med en lille dokumentar om den forbudte skateboard-kultur i Østtyskland 1985 og udbryde sit vanlige "Lad nu være med at forhindre børnene i at stå på skateboard" (for kompetence og selvstyre er bedre end underkastelse). Eller glæde sig over hvordan folkesang og techno endelig gav folk modet til at gøre noget ved deres uduelige, modbydelige politikere og deres forbandede politistat. Dertil er der jo altid Babylon Berlin og Everybody in the Place.

3. nov 2019
Den store bagedyst sæson 5+6+7+8

Den store bagedyst sæson 5+6+7+8 (stream/optag). Slår jeg til eller vil mine fejl rive mig ned i dyndet og resultere i min udstødelse? Mon det kunne være sjovt at bage en lignende kage under hyggeligere former? Nyeste sæson af Den store bagedyst er begyndt.

1. nov 2019
Skræmmerne

Skræmmerne (stream/optag) (6,1 IMDB). Ældre dårekiste omdannet til Skræmmeland for hele familien.

Tja. Mere lidt billige tv-minutter i anledning af Halloween.

Man er nok bedre tjent ved at se en god gyser.

1. nov 2019
Dark Glamour - The Blood and Guts of Hammer Productions

Dark Glamour - The Blood and Guts of Hammer Productions (stream/optag). I morgen er det allehelgensaften og man vil måske se en gyser. Kan man ikke finde en god, man ikke har set før - det er svært - kan man se på 10 fascinerende gysere fra Hammer-studiet.

Det var generelt ikke gode film. Men dog alligevel fascinerende.

Den uhyggeligste nye film? Nok Leviathan. eller Bone Tomahawk/Brawl in Cell Block 99/Dragged Across Concrete.

30. okt 2019
Jagten

Jagten (stream/optag) (8,3 IMDB). En af Thomas Vinterbergs bedste film. Med en fortrinlig Mads Mikkelsen i hovedrollen. Et drama, der ikke er glat.

29. okt 2019
Maigret stiller en fælde

Maigret stiller en fælde (stream/optag) (7,1 IMDB). Mr. Bean/Edmund Blackadder som kommissær Maigret? Den ultrafranske, stoiske kommisær, der løser mordmysterier i efterkrigstidens Paris? Men det virker. Bortset fra musikken er der kommet en hæderlig film noir ud af anstrengelserne.

I alt 4 tv-film.

28. okt 2019
En frygtelig kvinde

En frygtelig kvinde (stream/optag) (6,7 IMDB). Hvis man ikke passer på, kommer man ofte under et eller andet totalitært system.

26. okt 2019
Øen

Øen - en ny begyndelse (stream/optag). Når jeg sidder i mit velhaverhjem og kigger ud på marken, tænker jeg tit på de stakkels, stakkels mennesker der for 8-10.000 år siden måtte overleve derude. Hver dag rendte de rundt ude i alt det våde, kolde og forbitrede for at fange rensdyr, fugle, fisk og hvad de ellers kunne få fat på.

De havde lavet cirka de samme ting på cirka samme måder de sidste 200.000 år og ikke meget så ud som om det ville blive bedre.

  • Op
  • Skaf føde
  • Forsøg ikke at dø af sult, barsel, sygdom - eller andre onde/sultne mennesker (jep, mennesker slog også hinanden ihjel hele tiden i gamle dage).

 

Og der sidder jeg så. Stor, fed, tryg. Med centralvarme, fantastisk mad fra hele verden, monstrøst tyk Internet-forbindelse, fortrinlige skoler, nærliggende bibliotek, jernbane, politi, læge, sygehus, motorvej og tusinder og atter tusinder andre civilisationsgaver. Det er svært at klynke over vanskæbne eller skatteprocent i den situation.

Øen skal 14 danskere klare sig uden civilisationen i 30 dage. De sejles ud til en ubeboet stillehavsø. De optager deres fælles kamp med egne kameraer og vil kun blive reddet af de nærtboende civiliserede i livstruende situationer.

Jeg så det "helt nye sociale eksperiment" i første version, Øen (med kommentarer af Bear Grylls) i 2014 (udover at være civilisationsnyder er jeg også avantgarde).

Det var en fortrinlig serie. Der var ikke så meget soap og reality (dansk: halvhjerner, der skændes). Mere gennemsnitligt velafbalancerede mennesker, der forsøgte at fremkæmpe bare en lille mulighed for fortsat overlevelse i den fri (dansk: civilisationsløse) natur.

Det viste sig i 2014 at være utroligt, realistisk svært. Bitterligt, nådesløst hårdt. Det bedste deltagene kunne håbe på var at dø langsommere end pludseligt uden civilisationen.

Bear Grylls-versionen fra 2014 har siden varieret med kun at sende kvinder, mænd, kendte og lignende grupper ud til øen. Jeg har ikke gidet se det, men regner med at konklusuonen altid er den samme: i den fri natur er det et hårdt og kedeligt fuldtidsarbejde at holde sig i live - alt handler om det næste måltid og næste søvn.

Øen er i min bog en bedre serie end Alene i vildmarken.

For Øen er en samarbejdsserie i stedet for en udelukkelsesserie.

Øen handler om at løfte i flok - hvilket er ca. hvad 95% af civilisation går ud på. Fra Rand til Musk. Selv gider jeg heller ikke længere tage 3 uger alene ("alene": Gore Tex, Smartwool, Trangia, købemad, tog, bus) i vildmarken, når jeg kan tage en uge fælles.

Efter Øen kan man passende skylle efter med Ind i vildmarken på Netflix (civilisation) eller biblioteket (endnu mere civilisation).

23. okt 2019
Cinema Paradiso - Mine aftener i Paradis

Cinema Paradiso (stream/optag DK) Cinema Paradiso (stream/optag NRK) (8,5 IMDB). Mine aftener i Paradis. Italiensk film fejrer sig selv i 2½ time.

Elsket af cinefile og meget sød.

Aldergrænse i Norge: 9 år. Aldergrænse i Danmark: 15 år.

Garvede Cinefile bør også huske Natbio: Tåben DR-K Live 22.10.2019 22.30 (stream/optag) (8,0 IMDB) Om hvor hårdt det er at være intelligent menneske i et gennemkorrupt samfund.

22. okt 2019
Grayson Perry on art, the super rich and empathy

Grayson Perry on art, the super rich and empathy (stream/optag). Folkekære Grayson Perry får - som et af verdens få mennesker - stor belønning for at være uartig.

Det lader også til at TV4ever kan optage fra CNN.

20. okt 2019
Superheltenes historie

Superheltenes historie (stream/optag) (8,0 IMDB). Den variant af superhelte, der kendes fra tegneserier, er blevet ganske poulære på det seneste. Tonsvis af film- og tv-serier og kilometervis af diskussion på de sociale medier. Og her et 4 times undervisningsmodul med udmærkede lærer Kirkman og en masse kendte mennesker.

Jeg har valgt den simple stillingtagen: "Superheltefilm er for dumme", uanset hvad jævnaldrende eksperter mener. Kun Dredd (2012) har jeg et lile, blødt punkt for.

Men vil man kunne tale nogenlunde vidende med om superhelte er serien fin og nok sjovere end at lære Wikiepdia-passager udenad.

Det samme gælder så også James Camerons historie om science fiction (stream/optag) (8,2 IMDB). Tonsvis af kendte mennesker siger mere eller mindre indlysende ting om skattede film og kaste måske en lille anekdote af sig. Igen 4 timer og igen nok sjovere end at lære Wikiepdia-passager udenad.

20. okt 2019
Prøven

Prøven (stream/optag) (7,3 IMDB). Du udsættes for ulykke og uretfærdighed. Skal du nu forsøge at kæmpe dig tilbage ved korruption og snusket adfærd?

Dette forsøg på et svar opført af fremragende skuespiller resulterede i en Cannes-palme til instruktøren.

Filmen kan optages med ffmpeg. Nu i 1080p - en halv gang bedre end de 720p SVT udsendte den i tidligere på året. Det bliver bedre!

18. okt 2019
Præsidentens blodige narkokrig

Præsidentens blodige narkokrig - On the President's Orders (stream/optag) (7,6 IMDB). På Fillipinerne siger President Duerte, at han er imod narkohandel. Men måske er det mere fattige og modstandere, han ikke kan lide. For de bliver myrdet i hobetal mens narkobaronerne mestendels går fri. Kampen mod narko er her billetten til lovligt massemord.

Omtrent alt i den prisbelønnede dokumentarfilm er forfrædeligt. Men den er smukt fotograferet og minder os om at tage politikeres ord med et gran hvidt krystal. Helst salt.

16. okt 2019
Huset på Christianshavn - alle sæsoner

Huset på Christianshavn - alle 7 sæsoner (stream/optag) (7,6 IMDB). Den udmærkede og ærkedanske komedieserie Huset på Christianshavn har de sidste 4-5 år stået og blinket af og på på dr.dk. Lidt ligesom Matador.

Lige nu er der dog muligheden for at se (og optage) alle afsnit.

Alternativt kan man købe dem i Bilka i lidt dårligere kvalitet til 249 kroner.

Til sidst kan man skylle efter med Skide godt, Balling - et portræt af Erik Balling, der instruerede henved halvdelen af alle Huset på Christiasnshavn og alle Olsen banden-filmene.

 

16. okt 2019
Ugens fiktionsserier

Vejret er blevet tv-vejr, serie-vejr for at være mere præcis. Netfliz, Viaplay og Amazon bugner af dem. Men de licensbatlate kanaler kan også godt være med:

DR:

Fred til Lands, Doggystyle II, Imperiets sensommer, Nikolaj og Julie, Vildskud, Eagles og mange, mange flere.

TV2:

DNA, Les Mis, Badehotellet, Sygeplejeskolen, Nynne, Klovn og mange, mange flere.

NRK:

Exit, Lykke-Per, Fred til lands, Poldark, Kriger, Shetland, Lykkeland, Les Mis, Eagles og mange, mange flere.

SVT:

Innan vi dör, Vår tid är nu, Väster om friheten og mange mange flere.

Leder man lidt videre, finder man ofte også fortegnelser over kanalernes mange krimiserier og film.

NRK har som de eneste en stående reserve af altid tilgængelige super-film som The Square, Rust og ben, Cinema Paradiso.

14. okt 2019
Genopdagelsen

Genopdagelsen (stream/optag) (7,4 IMDB). 47 børn får en højere dosis natur i 10 uger.

Man kan skylle efter med Dersu Uzala (8,3 IMDB).

11. okt 2019
Facebook - ven eller fjende?

Facebook - ven eller fjende (stream/optag) (7,4 IMDB).

Fjende.

Fjende, Dopamin-jockey og herremand.

9. okt 2019
Fred til lands

Fred til lands (stream/optag) (NRK) (7,5 IMDB). Kan almindelige mennesker finde ud af at slå psykopat-Mike ihjel? Hvis de får 8 afsnit til det? Det er tilsyneladende det spørgsmål DRs nye "klokken 20 søndag aften"-dramaserie forsøger at besvare.

7. okt 2019
Red Urbex

Red Urbex (stream/optag). Der var engang et rigtigt modbydeligt styre, et idé-kompleks, der slog millioner af mennesker ihjel, forurende som gale og gjorde sig klar til at dræbe hele jordens befolkning 10 gange. Ideologien efterlod sig også nogle meget brutale, menneskefjendske bygninger. Dem ser vi en smule på i denne korte programserie.

7. okt 2019
Exit

Exit (stream/optag) (NRK) (8,5 IMDB). Du, min lille tv-seer, er slet ikke i en position, hvor du kan opføre dig som et røvhul og bade i penge, huse, biler, både, ludere, stoffer, rejser. Men det kan de fire succesfulde finansmænd Exit handler om.

Historien er denne:

Fire hovedrige finansmænd har talt nært-ærligt med en journalist om deres rige liv med de mange løgne, den store luksus og de eksklusive glæder. De chokerende interviews er blevet til en chokerende tv-serie propfuld af alt det arbejderklassen og middelklassen også begærer. At bestemme, at blive serviceret og tilbedt. At kunne opføre sig ekstremt egoistisk uden at blive banket på plads.

Med rigelige mængder sex, vold og højenergimusik (og fremragende skuespillere) er det ret sikkert at serien også kommer på dansk og svensk tv.

Men hvis du vil være før de andre (det er en måde du kan udmærke dig på selvom du ikke har penge), kan du allerede nu se den på NRK.

Opdatering 5.10.2019:Nu er den kommet på dansk tv og der er nu mindre status i at se den. Men gør det alligevel, hvis du kan lide sex, vold og afstumpede skiderikker, de stærke dyr.

Anmelderne skrev:

Og den bygger opp under fascinasjonen, heller enn å rive den ned, når den kobler cabriolet-råning, lapdance og slåsskamper med tempofylt musikk og kreativ klipp og kameraføring.

Mange vil nok oppleve serien som voldsomt fokusert på sex, rusmisbruk, vold og kvalmende oppførsel, men kommer likevel ikke til å greie å la være å se. For  bra er den faktisk.

Serien gir oss snusfornuftige fattigfolk en anledning til å se like mye ned på de galne rike som de ser ned på oss.

5. okt 2019
Poldark sæson 1+2+3+4+5

Poldark (stream/optag) (8,4 IMDB). Romantisk, historisk drama rettet mod damer fra middelklassen.

NRK har nu alle 5 sæsoner og The Guardian har over 100 artikler om emnet.

4. okt 2019
Jorden set fra rummet

Jorden set fra rummet (stream/optag) (NRK) (8,1 IMDB). Fænomenalt smuk naturudsendelse fra BBC.

4. okt 2019
QEDA

QEDA (stream/optag) (5,5 IMDB). I denne danske science fiction-film (de eksisterer) er der både sparet på farverne, effekterne og - desværre -  manuskriptet.

4. okt 2019

Sider

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.