Se det på nettet

Weekendens film på DR, uge 49-2022

Suite Francaise DR2 Live 9.12.2022 20.00 (stream/optag) (7,0 IMDB). Nydelig krigsromance med pæne Matthias Schoenaerts (løjtnant von Falk) og smukke Michelle Williams (Mademoiselle Angellier). Kan give mindelser om Danielle Steels Jewels, men klarer sig endnu bedre i konkurrencen. Måske fordi forfatterinden døde så tragisk i Auschwitz.

Joy DR1 Live 9.12.2022 22.20 (stream/optag) (6,6 IMDB). Kaotiske mennesker forsøger at stable en forretning på benene og nære successen. Det er letteret tænkt end gjort.

Before I Go to Sleep DR1 Live 10.12.2022 00.15 (stream/optag) (6,3 IMDB). En forglemmelig thriller med nydelige hovedpersoner (Colin Firth, Nicole Kidman, Mark Strong).

Cliffhanger DR2 Live 10.12.2022 17.35 (stream/optag) (6,5 IMDB). Umådelig dum film om den kloge bjergbestiger (Sylvester Stallone) der tages til fange af skurke i Colorado (Dolomitterne). "Hvad blev der egentlig af Craig Fairbrass?", kan du spørge. Jo, han ser stadig grov ud og laver stadig film, der ikke er for små børn.

Som i himlen DR2 Live 10.12.2022 19.55 (stream/optag) (7,5 IMDB). En Hollywood-kærlighedsfilm med midaldrende mand i lederstilling og blå skjorte og en yngre, sexet kvinde. Den godmodige film blev set af hver fjerde svensker og burde have været instruktør Pollaks vej til højere indtægter og mere respekt i Hollywood. Men sådan gik det ikke. Han lavede ikke en eneste film de næste ti år og opfølgeren "Så også på jorden" blev et flop på alle fronter.

Filmperler: Call Me by Your Name DR2 Live 12.12.2022 19.50 (stream/optag) (7,9 IMDB). Smægtende (Merchant) Ivory-drama om en ung mands sommerforelskelse. Et drømmebillede for midaldrende, nordeuropæisk middelklasse: Norditalien. Perfekt vejr og mad. Kæmpe villa med tjenestefolk. Foregår i 80'erne. Blandt lærde jøder (virker næsten for Oscar-leflende, men er det vist ikke). Den er et langt, varmt kram af en film fra det solbeskinnede paradis af lediggang, rigdom og nysgerrig, alvorlig lyst. Endnu bedre: den gør intet for at skrue op for dramaet i optrinene. Der er ingen vold overhovedet. Ikke engang råbescener. Og fordi den er så godt skrevet, instrueret og spillet, bliver det alligevel ikke tandløst. Filmen drypper af sex og fik derfor en aldersgrænse på 11 år i Danmark og 21 år i Singapore. Lige midt imellem er nok meget passende. 89-årige James Ivory fik en velfortjent Oscar og Bafta for manuskriptet til den mesterlige film.

8. dec 2022
Hemmelig dagbog fra Kherson

Hemmelig dagbog fra Kherson (stream/optag) (?,? IMDB). En journalist filmer hemmeligt under besættelsen af byen Kherson. Vi ser nogle overgreb mod civilbefolkninge, hører om flere og er med mens staklerne overvejer at flygte.

Ukrainerne har både brug for våbenhjælp (fx. via Dansk Ukraine Komité) og humanitær hjælp (fx. via Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp). Husk at du kan trække dine humanitære bidrag fra i skat.

Du kan få nyt fra den nu tidligere besatte og nu missilplagede by på DR.

7. dec 2022
Jul på DR, 2022

Jul på DR 2022 (stream/optag). Der er masser af julekalendere og -film:

Julehjertets hemmelighed, Nissernes Ø, Nissebanden i Grønland, Absalons hemmelighed, Tidsrejsen, Nissebanden, Bamses Julerejse, Ramajetternes Jul, Jul på slottet, Jul i Gammelby, Jullerup Færgeby, Vinterbyøster

Jul med Trines mor, Rytteriets Ju, Labans jul, Jul på Vesterbro,  Jørgensens jul - En vejrværts bekendelser, Parterapi.

Den lille julemand, Hr Pinds juleeventyr,  Pippi Langstrømpe: Pippis Jul, Julebrevet,  Polar-ekspressen, Jagten på snemonstret, F for Får: Et juleeventyr, Emil fra Lønneberg: Julegildet på Katholt, Cowboy, Indianer og Hest - Julekagen, Familien Jul,  Jul i øsende regn.

Og meget, meget mere.

5. dec 2022
You Were Never Really Here

You Were Never Really Here (stream/optag) (6,8 IMDB). Hvis filmen havde heddet HAMMERHÆVNEREN og hovedpersonen havde moret sig med at slå folk (der mestendels fortjente det) ihjel med en hammer ville det være en væmmelig film ingen ville se.

Men nu har hovedpersonen (Hammerhævneren) det ikke så godt med sig selv og stirrer en del tomt ud i luften.

Det gør automatisk spektaklet dybere.

Lynne Ramsay vandt "Bedste manuskript" i Cannes og Joaquin Phoenix vandt "Bedste mandlige hovedrolle" i Cannes. Dertil indkasserede filmen 23 andre (noget mindre prestigefyldte) priser.

Kun for voksne, der er nogenlunde vant til sadisme-niveauet i den gennemsnitlige gangsterfilm.

4. dec 2022
Weekendens film på DR, uge 46-2022

Kursk DR2 Live 25.11.2022 20.00 (stream/optag) (6,6 IMDB). "Moskva, vi har et problem." "De tager fejl. Det russiske militær er det mægtigste militær i verden og har ikke problemer." Og så dør de. De desperate pårørende er blot en irritation for det ufejlbarlige system. De hjælpsomme fremmede magter skal bare holde sig væk. DR har en god artikel om tragedien. Det samme gælder Illustreret Videnskab. Nogle anmeldere elskede filmen højt.

The Imitation Game DR1 Live 25.11.2022 22.25 (stream/optag) (8,0 IMDB). En Alan Turing hagiografi. Ude af trit med virkeligheden, men tilberedt i den vanlige, trygge Hollywood-skabelon. Larmer meget emnet taget i betragtning.

Gensyn med Brideshead DR1 Live 26.11.2022 00.15 (stream/optag) (6,7 IMDB). Rige og smukke mennesker i kærlighedsdrama. I mellemkrigstidens England. Historien genindspilles ca. hvert 10. år. Dette er en mellemvare.

Comancheros DR2 Live 26.11.2022 18.10 (stream/optag) (6,8 IMDB). Western med John Wayne. Han må sætte skurkene på plads i en ret larmende film.

Dansen DR2 Live 26.11.2022 20.00 (stream/optag) (5,8 IMDB). Knap så vellykket film om voksne menneskers kærlighedstrængsler.

Den osmanniske løjtnant DR2 Live 27.11.2022 16.00 (stream/optag) (6,4 IMDB). Smukke mennesker bliver forelsket i en flodbølge af strygersovs i det solbeskinnede syden. Dårlig.

Filmperler: Flugten til Nice DR2 Live 28.11.2022 20.00 (stream/optag) (7,3 IMDB). Lidt vel sentimental historie om to jødiske drenges flugt under 2. verdenskrig. Lidt synd at Gå og se nok aldrig vil blive vist på tv. Nuvel. Bare vi husker staklerne og trækker vores bidrag fra i skat.

25. nov 2022
Alletiders julekalender er ikke nutidens julekalender
25. nov 2022
Carmen Curlers

Carmen Curlers (stream/optag) (7,5 IMDB). Serien foregår et af de tryggeste steder i verden: fortiden. Endda de glade tressere.

Kvik dreng fra beskedne kår vil lave erhvervseventyr og lykkes (selvfølgelig med mange forhindringer). Han vil også have smuk kone - og får næsten to. Så danser de ligesom i Babylon Berlin.

De fleste hovedpersoner er mellem 15 og 35 og vitale, livskraftige. Der er nyttige romancer i begge generationer.

Det er varmt fotograferet. Ingen nordic noir-kulde her.

Der er ikke den store respekt for arvede penge og, tidstypisk for både 1960'erne og 2020'erne, bliver der  slået et slag for retten til at være homoseksuel og retten til sikker abortus provocatus.

Alt i alt frisk og frejdig mainstream-underholdning.

Dokumentaren om seriens forlæg,  Curlerkongen - historien om en dansk verdenssucces, er også seværdig.

Virkelighedens curler-konge nåede ikke at se serien færdig, men nød i hvert fald de første to afsnit.

 

20. nov 2022
Wagners ring: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfred, Götterdämmerung

Das Rheingold, Die Walküre, Siegfred, Götterdämmerung. Nåede du ikke til Berlin for at se Wagners Ringen, fire operaer på i alt 15 timer og med en entrépris hinsides 3000 kroner? Intet problem. Hele baduljen, fra oktober 2022, kan ses hjemme i stuen.

Vil du kun se de fire certificerede hits blandt de 178 sange?

  • Forspillet til Rhinguldet er overstået i løbet af de første 5 minutter af Das Rheingold.
  • Valkyriernes ridt, "Hojotoho! Heiaha!", starter 2 timer og 30 minutter inde i Die Walküre.
  • I Siegfried er der idyl efter kun 3 timer og 50 minutter og
  • Götterdämmerung byder endelig på sørgemarch efter 3 timer og 54 minutter.

Hurtigere end at rejse, hurtigere end at se derhjemme: anmeldelser fra NYT, The Observer, FT og Wagneropera.net.

20. nov 2022
De vilde hjerter

De vilde hjerter (stream/optag) (6,5 IMDB) kaldes også kærligt for "Idioterne på knallert". Den handler om nogle fynske mænd i starten af 20'erne, der, når de mødes, smider tøjet, råber, drikker og brændemærker hinanden. I en rørende søgen på identitet.

Instruktøren sagde dette til Politiken:

»I begyndelsen så de turen som et samfundsomvæltende projekt. Men da de var halvvejs, kunne de jo godt se, at de ikke kom til at ændre noget ved at sove i telt ude i en skov. Og så begyndte projektet at vende indad og at irritere dem«.

[...]

Selv mener Michael Noer, at det er blevet en film om sammenhold. Og om »jagten på den sidste ungdom«. 

»De er egentlig for gamle til at køre den tur. Dermed bliver deres afprøvning af, hvem de er, også mere tydelig. Det er sådan et sidste råb op i himlen: Hvem er jeg? Som minder én om, at det skal man blive ved med at spørge om hele livet«. 

De danske anmeldere elskede filmen højt.

"[...] en på alle måder grænseoverskridende dokumentarfilm, en slags Sidste nat med kliken møder Jackass i road movie-format, tilsat en knivspids Carl-Mar Møller

[...]

[De] ter sig som en blanding af moderne vikinger og sensible, metroseksuelle ungersvende på kanindræberkursus, er ikke blege for at vise følelser over for hinanden, at sige direkte og utvetydigt, at de elsker hinanden, og at dele alt - også de mest intime ting.

De kysser og krammer, de er nøgne sammen, de drikker sig sanseløst berusede sammen, de jagter ekstasen sammen. Og - som det ultimative udtryk for deres forbundethed - lader de sig under rituelle former brændemærke med et hjerteformet symbol.

Alt sammen som en hyldest til dét, det hele drejer sig om: Frihed og fællesskab."

lyder det fra Information.

19. nov 2022
Dronningen af Versailles

Dronningen af Versailles (stream/optag) (7,1 IMDB). Jacqueline Mallery havde hovedet skruet godt på og fik et kodejob hos IBM. Klart bedre end kloakarbejde, fiskeri eller telefonsalg.

Men måske ikke så interessant.

Hendes chef viste hende uret der talte ned til den kontorfrihed han sådan tørstede efter.

Jaqueline ledte straks efter en anden vej til et bedre liv.

Heldigvis var der andet end hendes hoved, der var godt skruet på. Så hun blev skønhedsdronning og derefter hustru til en ældre, superrig timeshare-pusher.

Ham får hun 7-8 børn med og de bygger et palads til sig selv. Hun lever i kærlighed, luksus og lediggang.

Men så løber han tør for penge...

Dronningen af Versailles er et herligt livsdrama af Lauren Greenfield. Et dramatisk år i nogle superrige menneskers verden.

Alva er måske også på vej i den rigtige retning.

19. nov 2022
Weekendens film på DR, uge 45-2022

All the Money in the World DR1 Live 18.11.2022 21.30 (stream/optag) (6,8 IMDB). Barnebarn til superrig kidnappes. Alle svigter hinanden. En kulørt thriller baseret på virkelige begivenheder.

Angel of Mine DR1 Live 18.11.2022 23.35 (stream/optag) (6,4 IMDB). Sorg og soap opera. Mor til død datter mister forstanden.

Ternet Ninja DR1 Live 19.11.2022 21.00 (stream/optag) (7,2 IMDB). Aske er klemt mellem konforme idioter og tynget af sit eget manglende mod. Men en lille, ternet ninja-dukke giver ham større selvsikkerhed og river ham fra den ene moralsk udfordrende situation til den næste. Næsten mere en ungdomsfilm end en børnefilm.

Monster DR2 Live 20.11.2022 00.20 (stream/optag) (7,3 IMDB). Volds- og voldtægtsoffer ernærer sig ved prostitution. Men en dag bliver det for meget og kunderne får med krabasken. En både uhyggelig og trist film.

Kejserens sidste kys DR2 Live 20.11.2022 16.05 (stream/optag) (6,8 IMDB).Kulørt bras. Slem (men charmerende og maskulin) tysk spion falder for smuk, jødisk husholderske og der er også nogle hæsblæsende sekvenser. Men det er der jo altid.

Filmperler: The Burnt Orange Heresy DR2 Live 21.11.2022 20.00 (stream/optag) (6,1 IMDB). Den på IMDB lavest bedømte af alle weekendens film. Og så kalder den filmperle. Men nydelige og tilsammen 3,84 meter høje hovedrolle-indehavere tager til det vidunderlige Norditalien og skal stjæle noget kunst i vidunderligt luksuøse omgivelser.

18. nov 2022
Et sidste blik på Billy Connolly

På sporet af Billy Connolly (stream/optag) (8,4 IMDB)

På sporet af Amerika (stream/optag) (8,0 IMDB)

På sporet af de skotske amerikanere (stream/optag) (8,2 IMDB).

Folkekær, døende komiker forsvinder fra DR i denne uge. Evigt ejes kun det optagne.

14. nov 2022
Weekendens film på DR, uge 44-2022

Viceroy's House DR1 Live 11.11.2022 21.30 (stream/optag) (6,7 IMDB). Romantik og store samfundsmæssige omvæltninger. Så bliver det dramatisk. Men desværre ikke dramatisk vellykket.

Cocktail DR1 Live 11.11.2022 23.10 (stream/optag) (5,9 IMDB). Inderligt ligegyldig 80'er-film. Var engang den dårligste film, jeg nogensinde havde set.

Spartacus DR2 Live 12.11.2022 16.50 (stream/optag) (7,9 IMDB). Slaven Spartacus stikker af fra en gladitor-skole og starter et oprør. Udmærket Kubrick-film på 3 timer og 17 minutter.

Løfte ved daggry DR2 Live 13.11.2022 16.30 (stream/optag) (7,1 IMDB). Dominerende jødisk mor. Franske stuepiger. Troen på at alt, der gøres for "kvinder, ære og Frankrig" er godt. En tragisk og delvist komisk drama om Romain Gary, en af Frankrig store forfattere. Selvmord til højre og venstre.

Filmperler: Fodboldtigre DR2 Live 14.11.2022 20.00 (stream/optag) (6,9 IMDB). Teenagedreng bliver professionel fodboldspiller. Hot: pengene og æren. Not: det evige pres. Lykken er aldrig gjort. Skrevet og instrueret af Ronnie Sandahl, der også stod bag tennis-filmen Borg.

11. nov 2022
Millennium-trilogien

Mænd der hader kvnder, Pigen der legede med ilden og Luftkastellet der blev sprængt (IMDB: 7,8 - 7,1 - 7,3) For 10 år siden var Stieg Larssons krimier med den seje hacker Lisbeth Salander på alle danskernes natborde og millioner valfartede til biograferne for at se hende spillet af Noomi Rapace. Lisbeth Salander var sågar tæt på at blive chefredaktør af Politiken (2011). Riget sæson 3 (2022) gør lidt grin med figurerne.

I dag kan folk med lige over 7 timer til overs se hele baduljen på dansk tv.

11. nov 2022
The Gentlemen

The Gentlemen (stream/optag) (7,8 IMDB). Den mest Guy Richie-film nogensinde. Omend den "sjove" sadisme næsten er pillet ud og de seje, tørre replikker er blevet mindre rabiate.

Meta som ind i helvede meget af tiden.

Masser af farverige figurer i et velfotograferet tegneserieunivers.

Hugh Grant spiller snusket tabloidjournalist som en anden Ralph Filthy. En fryd! Og en fryd for Grant, der har kunnet bruge filmen til at tage hævn over Murdochs horder.

Alle skuespillere er i øvrigt fortræffelige.

Plottet er en slags Agatha Christie hvor alle altid lige har forudset de andres træk og filmen fyldt med urealistisk mange twists.

Men filmen er flot og ok.

Kan optages med TV4ever 2.0.

10. nov 2022

Sider

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.