Se det på nettet

Weekendens film på DR, uge 49-2022

Suite Francaise DR2 Live 9.12.2022 20.00 (stream/optag) (7,0 IMDB). Nydelig krigsromance med pæne Matthias Schoenaerts (løjtnant von Falk) og smukke Michelle Williams (Mademoiselle Angellier). Kan give mindelser om Danielle Steels Jewels, men klarer sig endnu bedre i konkurrencen. Måske fordi forfatterinden døde så tragisk i Auschwitz.

Joy DR1 Live 9.12.2022 22.20 (stream/optag) (6,6 IMDB). Kaotiske mennesker forsøger at stable en forretning på benene og nære successen. Det er letteret tænkt end gjort.

Before I Go to Sleep DR1 Live 10.12.2022 00.15 (stream/optag) (6,3 IMDB). En forglemmelig thriller med nydelige hovedpersoner (Colin Firth, Nicole Kidman, Mark Strong).

Cliffhanger DR2 Live 10.12.2022 17.35 (stream/optag) (6,5 IMDB). Umådelig dum film om den kloge bjergbestiger (Sylvester Stallone) der tages til fange af skurke i Colorado (Dolomitterne). "Hvad blev der egentlig af Craig Fairbrass?", kan du spørge. Jo, han ser stadig grov ud og laver stadig film, der ikke er for små børn.

Som i himlen DR2 Live 10.12.2022 19.55 (stream/optag) (7,5 IMDB). En Hollywood-kærlighedsfilm med midaldrende mand i lederstilling og blå skjorte og en yngre, sexet kvinde. Den godmodige film blev set af hver fjerde svensker og burde have været instruktør Pollaks vej til højere indtægter og mere respekt i Hollywood. Men sådan gik det ikke. Han lavede ikke en eneste film de næste ti år og opfølgeren "Så også på jorden" blev et flop på alle fronter.

Filmperler: Call Me by Your Name DR2 Live 12.12.2022 19.50 (stream/optag) (7,9 IMDB). Smægtende (Merchant) Ivory-drama om en ung mands sommerforelskelse. Et drømmebillede for midaldrende, nordeuropæisk middelklasse: Norditalien. Perfekt vejr og mad. Kæmpe villa med tjenestefolk. Foregår i 80'erne. Blandt lærde jøder (virker næsten for Oscar-leflende, men er det vist ikke). Den er et langt, varmt kram af en film fra det solbeskinnede paradis af lediggang, rigdom og nysgerrig, alvorlig lyst. Endnu bedre: den gør intet for at skrue op for dramaet i optrinene. Der er ingen vold overhovedet. Ikke engang råbescener. Og fordi den er så godt skrevet, instrueret og spillet, bliver det alligevel ikke tandløst. Filmen drypper af sex og fik derfor en aldersgrænse på 11 år i Danmark og 21 år i Singapore. Lige midt imellem er nok meget passende. 89-årige James Ivory fik en velfortjent Oscar og Bafta for manuskriptet til den mesterlige film.

Hemmelig dagbog fra Kherson

Hemmelig dagbog fra Kherson (stream/optag) (?,? IMDB). En journalist filmer hemmeligt under besættelsen af byen Kherson. Vi ser nogle overgreb mod civilbefolkninge, hører om flere og er med mens staklerne overvejer at flygte.

Ukrainerne har både brug for våbenhjælp (fx. via Dansk Ukraine Komité) og humanitær hjælp (fx. via Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp). Husk at du kan trække dine humanitære bidrag fra i skat.

Du kan få nyt fra den nu tidligere besatte og nu missilplagede by på DR.

Jul på DR, 2022

Jul på DR 2022 (stream/optag). Der er masser af julekalendere og -film:

Julehjertets hemmelighed, Nissernes Ø, Nissebanden i Grønland, Absalons hemmelighed, Tidsrejsen, Nissebanden, Bamses Julerejse, Ramajetternes Jul, Jul på slottet, Jul i Gammelby, Jullerup Færgeby, Vinterbyøster

Jul med Trines mor, Rytteriets Ju, Labans jul, Jul på Vesterbro,  Jørgensens jul - En vejrværts bekendelser, Parterapi.

Den lille julemand, Hr Pinds juleeventyr,  Pippi Langstrømpe: Pippis Jul, Julebrevet,  Polar-ekspressen, Jagten på snemonstret, F for Får: Et juleeventyr, Emil fra Lønneberg: Julegildet på Katholt, Cowboy, Indianer og Hest - Julekagen, Familien Jul,  Jul i øsende regn.

Og meget, meget mere.

You Were Never Really Here

You Were Never Really Here (stream/optag) (6,8 IMDB). Hvis filmen havde heddet HAMMERHÆVNEREN og hovedpersonen havde moret sig med at slå folk (der mestendels fortjente det) ihjel med en hammer ville det være en væmmelig film ingen ville se.

Men nu har hovedpersonen (Hammerhævneren) det ikke så godt med sig selv og stirrer en del tomt ud i luften.

Det gør automatisk spektaklet dybere.

Lynne Ramsay vandt "Bedste manuskript" i Cannes og Joaquin Phoenix vandt "Bedste mandlige hovedrolle" i Cannes. Dertil indkasserede filmen 23 andre (noget mindre prestigefyldte) priser.

Kun for voksne, der er nogenlunde vant til sadisme-niveauet i den gennemsnitlige gangsterfilm.

Weekendens film på DR, uge 46-2022

Kursk DR2 Live 25.11.2022 20.00 (stream/optag) (6,6 IMDB). "Moskva, vi har et problem." "De tager fejl. Det russiske militær er det mægtigste militær i verden og har ikke problemer." Og så dør de. De desperate pårørende er blot en irritation for det ufejlbarlige system. De hjælpsomme fremmede magter skal bare holde sig væk. DR har en god artikel om tragedien. Det samme gælder Illustreret Videnskab. Nogle anmeldere elskede filmen højt.

The Imitation Game DR1 Live 25.11.2022 22.25 (stream/optag) (8,0 IMDB). En Alan Turing hagiografi. Ude af trit med virkeligheden, men tilberedt i den vanlige, trygge Hollywood-skabelon. Larmer meget emnet taget i betragtning.

Gensyn med Brideshead DR1 Live 26.11.2022 00.15 (stream/optag) (6,7 IMDB). Rige og smukke mennesker i kærlighedsdrama. I mellemkrigstidens England. Historien genindspilles ca. hvert 10. år. Dette er en mellemvare.

Comancheros DR2 Live 26.11.2022 18.10 (stream/optag) (6,8 IMDB). Western med John Wayne. Han må sætte skurkene på plads i en ret larmende film.

Dansen DR2 Live 26.11.2022 20.00 (stream/optag) (5,8 IMDB). Knap så vellykket film om voksne menneskers kærlighedstrængsler.

Den osmanniske løjtnant DR2 Live 27.11.2022 16.00 (stream/optag) (6,4 IMDB). Smukke mennesker bliver forelsket i en flodbølge af strygersovs i det solbeskinnede syden. Dårlig.

Filmperler: Flugten til Nice DR2 Live 28.11.2022 20.00 (stream/optag) (7,3 IMDB). Lidt vel sentimental historie om to jødiske drenges flugt under 2. verdenskrig. Lidt synd at Gå og se nok aldrig vil blive vist på tv. Nuvel. Bare vi husker staklerne og trækker vores bidrag fra i skat.

Carmen Curlers

Carmen Curlers (stream/optag) (7,5 IMDB). Serien foregår et af de tryggeste steder i verden: fortiden. Endda de glade tressere.

Kvik dreng fra beskedne kår vil lave erhvervseventyr og lykkes (selvfølgelig med mange forhindringer). Han vil også have smuk kone - og får næsten to. Så danser de ligesom i Babylon Berlin.

De fleste hovedpersoner er mellem 15 og 35 og vitale, livskraftige. Der er nyttige romancer i begge generationer.

Det er varmt fotograferet. Ingen nordic noir-kulde her.

Der er ikke den store respekt for arvede penge og, tidstypisk for både 1960'erne og 2020'erne, bliver der  slået et slag for retten til at være homoseksuel og retten til sikker abortus provocatus.

Alt i alt frisk og frejdig mainstream-underholdning.

Dokumentaren om seriens forlæg,  Curlerkongen - historien om en dansk verdenssucces, er også seværdig.

Virkelighedens curler-konge nåede ikke at se serien færdig, men nød i hvert fald de første to afsnit.

 

Wagners ring: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfred, Götterdämmerung

Das Rheingold, Die Walküre, Siegfred, Götterdämmerung. Nåede du ikke til Berlin for at se Wagners Ringen, fire operaer på i alt 15 timer og med en entrépris hinsides 3000 kroner? Intet problem. Hele baduljen, fra oktober 2022, kan ses hjemme i stuen.

Vil du kun se de fire certificerede hits blandt de 178 sange?

  • Forspillet til Rhinguldet er overstået i løbet af de første 5 minutter af Das Rheingold.
  • Valkyriernes ridt, "Hojotoho! Heiaha!", starter 2 timer og 30 minutter inde i Die Walküre.
  • I Siegfried er der idyl efter kun 3 timer og 50 minutter og
  • Götterdämmerung byder endelig på sørgemarch efter 3 timer og 54 minutter.

Hurtigere end at rejse, hurtigere end at se derhjemme: anmeldelser fra NYT, The Observer, FT og Wagneropera.net.

De vilde hjerter

De vilde hjerter (stream/optag) (6,5 IMDB) kaldes også kærligt for "Idioterne på knallert". Den handler om nogle fynske mænd i starten af 20'erne, der, når de mødes, smider tøjet, råber, drikker og brændemærker hinanden. I en rørende søgen på identitet.

Instruktøren sagde dette til Politiken:

»I begyndelsen så de turen som et samfundsomvæltende projekt. Men da de var halvvejs, kunne de jo godt se, at de ikke kom til at ændre noget ved at sove i telt ude i en skov. Og så begyndte projektet at vende indad og at irritere dem«.

[...]

Selv mener Michael Noer, at det er blevet en film om sammenhold. Og om »jagten på den sidste ungdom«. 

»De er egentlig for gamle til at køre den tur. Dermed bliver deres afprøvning af, hvem de er, også mere tydelig. Det er sådan et sidste råb op i himlen: Hvem er jeg? Som minder én om, at det skal man blive ved med at spørge om hele livet«. 

De danske anmeldere elskede filmen højt.

"[...] en på alle måder grænseoverskridende dokumentarfilm, en slags Sidste nat med kliken møder Jackass i road movie-format, tilsat en knivspids Carl-Mar Møller

[...]

[De] ter sig som en blanding af moderne vikinger og sensible, metroseksuelle ungersvende på kanindræberkursus, er ikke blege for at vise følelser over for hinanden, at sige direkte og utvetydigt, at de elsker hinanden, og at dele alt - også de mest intime ting.

De kysser og krammer, de er nøgne sammen, de drikker sig sanseløst berusede sammen, de jagter ekstasen sammen. Og - som det ultimative udtryk for deres forbundethed - lader de sig under rituelle former brændemærke med et hjerteformet symbol.

Alt sammen som en hyldest til dét, det hele drejer sig om: Frihed og fællesskab."

lyder det fra Information.

Sider

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.