Amazon Fire TV Stick: gammeldags brugerflade, haltende app, billig

Stevens billede
Af Steven den 27. december 2016 - 6:34 [0]

Apple TV og Google Chromecast får følge af Amazon Fire Tv Stick, endnu en lille tv-dims til ca. 300 kroner. Den halter lidt, men er ikke helt umulig. God til Amazon Prime Video i det mindste.

Ikke til salg i Danmark. De er ikke klar. Måske bliver de aldrig klar.

Det står meget tydeligt på både Amazons engelske og tyske hjemmesider, at de i hvert fald ikke vil sende en Amazon Fire TV Stick til Danmark. Der står ikke hvorfor. Men efter at have købt en Tv Stick ad omveje står det klart. Den virker ikke helt godt i Danmark endnu.

Pæne dimser«

Nydelige dimser. Selv USB-opladeren er pæn.

Selve Amazon Fire TV Stick er pæn og lille og det samme gælder den tilhørende gammeldags fjernbetjening og strømforsyning. Alt er småt og nydeligt.

Hvor en Chromecast bruger 1,8W og kan stilles tilfreds med de fleste fjernsyns USB-strøm, er Amazon Fire TV mere krævende. 5W skal der til og dermed en ekstern strømforsyning.

Pakken er ganske let at slutte til og opsætningen går også ganske let. Amazon er faktisk så flink, at de autokonfigurerer dimsen for en. En fordel når/hvis de engang begynder at sælge dimsen i Danmark.

I mit tilfælde skulle jeg lige registrere dimsen om, for at få den til at virke i Danmark med mit danske Amazon Prime Video abonnement.

Betjeningen«

Ouija-bræt-søgning. Man vælger et bogstav ad gangen med piletasterne og ok-knappen. Det går smerteligt langsomt..

Der er to-tre måder at omgås Prime Video på.

 • Computeren. Man springer på Primevideo.com 🖫 i sin browser, logger ind og ser det, man skal se. Det virker perfekt og med mus og tastatur er det ret fint at søge rundt. Vil man have videoen op på husets største skærm, bruger man som regel et HDMI-kabel mellem computer og tv/forstærker.
 • Mobil og tablet. Man springer på Primevideo.com 🖫 i sin browser eller åbner Prime Video App'en 🖫 og gør det samme. Vil man have videoen op på husets største skærm, bruger man skærmspejling (virker dårligt) eller cast-muligheden til Amazon Fire TV Stick (bedre, men virker pt.ikke i Danmark)
 • Gammeldags fjernbetjening til Fire TV Stick. Man bruger piletaster og ok til navigation. Ouija-bræt 🖫 til søgning. Det er tungt. Men fordelen er, at videoen her er oppe på husets største skærm fra begyndelsen.

Den gammeldags fjernbetjening«

Meget ligesom Apple TV.

Med den gammeldags fjernbetjening kratter man rundt i en gammeldags video-menu. 4 gange pil ned og ok giver tv-shows. 7 gange pil til højre og ok giver Gilmore Girls.

Vil man søge, hopper man ud til Ouija-brættet og bruger piletatster og ok-knap til møjsommeligt at stave sig frem til det ønskede.

Jeg bryder mig ikke om denne langsomme måde at navigere på.

Men det fungerer fint.

Der er ikke mange klik til The Grand Tour, videoerne starter hurtigt og billedkvaliteten er upåklagelig.

Fordi jeg parrede en engelsk tv stick med et dansk Prime-abonnement, blev jeg her tilbudt flere film, end jeg egentlig kunne se i Danmark. Halvdelen af filmene kvitterede med besked om geografisk begrænsning i stedet for at gå i gang.

Ikke det store problem for mig og et problem, der ikke burde eksistere, hvis Amazon en dag gider sælge Fire TV Stick i Danmark.

App'en«

Nederste grønne knap caster video til skærm. Engang med tiden vil det måske endda også virke i Danmark.

App'en fungerer upåklageligt for sig selv. Man bladrer ubesværet rundt i film og tv-shows og søger vha. mobilens tastatur.

Det er klart min favoritmåde at navigere i videotjenester på.

Her halter Amazon dog lidt efter Chromecast. Stemmesøgning er ikke mulig i Amazon-app'en. Det skal man købe en dyrere hardwaredims af Amazon for at få lov til.

Og cast, at kaste film og tv op på den store skærm, var desværre helt umulig.

Hver gang jeg bad app'en om at afspille noget på Amazon Fire TV Stick, gik Stick'en lydigt i gang med at indlæse videoen. Hvorefter den meldte "Network Error".

Amazons support bedyrede, at den slags nu virkede i de fem Originale Prime Video-lande. Men endnu ikke i Danmark og de 200 andre nye Prime Video-lande.

Vil man caste Amazon Prime Video fra mobil til den store skærm er den sikre (men grimme rute):

 1. Nyere Android mobil i hånden
 2. Google Chromecast i tv'et
 3. Amazon Prime Video i Chrome-browseren og så
 4. Skærmspejling 🖫

Fra den bærbare til den store skærm: log ind på Prime Video 🖫 i Chrome, cast fanebladet til din Chromecast.

Skærmspejling virker, men er en tåbelig måde at vise video på. Billedkvaliteten er mærkbart ringere og man bruger mobilens eller den bærbares processorkraft og batteri i timevis. I stedet for bare at ekspedere fremvisningen videre til rette dims: Chromecast eller Amazon Fire TV Stick.

Apple, Alphabet, Amazon: arge antagonister«

Apple, Alphabet 🖫 (Google), Amazon vil hver især gerne eje så stor en del af online-videomarkedet som muligt.

Så man kan være helt sikker på, at firmaernes egne videotjenester virker bedst på deres egne dimser og meget lidt på konkurrenternes.

Med en pris på ca. 300 kroner pr. dims er det dog ikke så galt at købe flere tv-dimser. Det giver bare lidt mere fjernbetjeningsrod til stuebordet.

Og Netflix?«

Det føles lidt sølle at skulle gå omveje om butikken for at få Fire TV til at virke med andre tjenester.

Netflix spiller fint på Amazon Fire TV Stick. Her kan man faktisk bladre rundt på sin mobil og så caste Netflix korrekt op på den store skærm.

Opsætningen er dog noget omstændelig. Først skal man ind i Amazons butik for at købe Netflix-app'en til Fire TV Stick (0 kroner, heldigvis). Derefter skal man sætte den op med den gammeldags fjernbetjening.

Det er ikke nær så lækkert som med Chromecast.

Men heller ikke umuligt.

Amazon Fire TV Stick vil dog aldrig blive i stand til at vise Netflix, DR, DR Radio, Youtube osv. osv. lige så let og elegant som Chromecast.

Så Amazon Fire TV Stick er ingen erstatning for en Chromecast.

Kan man se Amazon Prime Video på andre dimser?«

I England bedyrer Amazon, at man kan se Prime Video på en masse apparater 🖫.

I Danmark lover de meget, meget lidt 🖫 og i hvert fald ikke Amazon Fire TV Stick.

I Danmark kan man se Prime Video på computere (Windows, Chromebook, Mac), mobiler (Android og iOs) og Amazons egne tablet'er.

Og nogle tv-apparater.

På gode dage og i medvind.

Konklusion«

Lige nu er det lidt dumt at købe en Amazon Fire TV Stick selvom man har et Prime Video-abonnement.

I praksis kan man kun betjene Stick'en med den gammeldags fjernbetjening. En masse tryk på piletaster og ok.

Amazon kan måske også få et flip og gøre den engelsk- eller tysk-indkøbte Stick 100% ubrugelig i Danmark.

Stick'en virker dog pr. ganske fint med den gammeldags fjernbetjening. Rammer man en video, der ikke er geoblokeret, spiller videoen i fortrinlig kvalitet på den store skærm.

Skal man så købe Amazon Fire TV Stick når den evt. kommer på det danske marked, ikke viser uopnåelige film og virker korrekt sammen med mobilen, tablet'en og den bærbare?

Tjo. 300 kroner er ikke alverden og har man alligevel et Prime Video-abonnement, vil det være en af de bedre måder at få Amazon-videoerne op på den store skærm. Lidt mere sexet end en tøjret bærbar med HDMI-kabel.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Tilføj kommentar

Plain text

 • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Ingen HTML-tags tilladt.
 • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
 • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.