Sådan lavede Martin en smart Chrome-app

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 30. november 2015 - 9:24 [17]

Historien om hvordan Tv4ever, programmet, der kan optage fra DR, blev udviklet. Et interview med skaberen Martin Larsen.

Martin, kender vi hinanden?«

Martin Larsen, dygtig programmør

Ja. Vi arbejder til hverdag sammen i Vertikal.dk . I fritiden driver vi mediet Internetforbrugeren sammen. Jeg kender din yndlingsøl og ved hvornår du har fødselsdag. Vi er klart på hjemmebane.

Men jeg regner naturligvis med at du vil være helt uvildig, når du interviewer mig.

Hvordan var det at lave et så helt gennemført godt program, der er så let at bruge og fungerer så godt?«

Det var faktisk en fantastisk god oplevelse. Jeg morede mig virkelig mens jeg lavede programmet.

Det web-tv, vi vil optage, udsendes asynkront i små bidder, der så skal samles korrekt til sidst.

Det var meget udfordrende at få det til at virke og give det en brugerflade alle kan bruge.

Undervejs lærte jeg en masse om både avanceret javascript og streaming. En viden jeg helt klart kan bruge senere.

TV4ever er min første Chrome-app og jeg er godt tilfreds med den.

Hvorfor blev det en Chrome-app?«

TV4ever kan optage fra nordisk tv og bruges af alle.

Jeg ville lave en version ALLE kan bruge.

Mange af de andre metoder kræver at folk installerer ekstra software, bruger kommandolinjer og lignende. Det er ikke noget problem for en nørd som mig, men det kan være et stort problem for børnefamilien som fx gerne vil have nogle programmer med fra Ramasjang som kan underholde ungerne på bilferien.

Ved at lave TV4ever som en Chrome-app kunne jeg få adgang til slutbrugerens filsystem. Jeg kan sætte alle de små optagelsesfragmenter sammen til én stor optagelse, rydde op efter mig og navngive optagelserne korrekt.

Så det er ikke sidste gang, du laver en Chrome-app?«

Nej, det var klart en interessant måde at lave software på og sjovere end at lave simple Javascripts eller egentlige Windows- eller Linux-programmer. Og så er det en kæmpe fordel at appen virker på tværs af platformene, både til Windows, Linux, OSX og ChromeOS.

Så det er ikke sidste gang.

Jeg regner også med at udvide TV4ever løbende med nye tv-stationer.

Hvad er fordelen ved at optage med TV4ever?«

Det er bekvemt. Vil man lige have et program med i toget, sommerhuset eller på ferien kan man optage det med nogle få klik. Og selv om man kan sende udsendelserne fra DR TV over på sin Chromecast, så oplever man ofte at de hakker og fryser eller midlertidigt bliver grumsede. Det var faktisk dette der gav mig skubbet til at lave appen.

Det er meget mere bekvemt at optage med en computer end det er at optage med et tv eller en tv-boks (typisk på USB-nøgle). Man skal ikke stå klar 9 eller 26 gange for at optage alle afsnit af Broen eller Matador.

Hvad er ulempen ved at optage med TV4ever?«

Billedkvaliteten på web er ikke lige så høj som på antennne, kabel eller satellit. Jeg fandt dog ud af at DR i visse tilfælde udsender programmer i en lavere kvalitet end nødvendigt. Så man kan faktisk godt opleve at programmer optaget med TV4ever er flottere end hvis du ser det samme program i browseren eller på din Chromecast.

Det er jeg ret tilfreds med.

Der er også en lille del af DRs programmer, der er svære at optage fordi de er krypterede. Dem kan man pt. kun optage med programmet AdobeHDS. Men TV4ever kan hjælpe med til at genere den rigtige trylleformular der får AdobeHDS til at virke. Ellers kan man optage dem live, for liveprogrammerne er nemlig aldrig krypterede.

Må man altid optage tv-programmer?«

Ja. Det har altid været tilladt og folk har gjort det i 35 år. Først på VHS, så på harddiskoptagere og nu - mestendels - på USB-nøgler. Direkte i tv'et eller i tv-boksen.  Jeg ser ingen som helst forskel mht. ophavsret mellem de forskellige metoder, det handler om at du optager et program fra TV som du godt vil se senere. Selvfølgelig må man ikke overdrage optagelserne til andre, men det gælder jo også optagelser på DVD eller videobånd. Sådan har det altid været.

Man må ikke videredistribuere indholdet fra DR (hverken radio, tv eller film), og det ligger mig meget på sinde at man respekterer dette. TV4ever er ikke lavet for at snyde DR for nogle rettigheder. Men de har et motto til DR TV som siger noget i retning af "TV når du vil, hvor du vil". Men det er jo ikke sandt, ikke med mindre du bruger TV4ever eller tilsvarende.

Var der nogle særlige glæder under udviklingen?«

Ja. Jeg fandt hele tiden ud af nye, seje ting, man kunne gøre.

Jeg kunne isolere undertekster - hvilket måske kan være nyttig for visse handicappede.

Og jeg fandt ud af at mange af DRs programmer fås med oplæste undertekster, hvilket jeg ikke vidste. Det er faktisk ikke kun nyttigt for synshandicappede. Hvis man fx står og laver mad og der kører et nyhedsprogram i baggrunden hvor de interviewer en kineser, så er man lidt på herrens mark hvis man ikke kigger med på underteksterne. Med den oplæste version kan man lytte med uden at løfte blikket mens man snitter grøntsagerne.

Jeg kunne uden de store sværdslag føje nye kanaler til.

Ja, alt i alt har det været et spændende projekt og det giver en vis tilfredsstillelse at kunne præsentere en verdensnyhed.

En tv-optager som Chrome-app, er gratis og kan bruges af alle.

Er der noget jeg har glemt at spørge om?«

Det tror jeg ikke.

Men det er jo op til læserne. Hvis de savner svar på noget, kan de bare skrive til en af os eller lægge et spørgsmål i kommentarsporet.

Så kan vi besvare det ved lejlighed!

Prøv TV4ever«

Hvis du er genial (og bruger Chrome) kan du bare installere TV4ever fra linket til Chrome Webshop nederst på siden (det er gratis).

Installer TV4ever

if(navigator.userAgent.match(/Chrome/)) {
e=document.getElementById("appinstaller");
if(e) e.style.display="block";
}

Kommer du i tvivl om hvordan det bruges, så læs vejledningen Sådan optager du fra DR og en del andre kanaler (TV4ever-metoden).

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Kommentarer

Blingblings billede

Dejligt program ! Jeg har et ekstra spørgsmål og forslag til intervievet: Hvad med at lave en serie videos javascrip tutorials : Tilblivelse af TV4ever ! Kunne være fantastisk ! Jeg tænker i retning af Thenewboston video kurser https://thenewboston.com/videos.php?cat=10 men ellers tak for al den energi i/du har lagt i projektet og programmeringen. MrStarstruck

Martin Ls billede

Tak for rosen! Desværre har vi pt. ikke resurser til at lave videokurser :)

Stefan Madsens billede

Hey! Tusind tak for et yderst brugbart og brugervenligt program :)
Jeg har lige et spørgsmål som jeg håber at få svar på :)
Når jeg bruger programmet og optager en del forskellige programmer bliver både programmet og min computer meget langsom. Er det normalt? Har godt nok en ældre all-in-one pc men der er ssd harddisk i og windows 10 på. Sorry hvis jeg spørger dumt, men jeg er ikke så teknisk kyndig :)
Og ville det kunne lade sig gøre at lave en Android app så man også kunne optage on the go? :)
Endnu engang tak :)

Martin Ls billede

Hej Stefan. TV4ever plejer ikke at bruge specielt mange resourcer, men optager du flere programmer samtidigt bruger den selvfølgelig flere. Og hvis din computer er lidt langsom, vil jeg ikke udelukke at du kan mærke det. Men fx på min bærbare som heller ikke er den hurtigste i verden, kører det fint. Du kan evt. start Chromes jobliste ved at taste Shift-Escape, så kan du se hvor meget appen bruger.

Mht. Andoid App, så jo - der kommer en app, formentligt i slutningen af sommeren. Og hvis jeg kan finde ud af det, kommer der også en IOS ditto.

Stefan Madsens billede

Hej igen:)

Hvordan ser det ud med den der android app? Det ville gøre det noget nemmere for mig :)

Martin Ls billede

Det første spadestik er taget, men der er ikke nogen egentlig deadline. Jeg regner dog bestemt med det bliver inden sommerferien.

Stefans billede

Hej igen :)
Er der nogen update i forhold til android app?

Steven Snedkers billede

Vi vil gerne lave en Android App og vil vil gerne lave den rigtigt.

Derfor nogle spørgsmål-

Hvor drømmer du om at lægge den 2.6 GB store optagelse af The Square, som du beder din Andoid App optage?

1. Cloud? (vildt dyrt)

2. På mobilen (kræver ny mobil og 256-512 Gb MicroSD-kort, 3-800 kroner, bruger meget sf månedens data)

3. På altid-tændt Raspberry Pi (meget kompliceret setup)

4. På din bærbare (stadig ret kompliceret at sætte op)

5. ???

Vi har en beta-version kørende, der fjernstyrer en Raspberry Pi. 

Men det står ikke klart hvor folk ønsker at gemme deres optagelser og hvor meget båndbredde de vil bruge på det.

Stefans billede

Hej igen :)
Tak for svar. Jeg ville lægge den ned på min mobil som har 128 gb indbygget og derefter lægge den op på min nas. Jeg har ubegrænset data hos min mobiludbyder så det ville ikke være noget problem for mig.

Erling s billede

Hej,
Har netop opdaget tv4ever. Et program jeg længe har søgt. Fedt. Men når jeg afspiller de optagne udsendelser (DR) med VLC eller Windows mediaplay starter afspilningen fint. Men lidt inde i udsendelsen hakker programmet og fryser i flere sekunder ad gangen. Jeg har prøvet med flere forskellige udsendelser og det er det samme. Hvad mon jeg kan gøre for at undgå dette?

Martin Ls billede

Hej Erling. Er det tidligere sendte programmer eller live-optagelser? Hvis det er live-optagelser, kan det skyldes at internetforbindelsen er for langsom. Hold øje med om der meldes om tabte fragmenter ved optagelsen. Et fragment varer 10 sekunder, så mistes der et fragment, vil det fryse billedet i 10 sekunder.

Torbens billede

Hej.
Tv4ever er en rigtig god app. Jeg var ved at hente Bedrag (5:10) og der var kun 20 fragments (234/253) tilbage da min hentning gik kold, det ville være rart med en restart knap.

Martin Ls billede

Det er en god ide som jeg nu har skrevet på ønskelisten.

Jenss billede

Kan man hente flere afsnit ned i en serie?
så man ikke behøver åbne alle 80 afsnit og trykke optag?

Martin Ls billede

Det er en funktion der er planlagt. Der er nogle udfordringer i det, men jeg tror det kan lade sig gøre. Det står højt på ønskesedlen, også for mig selv :)

Sørens billede

Jeg faldt over denne app da jeg ledte efter en måde at optage DR tv på, og jeg må sige at jeg er imponeret, flot arbejde :-), men...hvad nu? Det ser ud til at at supporten ophører:
https://developer.chrome.com/apps/about_apps

Steven Snedkers billede

Vi fortsætter med at udvikle på softwaren med hjælp fra brugerne.

Når Google så lukker for Chrome Extensions (formentlig i 1. kvartal 2018), åbner vi egen hjemmeside med TV4ever til alle platforme (Windows, linux, Mac, Chrome). Ikke helt så tillidsvækkende som at ligge i Chrome Webstore. Men med nye muligheder og udgifter.

Så forvent at TV4ever lever et godt stykke tid endnu.

TV4ever 4ever!

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.