”Stærkt forenklet kan man sige, at vores korruption i dag er så lav, fordi vi har opfattet den som et problem...

Steven 🌞 Snedkers billede
Af Steven 🌞 Snedker den 14. oktober 2015 - 6:37 [2]

”Stærkt forenklet kan man sige, at vores korruption i dag er så lav, fordi vi har opfattet den som et problem siden 1600-tallet. Siden enevældens indførelse i 1660 har kongen haft behov for dygtige og loyale embedsmænd til at konsolidere og udøve sin magt.”

Konkret fratog kongen adelens monopol på at sidde i magtfulde embeder. I stedet forsøgte man aktivt at frembringe en veluddannet stand af embedsfolk, kaldet kongelige tjenere, der skulle være juridisk uddannede, og som blev ansat ud fra deres evner i stedet for deres klasse.

Adelsfolk med de rette kvalifikationer kunne fortsat blive kongelige tjenere, men fælles for dem alle var, at de skulle sværge troskab til kongen og ikke mindst over for kongens kasse, statskassen. Mens dygtige embedsfolk blev forfremmet og hædret, blev korrupte og tyvagtige embedsfolk fyret og retsforfulgt.

Allerede i 1676 bliver både det at give og modtage bestikkelse gjort kriminelt, og i de følgende årtier vedtages en række love som kriminaliserer bedrageri og underslæb for embedsmænd."

http://m.djoefbladet.dk/blad/2015/16/korruption-i-verdens-mindst-korrupte-land.aspx

Kommentarer


          Morten Juhl-Johansen Zőlde-Fejér
        s billede

Overskriften fik mig til at antage, at det var DJØF, der var verdens mindste land.

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.