Visse politibetjente bruger tilsyneladende peberspray som straf

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 21. september 2023 - 0:13 [5]

B.T. har en velbeskåret video af en anholdelse i København. Den er på over 4 minutter og man kan nogenlunde tydeligt se, hvad der foregår.

I løbet af videoen straffes den anholdte med peberspray direkte i øjenene.

Den korte version af forløbet er:

  • en mand mistænkes for at have talt i mobil under kørsel på cykel (selv hævder han at have brugt headset og afsluttet et opkald ved at løfte hånden  - med mobil i - mod øret og trykket afslut).
  • Manden vil gerne vide, hvad betjenten mistænker ham for at have gjort galt. Politibetjenten vil hurtigt videre i teksten/optrappe og beder derfor manden om navn, adresse og fødselsdato. Helt som det er beskrevet i den pjece fra Det Kriminalpræventive Råd, alle burde have læst. Manden nægter både at udvise underkastelsesadfærd (altid en skidt idé - det ved jeg om nogen som middelklassemand) og at opgive navn/adresse/fødselsdato. Det sidste er rigtig dumt, for nu kan betjenten skride til anholdelse. Anholdelse tager utrolig meget længere tid og koster alle mange flere penge end simpel underkastelsesadfærd hvor man betoner at begge parter naturligvis skal følge retsplejelovens §750 (kendt fra den udbyggede version hos Landsforeningen KRIM).
  • Mand rives omkuld og smækkes i fortovet.

Da en forbipasserende mobiltelefonejer begynder at optage en video af anholdelsen (man må selvfølgelig godt optage politiets arbejde), er de fire betjente til at holde manden nede på fortovet.

Videoen

  • To hærdebrede motorcykelbetjente af hankøn sidder hhv. på ryg, lunger og skulder/arm.
  • En kvindelig betjent holder mandens hoved ned mod fortovet ved pres mod tinding og finger bag kæben.
  • Nok en kvindelig betjent holder mandens fødder og  ben nede med to hænder og et knæ i lægmusklen.

Den anholdte er ophidset og råber.

Det første halve minut ser ud til at gå med planmæssig fiksering af hans hænder bag ryggen. Men måske kan de to motorcykelbetjente ikke finde mandens hænder?

00:07: "Lad være med at sparke til mig".

00:23: Motorcykelbetjent 2 kravler op ad mandens ryg på knæ.

00:36: "Hvad fanden sker der?" Betjenten i benenden er ikke længere tilfreds med at sidde og holde den anholdtes  ben nede med to hænder og et knæ. Hun forsøger at krydse mandens ben og bøje dem ned mod hans balder. Hun lykkes ikke med forehavendet. Det er nu ikke fordi, at den anholdtes ben har flyttet sig en tomme det sidste halve minut (se bare videoen) eller at benene som udstrakte på nogen måde hindrer de to motorcykelbetjente i deres arbejde med at fiksere mandens hænder. Var målet at udsætte anholdte for mere smerte, kunne betjenten bare have brugt knæet eller knoerne ivrigere i stedet for at begynde på noget kluddermor.

00:43: Mens manden stadig holdes nede af to motorcykelbetjente og benende-betjenten, moser hovedende-betjenten mandens tinding endnu hårdere mod fortovet og sprøjter ham mange sekunder, i begge øjne, på klos hold, med sin peberspray.

00:57: "Stop så! Jeg giver slip! Hvad laver I!?" siger manden. Det er ikke til at sige, hvad han har haft fat i.

01:05: Det ser ud som om, at han er lagt i håndjern på 7 sekunder. Manden råber i smerte. Ved flere lejligheder råber han, at han ikke kan trække vejret. Omkringstående borgere råber - fornuftigt nok - til politiet, at nogle af betjentene bliver nødt til at stå af.

01:30: Betjentene står alle af. Hovedende-betjenten trækker op i først mandens højre arm, dernæst i den venstre. Manden ligger nu ellers meget stille og lidende. Hovedende-betjenten holder presset mod hans venstre arm i cirka 15 sekunder før hun slipper. Det kan forklares med, at kollegaen, der undersøger mandens bukselommer, skal have fuldstændig arbejdsro. Eller også at den anholdte skal huske, hvem der bestemmer.

02:13: Manden er uenig i noget en af betjentene siger, og kalder vedkommende for en fucking nar. Motorcykelbetjenten siger "Nu skal du passe på, hvad du siger." og giver den liggende, fikserede mand en let tåsnude i bugen.

02:42: Manden rejses op og sættes op af et hegn. Flere betjente ankommer.

04:09: Manden føres væk.

På Politigården skal han så endetarmsundersøges - åbenbart en standardforanstaltning når man anholder midaldrende middelklassemænd, der sigtes for at have talt i mobiltelefon under kørsel af cykel.

Så ved man det.

Mellemtid
Generelt håber vi, at politiet kan handle proportionalt og ikke afstraffer borgere fysisk på stedet. Sker den slags, håber vi at alle chefer ser det og reagerer prompte. I dette tilfælde er der en ganske god borgervideo og mindst en af motorcykelbetjentene skulle også have en optagelse, som vi må bede til ikke "bortkommer" inden retssagen.

Det her er en god video til undervisning på Politiskolen.

"Der sidder to motorcykelbetjente oven på en fikseret mand. To andre betjente trykker hans hoved og ben i asfalten. Skal han have uendelig lang dosis peberspray i øjnene? Har han lige knivmyrdet nogen eller mistænkes borgeren for at have talt i mobiltelefon fra sin citybike?".

Hvad er alternativet? Hvad er proportionalitet i magtanvendelse?

Siden 2014 er der kun fem tilfælde hvor en politibetjent har fået kritik for brug af peberspray.

Mit gæt er dog, at dette bliver det sjette.

Altid huske
Underkastelsesadfærd. Navn, adresse og fødselsdato. Kørekort, hvis man er i bil.

Omvendt skal uniformeret politi vise ID og bære tjenstenummer synligt.

Lad politiet føre samtalen. De har som regel lige så travlt som dig.

Man kan i visse tilfælde blive visiteret. Få bil eller mobil ransaget (politiet låser gerne og ofte lovligt din mobil op med dit ansigt eller fingeraftryk, PIN-koder er sværere). Man kan måske endda blive anholdt på fejlagtigt grundlag.

Men man kan altid klage over det bagefter, og en middelklassemand der kan sige "retsplejeloven" og "gøre indsigelse" spreder faktisk lidt mere skræk i peberkonerne end en borger, der hidser sig op.

Videooptag gerne politiforretninger fra så mange vinkler som muligt. Så længe optagelsen ikke generer arbejdet, er den lovlig.

Svagt relateret
Viggo Vagnbys plakat Wonderful Copenhagen kan eksemplarfremstilles frit i fra 2037 og frem.

Indgangsbøn
Når man kritiserer udygtige blandt politi, præsteskab, programmører, skraldemænd m/k og strippere, plejer man lige at skulle fyre en indgangsbøn af hvor man generelt priser deres generelle evner og nytte.

Den får du her.

Jeg har vel interageret med politiet 8-10 gange i mit liv og de har altid være guttermænd m/k, der har opført sig korrekt. Både da jeg var velafrettet arbejderdreng og mens jeg har været velsitueret middelklassemand. Og måske endda også, siger de, mens jeg har været noget mere sortsmusket end landsgennemsnittet. Jeg har også kun set dem behandle eksemplarer fra den kriminelle kaste korrekt.

Men peberspray i øjnene på fastlåst person. Sådan en ækel opførsel har jeg ikke set før.

Kommentarer

Steven Snedkers billede

I USA er der flere udygtige politibetjente. Men når de endelig bliver dømt, kan der tilkendes over 100 mio. i erstatning til ofre og panserbasserne kan komme ind at spjælde den i årtier.

Steven Snedkers billede

Nok et læs historier om uprofessionelle betjente. Dog ikke unødig fysisk magtanvendelse. Nærmere unødig verbal magtanvendelse.

Steven Snedkers billede

Den Uafhængige Politianklagemyndighed gør som den er designet til.

  • Frikender betjentene for unødig magtanvendelse.
  • Omskriver politimyndighedens endetarmsinspektion til "visitation fuldt afklædt".
  • Finder, for at demonstrere sin kritiske distance, en politiets formulering om at borgeren skulle "visiteres i bund”: "uhensigtsmæssig".

Af det skal vi så lære, at fire voksne politibetjente ikke kan lægge en mand, der ligger på maven, med hænderne bag ryggen, i håndjern.

Jeg hælder nu stadig til den opfattelse at både langtrukken peberspray på klos hold, fodtjat i bugen og efterfølgende "visitation i bund" var uproportional, unødvendig og usømmelig magtanvendelse.

Som vi kender det fra tidligere tilfælde (her med Martin Jeppe Hardgrib Madsen).

97% af sagerne ved DUP ender tilsyneladende uden videre tiltale.

DR skriver om sagen og viser videoen igen.

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.