Hvorfor så mange lette spørgsmål på Facebook?

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 1. januar 2022 - 22:43 [4]

Hvorfor vil ukendte mennesker have dig til at svare på lette regnestykker og spørgsmål om sjove navne og yndlingsmusik?

Idiotspørgsmål giver skyhøjt engagement og ekstra mandår tilbragt på Facebook.

"Brug ikke lommeregner. Brug din hjerne. 50 + 10 x 0 + 7 + 2 = ??"

Sidste år stillede BithiriSathi Fans (spørg ikke) dette spørgsmål på Facebook.

En af mine venner svarede efter to måneder.

Og dermed var det BithiriSathi Fans-opslag og svaret noget Facebook mente, at også jeg skulle se. Hvis det vildt populære indlæg var godt nok til en af mine venner, måtte det også interessere mig.

Det gjorde det ikke. Men hun svarede jo forkert på spørgsmålet!

Som besserwisser måtte jeg selvfølgelig, pligtskyldigt , rette hendes fejl.

En sejr for Facebook, der igen tog ca. 20 minutter fra os. Så brugte vi dem ikke på konkurrerende tjenester eller noget konstruktivt andetsteds.

Opslaget har med pt. 1,7 millioner svar nok allerede revet  5-10 årsværk ud af verden.

Men hvorfor?

Idiotspørgsmål tiltrækker opmærksomhed, forbedrer EdgeRank«

Uskarpt, stavefejl, sprogfejl, ulden opgave. Det er altsammen med til at pumpe kommentarantallet i vejret.

Når BithiriSathi Fans (tilfældig indisk komikers fanside) eller en tumpet lokalradio stiller et ligegyldigt spørgsmål, er det ikke fordi de lige netop ønsker dit svar. Eller et korrekt svar.

De poster bare spørgsmål, de ved mange gerne vil svare på.

Spørgsmål, der giver engagement.

De forkerte svar er faktisk bare et plus, fordi det også får besserwisserne - der om nogen burde vide bedre - til tasterne .

For når svarene/kommentarerne vælter ind, spreder Facebook indlægget videnom og andre indlæg fra samme afsender bliver nu spredt mere end før.

BithiriSathi Fans forbedrer med idiotspørgsmålene sin EdgeRank .

Der er ligefrem lister som 60 spørgsmål, der engagerer din Facebook-gruppe . Det er bare at starte fra en ende af, hvis man vil have noget mere rækkevidde uden at betale Facebook direkte for det.

Der kan dog også være endnu mere gustne grunde til at stille idiotspørgsmål.

Jeg vil ødelægge/forbedre samfundet, skaf mig en liste med uvidende«

Hvis nogen gad, kunne de sikkert lave en del statistik på de 1,7 millioner svar på ovenstående spørgsmål.

  1. Hvem svarer typisk på idiotspørgsmål - efter alder, uddannelse, beskæftigelse, nationalitet, køn, tidspunkt?
  2. Hvem svarer typisk forkert - efter alder, uddannelse, beskæftigelse, nationalitet, køn, tidspunkt?

Skurke ville kunne levere lister til troldefabrikker med egenskaber, der deles af uvidende og højtråbende - troldefabrikkernes yndlingsmål - og gøre verden til et værre sted.

Før præsidentvalget i USA i 2020 blev 19 af de 20 mest populære Facebook-sider for kristne drevet af østeuropæiske troldefabrikker . Her kunne troldefabrikkerne sidde og servere [Jesus] [Jesus] [Trump] [Jesus] [Skydevåben] [Hundehvalp] [Jesus] [Trump] i et væk. Til et beviseligt korttænkende og spredningslystent publikum.

Når folk svarer på idiotspørgsmål, må der næsten være nogen - udover Facebook - der bruger oplysningerne til noget. Det er ikke en meget større opgave at høste dem end den opgave Cambridge Analytica løste så fint for nogle år siden .

Helte kunne også bruge disse forholdsvis fritliggende oplysninger til at hjælpe folk med ringe matematiske eller grammatiske evner. Men det er der nok ikke mange penge i.

Hvorfor svarer du på lette spørgsmål på Facebook?«

Idiotspørgsmål«

Idiotspørgsmål: spørgsmål enhver idiot (tilsyneladende) kan og vil besvare. Jeg har lavet mit eget idiotspørgsmål og beder til at det går viralt i 2022 . Du kan som sagt bare starte fra en ende af på med en liste , en opskrift , en database .

Og husk, at du ikke skal tigge likes. Du skal tigge om ❤️ og 😂. De spreder bedre .

Skal du svare på idiotspørgsmål på Facebook?«

Det er selvfølgelig altid rart at blive rådspurgt - uanset om man har den fornødne viden eller ej (manglende viden standser sjældent folks svarstrøm ).

Men overvej lige om du glæder afsenderen eller dine Facebook-venner med et svar på de næste idiotspørgsmål Facebook propper i din strøm.

Måske tager du bare tid og opmærksomhed fra langt bedre projekter samtidig med at du hjælper Facebook og andre skurke med at udnytte din nyttige idioti endnu bedre.

Jeg er fx. igen landet på en liste over besserwissere med ringe impulskontrol efter jeg fyldte fire kommentarer under et idiotspørgsmål. Det kan umuligt tjene mig til ære.

Selvom kun genier kan besvare dette spørgsmål .

Brug af nyttige idioter«

Opdatering 12.02.2022: Idiotspørgsmål og konservative, religiøse godbidder er på ingen måde den eneste måde at samle godtroende og impulsive Facebook-brugere på. Men de er ganske effektive.

Hvad gør man så, når man har de godtroende på krogen? Mobiliserer dem til at ødelægge samfundet indefra. I 2020 pustede skurkene dygtigt til race/politi-konflikter i USA og antivaxxerne er også en gruppe, der assisteres flittigt.

Netop nu, kan man se hvordan folk i fremmede lande opvigler løs i ellers fredelige og fornuftige Canada.

De højreorienterede amerikanske medier er med på balladen og - til min irritation - skriger flere af mine tidligere så skattede fritænkere med i koret. #Freedom! #Resist! #Puppet !

Det er en skrækkelig situation, sådan at blive hængt i et reb, man selv har knyttet .

Hvad kan man gøre for at bevare civilisationen?

Mit svar har været at skrive et par notitser/artikler og så generelt snakke roligt med mine konspiratorisk orienterede kristne, spirituelle og fløjglade venner. De tager generelt ganske godt - nogle endda venligt - mod tal, omtanke, omsorg og "Skulle vi ikke lige prøve at tænke lidt mere langsigtet over det her?"

Professionelt forsøger jeg også at trylle alle klogere og mere konstruktive .

Hvis vi tager os sammen, kunne vi måske videreudvikle og forbedre vores civilisation. Gå fra at være skråsikre ideologer i det SoMe-belønnede bjæffefelt til at være pragmatikere, der roligt leger med løsninger .

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Kommentarer

Martin Ls billede

Interessant artikel. Sådan har jeg aldrig tænkt på disse idiotspørgsmål. Men jeg svarer som regel heller ikke på dem. De 10 minutter kan bruges bedre på noget andet. Tror jeg har svaret på ét enkelt en gang.

Jans billede

Jeg plejer aldrig at svare på "idiotspørgsmål" - ikke fordi jeg ikke er klog nok til at kende svaret, men fordi de altid er offentlige opslag, som mine facebook-venner også får kastet i nakken, hvis jeg svarer. Og det vil jeg ikke byde dem. Når det er sagt, så kunne det være et interessant eksperiment at oprette et sponseret opslag med et "Idiotspørgsmål", og så lure på hvad facebooks "Business Manager" giver en af indsigt om målgruppen. For Science!

Erik Kruse Sørensens billede

Artikel om lastbilchauffør-protesterne i Ottawa og hvordan de kan være motiveret af "politiske troldefabrikker" - destabilisering ved brug af Facebook.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/08/ottawa-truckers-pr...

Steven Snedkers billede

Jeg klipsede en bid på en artikel .

Kom også, i trucker-tanker, til at tænke på at en af de mest febrilt lyvende politikere/fupmagere i mands minde nu har lavet et nyt medie, der hedder Truth . Kom straks til at tænke på Pravda .

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.