Streaming-dimser til tv-stuen: Google Chromecast vs. Apple TV vs. Rasperry Pi
Alle tre dimser lover dig at kaste streaming-stads op på den store skærm i god kvalitet. Men der er store forskelle på pris, evner, besvær og mængden af spam og privatlivskrænkelser.
Alle tre dimser lover dig at kaste streaming-stads op på den store skærm i god kvalitet. Men der er store forskelle på pris, evner, besvær og mængden af spam og privatlivskrænkelser.
5 ud af 6 redaktionsmedlemmer på Internetforbrugeren har en Chromecast i stuen. Det har de fordi den er billig, let at bruge, understøtter en masse tjenester og formater og bliver opdateret løbende.
Chromecast er også irriterende. Men den er, for dette forholdsvis nørdede segment, det mindste onde og det største gode.
Vi skøjter løber hurtigt gennem målepunkterne.
Pris«
Chromecast 4K koster 355-600 kroner alt efter tilbudsugen.
Apple TV og Raspberry Pi 4/5 med hukommelseskort og kasse koster typisk 3-4 gange så meget.
Chromecast er en klar vinder her.
Tjenester og formater«
Chromecast understøtter et enormt antal streaming-tjenester. Fortidens latterlige stridigheder med fx. Amazon Prime er fortid. Chromecast understøtter Amazon, Apple, Disney+, Netflix, DR osv. osv.
Dertil er Chromecasts understøttelse af supernørde-tjenester som fx. Jellyfin (Netflix for dine lokale filer) langt bedre end Apple TVs.
Chromecast afspiller også de fleste ts-, mp4- og mkv-filer, man måtte have på lager.
Det virker mere eller mindre lige ud af kassen.
Apple TV er mere restriktiv og Raspberry Pi er (meget) mere bøvlet.
Opdateringer«
Chromecast er god til at indlemme nye tjenester og opdatere gamle.
Apple TV er igen mere restriktiv og med Raspberry Pi kan der være et uhyrligt læs håndarbejde og skuffede familiemedlemmer.
Halvdelen af redaktionen har Raspberry Pi'er kørende på forskellige projekter (fx. TV4ever). Men få tør bringe den ind i tv-stuen.
En Chromecast eller Apple TV koster det samme som en time med en parterapeut.
Så det er lettere at købe en brugervenlig, vedligeholdelsesfri dims end at stå stejlt på et spam-frit tv-liv.
Spam«
Chromecast sammensætter ens startskærm. Og den bliver spammet med
- Film Google tilfældigvis vil sælge.
- Masser af Youtube.
- Links til streamingkanaler, der betaler Google for at blive promoveret.
Stemmesøgningen er fin. Men den vil til ethvert tidspunkt hellere vise videre til noget Youtube, end til en eller anden streaming-kanal, man betaler for i forvejen. Eller Jellyfin.
Jeg har i 3-4 årtier ment, at man selv skal sammensætte sin startside. Men Google og - i nogen grad - Apple sammensætter tv-startsiderne, så man eksponeres mest muligt for det, gigantfirmaerne tjener penge på.
Jeg tror kun, at startsiderne bliver mere rodede og bondefangende i de kommende år. Chromecasts startside er blevet mærkbart værre i løbet af det sidste år. Sidst nægtede den en Chromecast-benyttende gæst at caste Netflix fra sin mobil til Chromecasten. Den ville pinedød have, at han loggede ind på Netflix på selve Chromecast'en. Den 10 år gamle brugerkontrakt "Du caster, jeg viser" brydes flere og flere steder.
Man behøver ikke at bruge startside og fjernbetjening på Chromecast. Man kan nøjes med blot at vælge og starte/stoppe fra de forskellige apps på mobilen. Som man gjorde med de første generationer af Chromecast. Her slipper man som regel også for videoer, der autostarter og larmer.
Men fjernbetjeningen lokker med sine hurtige knapper og - for ældre brugere - frihed for læsebriller.
Privatlivskrænkelser«
Man kan også være sikker på at Google (slem) og Apple (lidt mindre slem), i lighed med streaming-tjenesterne, overvåger en hvert sekund, man bruger deres dimser, og bruger oplysningerne til at suge flest mulig penge ud af en på både kort og lang sigt.
Her er det kun et hjemmerullet Raspberry Pi-mediecenter, der kan hjælpe. Selvom Netflix også her vil vide en masse om hvad du ser, hvordan, hvor og hvornår.
Konklusion«
Så konklusionen fra Bedste, billige tv-stue holder stadig. Køb en Chromecast. Den er billig, alsidig, velfungerende, glæder familien uden helt at udelukke de mere nørdede muligheder.
Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.
Tilføj kommentar