Øen

Øen - en ny begyndelse (stream/optag). Når jeg sidder i mit velhaverhjem og kigger ud på marken, tænker jeg tit på de stakkels, stakkels mennesker der for 8-10.000 år siden måtte overleve derude. Hver dag rendte de rundt ude i alt det våde, kolde og forbitrede for at fange rensdyr, fugle, fisk og hvad de ellers kunne få fat på.

De havde lavet cirka de samme ting på cirka samme måder de sidste 200.000 år og ikke meget så ud som om det ville blive bedre.

  • Op
  • Skaf føde
  • Forsøg ikke at dø af sult, barsel, sygdom - eller andre onde/sultne mennesker (jep, mennesker slog også hinanden ihjel hele tiden i gamle dage).

 

Og der sidder jeg så. Stor, fed, tryg. Med centralvarme, fantastisk mad fra hele verden, monstrøst tyk Internet-forbindelse, fortrinlige skoler, nærliggende bibliotek, jernbane, politi, læge, sygehus, motorvej og tusinder og atter tusinder andre civilisationsgaver. Det er svært at klynke over vanskæbne eller skatteprocent i den situation.

Øen skal 14 danskere klare sig uden civilisationen i 30 dage. De sejles ud til en ubeboet stillehavsø. De optager deres fælles kamp med egne kameraer og vil kun blive reddet af de nærtboende civiliserede i livstruende situationer.

Jeg så det "helt nye sociale eksperiment" i første version, Øen (med kommentarer af Bear Grylls) i 2014 (udover at være civilisationsnyder er jeg også avantgarde).

Det var en fortrinlig serie. Der var ikke så meget soap og reality (dansk: halvhjerner, der skændes). Mere gennemsnitligt velafbalancerede mennesker, der forsøgte at fremkæmpe bare en lille mulighed for fortsat overlevelse i den fri (dansk: civilisationsløse) natur.

Det viste sig i 2014 at være utroligt, realistisk svært. Bitterligt, nådesløst hårdt. Det bedste deltagene kunne håbe på var at dø langsommere end pludseligt uden civilisationen.

Bear Grylls-versionen fra 2014 har siden varieret med kun at sende kvinder, mænd, kendte og lignende grupper ud til øen. Jeg har ikke gidet se det, men regner med at konklusuonen altid er den samme: i den fri natur er det et hårdt og kedeligt fuldtidsarbejde at holde sig i live - alt handler om det næste måltid og næste søvn.

Øen er i min bog en bedre serie end Alene i vildmarken.

For Øen er en samarbejdsserie i stedet for en udelukkelsesserie.

Øen handler om at løfte i flok - hvilket er ca. hvad 95% af civilisation går ud på. Fra Rand til Musk. Selv gider jeg heller ikke længere tage 3 uger alene ("alene": Gore Tex, Smartwool, Trangia, købemad, tog, bus) i vildmarken, når jeg kan tage en uge fælles.

Efter Øen kan man passende skylle efter med Ind i vildmarken på Netflix (civilisation) eller biblioteket (endnu mere civilisation).

Kommentarer

Stevens billede

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.