Niels Bohr byggeriet vs. Rubjerg Knude Fyr

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 27. januar 2020 - 11:18 [3]

"Sådan en bygning? Den koster 1,6 mia., kære skatteborgere."

Årene går. Bygningen står ikke færdig.

"Ah, bygningen koster faktisk 3,6-4 mia kroner alligevel. Beløn os for vores strategiske inkompetence. I alle led!"

Niels Bohr byggeriet er et klasseeksempel på alle de fejl, man kan begå som indkøber af ydelser.

Man køber hos dyre firmaer. Dyre firmaer har ofte fine tekniske kompetencer. Men frem for alt har de dyre advokater, der skal trække så mange penge som muligt i land og løbe fra så meget ansvar som overhovedet muligt.

Dokumenterne giver indblik i et elendigt samarbejdsklima, hvor den konstruktive dialog allerede tidligt i forløbet bliver afløst af juridiske slagsmål ført an af højt-betalte advokater.

Derefter fordeler man ansvaret ud på flere af den slags aktører

For i stedet for at placere ansvaret ét sted, skabte Bygningsstyrelsen en ledende treenighed.

Som bygherre havde Bygningsstyrelsen det overordnede ansvar, mens konsulentfirmaet Sweco blev hyret til at lede arbejdet, og et andet konsulentfirma, Rambøll, blev sat til [...]

- Vi har en projekt-trekant her, hvor bygherren sidder i toppen og ultimativt definerer projektet. Men i praksis er der en masse projektledere, del-projektledere og projektdirektører, som har ansvaret. Og ofte ser vi, at de ikke er enige om, hvem der har ansvaret for hvad [...]

Og så inviterer man til konsulentfest

- Der er noget, der tyder på, at man har overladt for stor en del af ansvaret til eksterne rådgivere, som jo ikke har den samme interesse i, at projektet bliver gennemført, som bygherren har. For man får jo de facto et honorar for at arbejde ekstra.

Hele rædslen kan læses i dette langlæs fra DR hvor de også har links til flere fine artikler om fupnummeret med de mange konventionelt respektable aktører.

Overfor denne velklædte, men dyre og enerverende inkompetence og grådighed, står Murer-Kjeld som et fyrtårn.

Murer-Kjeld fra Lønstrup flyttede et 700 ton fyrtårn 70 meter.

Som TV2 Nords direktør siger det:

“Jeg holder uendeligt meget af Nordjylland. Det er der mange grunde til, men vis mig for eksempel lige et andet sted hvor:
Man ikke hyrer et tysk, amerikansk eller østrigsk firma med alenlang erfaring i at flytte store bygninger i eet stykke – men derimod tiltror en lokal murermester med et godt ry og næver og vilje af stål.
Hvor samme murermester indgår en millionaftale med et kranfirma om at løse den tungeste del af arbejdet – ikke med en 34 sider lang kontrakt, gransket i detaljer af et advokatfirma – men med et håndslag.
Og hvor lokalbefolkningen trodser blæsevejr og sandflugt og i tusindtal følger “flyttemandens” arbejde i timevis – med medbragt termokande og hjemmebag som generøst bliver delt ud til højre og venstre – til de få der havde glemt at få noget med. Herunder frysende journalister.

Hurra for murermestre, for aftaler underskrevet med et håndslag og for sølvpapirindpakket hjemmebag, der knaser af perlesukker og fygesand”.

Mikael Justesen (og Sonni Espersen) roser Murer-Kjeld.

Der er ikke noget inkompetence med Murer-Kjeld, der nu også er ridder.

Han er Danmarks svar på Jocko.

Niels Bohr-holdet, på både købe- og leverandørside, ligner mere Johan Schlüter.

Kommentarer

Steven Snedkers billede

De fupmagere, der har trukket 2 mia ekstra kroner ud af Niels Bohr-projektet bor sikkert lige så fint som ham her: Korrupte embedsmænd bor fint

Steven Snedkers billede

De velklædte elendigheds-leverandører har været et problem i årtier. Her et opstød om IT-leverandører fra 2013

Kurt Nielsens billede

Der er en hel del andre, der har haft ambitioner om at bygge digitale fyrtårne....

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.