Fra min lune plads i centrum-venstre hjemmet kan jeg overskue hele verden.

Steven 🌞 Snedkers billede
Af Steven 🌞 Snedker den 28. december 2013 - 7:34 [6]

Fra min lune plads i centrum-venstre hjemmet kan jeg overskue hele verden. Her er fx. en graf der fortæller om social mobilitet i forskellige lande. Giver samfundet mulighed for at bryde den sociale arv på en positiv måde? I Peru: nej. I Danmark: ja.

I Peru koster uddannelse penge. I Peru sidder over- og middelklassen på alt flæsket og nepotisme sørger for at de kun ansætter hinandens børn i indbringende stillinger. De mødes i kasteagtige "ansøg og bliv måske accepteret" -country clubs og gifter sig med hinanden. Samfundet er ekstremt konservativt. Og dermed stift, fastlås og statisk. Fattigt. For de udnytter højst 10% af landets samlede talentmasse bare nogenlunde.

I Danmark fandt vi tidligere ud af at selv kvinder og børn af fattige havde talent og det hellige, almindelige socialdemokrati gjorde et stort arbejde for at vi kunne bruge dette talent til alles bedste. De arbejdede utrætteligt for at gøre samfundets spilleplade mere lige.

Som jeg sagde til mine børn mens vi sad i en solbeskinnet Peruviansk country club en jul for nogle år siden "Se nu bliver vi inviteret. Fordi vi er hvide og rige, højstatus . Men der ude, på den anden side af vagterne og hegnet, er der potentielt tusinder og atter tusinder af mennesker, der kunne gøre et lige så godt arbejde som dem her inde. De får bare ikke lov, fordi pengene skal blive i familierne her og resten af samfundet bare skal holdes dumme og pukle løs for os. Men det er forkert og konservativt og gør hele samfundet fattigere. Hvis jeg var blevet født i Peru ville jeg måske tilføre samfundet ingen værdi som en af de sikkerhedsvagter. Men fordi jeg blev født i Danmark, kunne jeg blive universitetsuddannet og få meget bedre jobs, der giver os en meget højere levefod og sparer samfundet for millioner af kroner."

Her er jeg næsten sikker på at jeg begyndte at centrum-venstre-blære mig med at jeg som den første i familien fik en studentereksamen og som den første kom på universitetet. Ikke fordi mine forældre var rige eller af rette kaste. Men fordi tilstrækkeligt mange dygtige danskere havde set lyset, afsværget konservatismen og favnet socialisme light.

http://www.businessinsider.com/intergenerational-earnings-elasticity-2013-12

Kommentarer

Steven Snedkers billede

Jeg har dog stadig et problem med social mobilitet. Det hedder EUs udbudsregler og lignende. Problemet kan ses her: https://www.google.dk/search?num=20&q=%22Leverand%F8ren%20skal%20have%20haft%20en%20oms%E6tning%20p%E5%20mindst%22%20millioner

For at vores lille, moderne, dynamiske, netværksbaserede firma, skal kunne komme i betragtning til at løse visse opgaver, skal vi have 10, 20 eller 50 millioner i årlig omsætning. Det har vi ikke.

Reglerne eksisterer vist for at det offentlige får en vis forsyningssikkerhed. Store firmaer er solide og kan altid levere. Eller også er det regler, der eksisterer for at beskytte store firmaer mod konkurrence fra små firmaer.

For hvad får det offentlige ud af arbejde med de store firmaer? Tja, de får dygtige jurister som modstandere. Så hvis det store firma ikke leverer, kan det offentlige være sikker på at komme til at betale det hvide ud af øjnene alligevel.

Det ses i det store, Polsag til 460 millioner: http://www.version2.dk/artikel/justitsministeren-forsvarer-460-spildte-polsag-millioner-46840

(mere polsag: http://www.version2.dk/sog/polsag )

Men også i det små, cbs.dk til cirka 7 millioner: http://cbsobserver.dk/dialog-og-brugerunders-gelser-skal-f-cbsdk-helt-i-m-l

(Mere cbs: http://cbsobserver.dk/taxonomy/term/2237 )

Det offentlige begrænser sig til at samarbejde med dem, der er rige og dygtige nok til at

1) koste mange penge

2) kunne give kunden klø i et retssal, hvis der er noget.

Jeg har ikke tjekket hvordan disse konservative regler er opstået. For mange småleverandører, der ikke leverede varen? Sandsynligt. Lobbyisme fra store firmaer,er ville have de gode ben i fred? Også sandsynligt.

Vores bette firma står i hvert fald her på den anden side af country clubbens hegn med vores demonstrerbare talenter ( http://cbsobserver.dk/semesteret-blev-startet-med-et-brag-af-en-fest-p-nexus ).

Steven Snedkers billede

Steven Snedkers billede

Steven Snedkers billede

I Danmark var der enorme problemer med social mobilitet for 100 år siden: "Vredens Børn satte brand i debatten og er formentlig den danske roman, der har udløst størst politisk furore. Aakjær angiver selv, at der blev trykt mere end et tusinde avisartikler, som enten fordømte ham på det stærkeste, eller som tog 'tyendesagen' op til politisk debat. Aakjærs socialdemokratiske partifælle, Carl Westergaard, stiftede en tyendeforening, ligesom den radikale rigsdagsmand, senere minister P. Munch, tog sagen op."

http://www.denstoredanske.dk/Dansk_litteraturs_historie/Dansk_litteraturs_historie_3/Rugens_sanger_-_Jeppe_Aakj%C3%A6r/Social_indignation_-_Vredens_B%C3%B8rn


          Ib Sandstrøm
        s billede

Ja, netop. Forfriskende med lidt modvægt til liberalisme og konservatisme.

Steven Snedkers billede

Man skal bruge hele talentmassen, siger canadisk professor

dr.dk - Deadline | DRTV

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.