Joy Mogensen og det hjemmelavede link

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 4. juni 2021 - 11:07 [1]

Den 26. maj 2021 fejrede kulturminister Joy Mogensen nogle nye, kommende idrætsanlæg ved at kopiere indhold fra en presseudgiver og uploade det til Facebook.

Hun sørgede endda for IKKE at linke til den artikel i Politiken, hun kopierede fra. Så folk kunne ikke komme hen til presseudgiveren og læse artiklen.

Er det tilladt?

Nej. Slet ikke!

Hendes kopi af Alexander Klugs billede, burde ret snart resultere i en faktura på 3.500 kroner fra Copyright Agent. Som vi kender det fra andre politikere på Facebook og Twitter.

Hendes kopi af en 11-ords rubrik og et 17-ords synopsis er formentlig dækket af citatretten (11+17 = 28 ord). Men billedet koster seriøse penge.

Held og lykke Joy!

Er der en anden og billigere måde for Joy at operere på?

Ja. Vi har de sidste 10 år haft forhåndsviste links, hvor presseudgiverne (her: Politiken)  gladeligt stiller rubrik+synopsis+billede til rådighed for informationssamfundstjenesterene (her: Facebook). Læs alt om dem i 20 svar om forhåndsviste links.

Havde Joy linket til Politiken (som også er det mest korrekte) og var linket blevet forhåndsvist, ville hun ikke sidde og vente på en 3.500 kroners faktura lige nu.

... Men spørgsmålet er selvfølgelig om vi stadig har forhåndsviste links.

I dagens pressemeddelelse fra Kulturministeriet fortælles det henrevet at

Man vil forsat kunne lave helt almindelige links til artikler – dvs. links som leder fra én hjemmeside til en anden – uden at skulle have en tilladelse fra presseudgiveren. Hvis man udformer linket på en måde, så det indeholder dele af den oprindelige artikel og tager værdi fra denne – og dermed gør det unødvendigt at klikke sig ind på den oprindelige hjemmeside - kræver det en tilladelse og dermed betaling til mediet.

Det lyder grangiveligt som om Tech-giganter/Informationssamfundtjenester (læs: Facebook) og Tech-miniputter (læs: Internetforbrugeren og Information) skal til at betale til Politiken for at vise deres forhåndsviste links.

(Er forhåndsviste links i farezonen? "Hvis man udformer linket på en måde, så det indeholder dele af den oprindelige artikel" (ja) "og tager værdi fra denne" (fortolkningsspørgsmål) "– og dermed gør det unødvendigt at klikke sig ind på den oprindelige hjemmeside" (fortolkningsspørgsmål) giver ja+fortolkning+fortolkning som kan blive til nej.)

Men vi må se hvornår/om presseudgiverne går til angreb på Facebook, Internetforbrugeren, Information, Twitter osv. osv. med den nye og meget upræcise lov om ophavsret lov i hånden.

Indtil da: lær af Joy. Ingen uautoriserede kopier på Facebook.

Links

Joys opslag på Facebook (kilde: Politiken)

Mindst 20 svar om billeder på nettet

Mindst 20 svar om forhåndsviste links.

Pressemeddelelse fra Kulturministeriet

Opdatering 07.06.2021

OBO kan også hjemmelave links... Nu hvor Facebook ikke længere gider forhåndsvise links fra Presseudgivere?

Kommentarer

Steven Snedkers billede

Let omskrevet Joy Mogensen-citat i anledning af Ole Birk Olesens hjemmelavede link:

"For uden at man sådan helt kan overføre billedet fuldstændig fra den fysiske markedsplads til internettet, kan man vel sammenligne noget af det, som nogle af de her politikere gør, nemlig at de ligesom går rundt og tager noget af det bedste fra alle boderne, samler det i en gavepakke og tilbyder det gratis i sådan nogle små appetizers, inden man overhovedet behøver at gå ind på markedet."

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.