Stalins død, dit liv

Stevens billede
Indsendt af Steven den 12. oktober 2019 - 6:00

Man kan nu se Stalins død på Netflix (og Filmstriben og det løse). Den veloplagte, forrygende sorte komedie er noget af det bedste og mest underholdende historieundervisning man kan få.

I filmen er magtkampen efter Stalins død komprimeret fra virkelighedens ca. 6 måneder til en uge. Men man får et fortrinligt indblik i hvor grotesk den store meneskeudrydder og hans lakajer opførte sig.

Når du har set filmen og ikke tror på bare halvdelen af optrinene, bør du så se History Buffs: The Death of Stalin (45 minutters video) og What’s Fact and What’s Fiction in The Death of Stalin (10 minutters artikel). Her vil du lære om gangsteren og voldsmanden Stalin, der skaffede penge til revolutionen og siden krøb til tops i Sovjetunionens statsapparat og blev diktator for livet.

Allerede før anden verdenskrig havde Stalin og hans kumpaner opbygget et kæmpe netværk af koncentrationslejre og udryddet over 10 milioner af deres egne landsmænd ved drab, udrensninger, tvangsarbejde og ren og skær inkompetence. De havde skabet et samfund gennemsyret af løgn, frygt og inkompetence.

Hvad skal vi så bruge det til?

Filmen er umiddelbart intelligent og fornøjelig. Man ser det mægtige Sovjet bag facaden. Politburauet er ikke landsfædre og humanister, men snu og lede klovne, der kæmper nådeløst om magten i et miljø af ekstrem mistro og uoprigtighed.

Samtidig kan man jo ikke undgå at tænke på Putin, det nuværende Ruslands diktator-for-livet. Putin var/er som Stalin - også en gangster hvis hold kom til at dominere russisk politik i årtier. Putins styre forbød, sjovt nok, Stalins Død.

I praksis kan filmen forhåbentlig give folk lyst til at følge Anne Appelbaum, Transparency International, Amnesty International, Human Progress, Jacob Mchangama, Leif Donbæk , Magnus Barsøe og Mikkel Andersson. Og så naturligvis Sam Harris. Altid Sam Harris. Folk og organisationer, der tager frihed fra undertrykkelse og frihed til at sige sin mening alvorligt.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.