Test dig selv: har du gyldne ører?

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 16. november 2015 - 15:50 [0]

Philips har lavet en interessant test, der til dels kan bruges som en rettesnor for hvor mange penge, man bør hælde ud på lyd.

Kun 7% opnår gyldne ører i Philips' forholdsvis svære test.

Jeg har lige kæmpet mig til tops blandt lydverdenens forbrugere. Jeg har klaret Philips' Gyldenøre-udfordring og taget guld hjem til Team Fritænker.

Philips inddeler lyttetesten i begynder, bronze, sølv og guld.

40% af deltagerne har ører, hjerne, tålmodighed og udstyr til at høre bittesmå fejl i musikken på sølv-niveau.

Kun 13% [opdatering december 2015: 7%] kæmper sig op på guld-niveauet hvor de kan spankulere rundt og kalde sig for mænd med gyldne ører (det er altid mænd).

Jeg gjorde det af flere grunde

  • Jeg ville bevise en pointe, der ofte optræder her på stedet: man kan opnå fabelagtige resultater med billigt udstyr. Man behøver ikke betale millioner for sine dimser for at få høj kvalitet. Jeg sled mig til toppen med en forstærker til 600 kroner og et par højttalere til 500 kroner. Der findes masser af folk med lydudstyr til 30.000 kroner, der ikke kan klare den prøve, jeg klarede.
  • For at tjekke, at jeg vidste, hvad jeg talte om. Når jeg skriver, at man kan få historisk god lyd til småpenge, står der ofte en mindre hær af folk med dyrt udstyr parat for at fortælle at jeg ikke kan høre, ikke kan opfatte og/eller snobber nedad på mest uklædelige vis . De kunne have ret. Jeg kunne være en dværg, der tester sengelængder og altid er tilfreds. Det eneste redelige er (på videnskabelig vis) at teste, at jeg ved, hvad jeg taler om.
  • Total brøleabe-dominans. Fra nu af kan jeg vifte med et papir, hver gang en anden brøleabe med et dyrt anlæg siger, at mine oplysninger er forkerte. Jeg har nu bestået en sjov, alsidig og svær lyttetest udformet af Philips' professionelle lydteknikere. Som kun 13% gennemfører, og som den anden brøleabe (trods angiveligt bedre udstyr) ikke tør tage og sandsynligvis ikke kan gennemføre. Jeg kan nu nøjes med at lade mig udfordre af andre 13%'ere [december 2015: 7%'ere].

Kort sagt«

  • Du kan helt sikkert få enorme musikalske oplevelser på billigt udstyr. Du kan også få ret god lyd på billigt udstyr.
  • Du kan stole på, at jeg har mere end overgennemsnitligt tjek på tingene.

Hvordan var det så?«

Det tog over to timers kamp. Men det var det værd.

Jeg syntes rigtig godt om testen. Den mindede faktisk om rigtig, hård videnskab.

I en traditionel ABX-test skal man svare rigtigt i 9 ud af 10 tilfælde, for at en rigtig videnskabsmand tør konkludere, at man virkelig kan høre forskel på to lydstykker. Men med omkring 50 øvelser ville det blive helt utroligt tidskrævende (og kedeligt).

Så Philips Gyldenøre-udfordring er typisk tilfreds, når man to gange i træk har vist, at man kan høre forskel.

Det bliver nu ikke nødvendigvis særligt let af den grund. På guld-niveauet skal man kunne kende forskel på 18 forskellige equalizer-indstillinger (!). Hver gang man svarer forkert, bliver man rykket et skridt ned.

Det er helt sikkert umuligt at snyde sig igennem ved at trykke tilfældigt .

Pas nu på«

Jeg har altid advaret mod at lytte for godt efter. Det eneste, der sker, er, at man bliver mere utilfreds med sit udstyr .

Men det her er ikke egentlig lyttetræning som Harman's How to Listen .

Mere en (forholdsvis) hurtig quiz, der kan give et nogenlunde fingerpeg om, hvorvidt man skal bruge bronze, sølv eller guldmønter på sit lydudstyr.

Links«

Philips udfordring . En test af anlæg, ører og hjerne. Hård videnskab. Lydteknikere burde kunne valse igennem på 1 time. Almindelige mennesker skal nok bruge et par timer eller flere.

Hvad er den bedste lyd? Den mest naturtro og henrykkende. Ifølge John Alex Hvidlykke i JAH og den gode lyd .

Om audiofili og audiomani . "Vin-kendere, mad-kendere, hifi-entusiaster, bil-entusiaster og så videre vil helst ikke hylde produkter, en brolægger eller rengøringsassistent kan købe. Men det er jeg ikke bleg for. Ser man rationelt på tingene, kan man købe fantastisk udstyr til småpenge og bruge det til en utrolig masse."

Gyldne ører?«

For at kunne bestå Philips' udfordring, skal man være i stand til at finde bittesmå fejl i musik:

  • et lille dyk omkring 2,5 Khz
  • lidt for hård mp3-kompression
  • 1 dbs forskel på højre og venstre kanal.
  • og mange, mange andre relevante tests af lytteevner

Der må være over 50 forskellige opgaver, og de bliver sværere og sværere. De fejl, man skal kunne høre, er til sidst så minimale, at ikke engang folk, der virkelig koncentrerer sig, kan finde dem.

Philips' udfordring tager nok et par timer og er dermed mest for lydnørder, der vil bevise et eller andet.

Sådan snød jeg«

Oh jammer, det var svært.

Jeg testede jo mest i videnskabens tjeneste, og derfor er det kun rimeligt, at jeg fortæller om mine snydetricks.

Jeg klarede testen på 45+90 minutter. 90% af tiden brugte jeg mine kontorhøjttalere (500 kroner i Den Blå Avis) og min kontorforstærker (600 kroner i Den Blå Avis). Men på guldøre-niveauet med 1dbs forskel på venstre og højre kanal måtte jeg også tage et par hovedtelefoner (400 kroner i en computerbiks) i brug.

Jeg havde også svære problemer med at huske 18 equalizer-indstillinger udenad og måtte træne under testen (et klik på "Need more training?"). Jeg priser mig lykkelig over, at jeg ikke til hverdag skal kunne genkende 18 forskellige problemer med et lydbillede.

Bitrate-testen på guld-niveau var også ekstra ondskabsfuld og krævede også mere træning af mig.

Endelig skruede jeg fuldt op for bassen i testen, hvor spørgsmålet lød "Er det klip A, B eller C, der mangler alt under 50Hz". Højttalerne kan ikke spille noget som helst under 50 Hz, så det var kun ved bas-boost, særlig placering og held, at jeg fik ædt mig igennem den test.

Umiddelbart vil jeg tro, at det er lettest at gennemføre med hovedtelefoner.

Philips gør det muligt at logge ind via Facebook eller Google. Det er meget nyttigt. Så kan man komme og gå til testen alt efter tid og lyst.

Alternativer«

Jaah, du kan høre forskel. Det er ikke kun indbildning/indbildskhed.

Audiocheck.net laver også test af udstyr/ører/hjerne på videnskabligt forsvarlig måde.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.