Væmmes du også over underlegen teknologi?

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 3. december 2021 - 17:30 [0]

Man kan have et nostalgisk forhold til gammel teknologi. Men jeg væmmes mest.

De letteste først«

En allergisk reaktion

Jeg bryder mig ikke om

 • Billedrørsfjernsyn og -monitorer. Blinker/flimrer, hyler, er uskarpe, bruger interlacing. Ptuuiii!
 • Kassettebånd: ringe dynamikområde, sus, støj, rummel, slør. Skidt betjening. Uf!
 • Vinyl-plader: ringe dynamikområde, dårlig stereoseparation i bassen, knas, støj, rummel, slør. Brugerfjendske. Wædwr!
 • VHS-bånd: uldent billede og lyd. Lidet robuste, væmmelige i brug. Føj!
 • Cd'er: fin lyd. Men alt for krævende hvad angår betjening og transport. Suk!
 • Dvd'er: ringe opløsning, ok lyd, rædderlig betjening. Det tager tit flere minutter at starte en film. Usch!
 • (UHD) Blu-ray: fint billede og fin bitrate på både lyd og billede. Men stadig ikke så let som at Chromecaste fra NAS eller streaming-tjeneste. Hrmpf!

Ingen nostalgi«

Det hjælper ikke, at jeg er vokset op med al denne nu underlegne teknologi og har haft fortrinlige oplevelser med den.

Jeg vil bare have tingene i bedst mulig kvalitet og med så lidt bøvl som muligt.

Det var mere end fint at se Den gode, den onde og den grusomme på ulden 14" billedrørs-tv med monolyd. Men det er bedre at se den på projektor med solid stereolyd (omend lyden er væsentlig bedre på nyere film).

Det var sjovt at spille 8-bit-spil i 25 fps og 256 farver. Men er i hvert fald oftest mere medrivende at spille 64-bit spil i 120 fps og en milliard farver.

Jeg gider hverken slæbe mine gamle computere eller tv-apparater ned fra loftet. Jeg kunne emulere dem, hvis jeg havde behovet.

Så de nogenlunde indlysende«

Jeg bryder mig heller ikke om

 • Regnbueeffekt på (gamle, billige, DLP-)projektorer.
 • Automatisk kontrast/lysstyrke etc. på skærme, tv og projektorer. Jeg sætter dem som regel i Game mode, Chroma 4:4:4 og justerer derfra.
 • Dolby støjreduktion, støjreducerende hovedtelefoner. Jeg skal virkelig være hårdt presset af støj (fly, sjældent tog) før jeg tænder for støjreduktion. I kassettebåndsalderen ville jeg også hellere have lidt mere klarhed og lidt mere sus end lidt mere indpakning.
 • Forkert formatforhold. Jeg ser helst videoer/film som ophavsmanden m/k ønsker at jeg ser dem. Der må virkelig gerne være sorte bjælker i top eller bund af et billede. Bare det ikke er strakt eller presset.
 • Sidechain compression. Populært sagt skruer de ned for resten af mikset for at fx. trommer kan komme frem i mikset - når der slås på dem. Her er et nyligt eksempel på voldsom sidechain compression.
 • Lav bitrate. Bækkener, rumklang, hi-hats lyder skidt, når der er tale om musik. Panoreringen hakker og der er digitalt snavs (også kendt som artifakter) i eksplosionerne, når det er en tju-bang film.

Det er fuldt ud muligt ikke at væmmes over flere af disse ting. Nogle mennesker kan vitterlig ikke se regnbueeffekten eller høre forringelserne i musikken ved lave bitrater. Hjerner, ører og øjne er ikke skabt ens.

Er man vokset op uden live-musik og med masser af sidechain compression, kan man også have udviklet en præference for dette, i mine anderledes opflaskede ører, ækle lydbillede.

Og så kommer vi til det svære.

Jeg tror at der er ét punkt, hvor jeg væmmes ved ny teknologi og sværmer for gammel, underlegen teknologi.

24 fps«

En af mine jævnaldrende siger direkte "JEG vil have gammeldags, underlegen, ulden, udtværet 24p, voksenble og kage til kaffen!"

Jeg tror på at min desktop og mine spil er blevet bedre af at få flere fps'er gennem de sidste årtier. 120 fps/Hz er bedre end alle de andre langsommere opdateringshastigheder. Grafik og spil ser simpelthen bedre ud.

Men jeg har et svagt punkt, når der skal ses film.

Jeg så Hobbitten med 48 fps og den så præcis ud som jeg havde ventet. Som den fineste soap opera nogensinde. Parykkerne, de falske skæg, rekvisitterne, skuespillerne - alt så åndssvagt ud.

Hver gang jeg har set en film med mange billeder pr. sekund, har det været umuligt for mig at leve mig ind i den. Jeg var hele tiden opmærksom på at sidde i et lokale med fremmede og kigge på en skærm, hvor folk i kostumer gik rundt.

- siger drengene fra Reddit.

At se filmen på denne måde, var tættere på det naturlige udseende. Men de knivskarpe kanter, især på menneskers ansigter, var endnu mere distraherende. Det var meget unaturligt. Det mindede om en billede dokumentarfilm i tv.

- fortsætter de på Cnet.

Jeg slutter mig til deres kor. Det lader til, at jeg, Hr. 120 fps, fortrækker mine film uldne og udtværede. Som var de optaget og gengivet  med gammel, underlegen teknologi!

Jeg har forsøgt at sige til mig selv, at jeg ikke er låst til 24fps, men blot reagerer på alt muligt tøjeri med automatisk kontrast, sortniveaujustering osv.

Men en grånende, tyk mand på Youtube siger at det (for os) irriterende unaturlige udseende klart skyldes billedhastigheden og skarpheden. To normalt gode ting afslører for mange fejl.

Vi lader til at have brug for uldne, udtværede billeder for at kunne leve os ind i en films slåskampe og biljagter.

Han følger det op med hårdt at konkludere at 24fps vil være med os til tid og evighed. Hans i alt halve times snak og eksempler er værd at kigge på for nørder.

Og her står jeg på en mærkelig måde. Til en afveksling kan jeg ikke lide ny teknologi. Jeg væmmes over sæbeoperaeffekten og piller ved alle indstillinger på alle mine skærme og projektorer, for at undgå den.

Og du?«

Er der teknologi, du væmmes over?

Er der indstillinger, du må justere på for at kunne udholde at bruge et givet apparat?

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.