Østblokkens Melodi Grand Prix

Østblokkens Melodi Grand Prix (stream/optag) (6,3 IMDB). Kreative mennesker trives ikke særlig godt under autoritære regimer. Opfindsomhed straffes ofte. Men kopiere, det kan de.

Da Melodi Grand Prix'et viste sig at binde tidligere stridende og forbitrede vesteupæiske stater sammen, forsøgte de sig også i Østblokken med en lignende sangkonkurrence.

Men i 1980 løb det af sporet i frihedshungrende Polen. Teksterne var for vilde. De optrædende ikke tilstrækkeligt autoritetstro. Næste år var konkurrencen lukket ned.

Østblokkens Melodi Grand Prix lader et lidt tilfældigt udvalg af deltagere fortælle om 1980. Ligesom med Stasi FC er det ikke den store dokumentarkunst. Men fokuserer på et fascinerende fragment af et diktaturs opløsning.

Siden da er Østblokkens oligark-børn begyndt at komme med i det Europæiske Melodi Grand Prix i stort tal. I 2021 var hele tre oligark-børn med. Sang er vigtigt i den herskende kaste.

Et lignende interessant kanihul at hoppe ned i er Scorpions Wind of Change. Det tyske puddelrock-band fik faktisk en ret stor indfllydelse på Sovjetunionens opløsning. Og nej, teksten var ikke skrevet af en funktionær på et CIA-kontor.

Må deres nye magi virke lige så godt som den gamle.

 

 

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.