The Return, Elena, Leviathan, Loveless - russiske mesterværker

Andrej Zvjagintsev har de sidste 16 år lavet 4 aldeles fantastiske film. Svensk TV sender nu dem alle. Lad os først se på dem og derefter hvad der er at gøre ved det, hvis man nu tilfældigvis ikke sidder i Sverige. Der er ingen grund til at gå nærmere ind på hvad filemne handler om. For de er dybt interessante for enhver myndig person.

The Return (stream/optag) (8,0 IMDB, 31 filmpriser, 18 nomineringer, Metascore 82). Far er husets herre.

Elena (stream/optag) (7,3 IMDB, 23 filmpriser, 21 nomineringer, Metascore 87). Sygdom er hver mands herre.

Leviathan  (stream/optag) (7,6 IMDB, 37 filmpriser, 44 nomineringer, Metascore 92). Korruption er hver mands herre.

Loveless (stream/optag) (7,6 IMDB, 19 filmpriser, 44 nomineringer, Metascore 86). Modernitet er hver mands herre.

Lidt hurtig matematik siger at man først skal se Leviathan. Men man kan lige så godt se dem alle. Spørgsmålet er bare hvordan?

SVT har regionskodet hver en lille bid af videoen og der er dermed kun én ting at gøre. Man må enten tage til Sverige fysisk (dyrt, langsom) eller virtuelt (knap så dyrt, lidt hurtigere).

Den virtuelle rejse til Sverige kræver at man køber VPN. For gratis VPN er for usikkert og langsomt. Det er nu heller ikke så dyrt og der er som regel en pengene-tilbage periode på en uge eller to, hvis man er skuffet over kvaliteten.

For at kommer nær Mester Zvjagintsevs mesterværker prøvede jeg to VPN'er fra tilbudslisten:

  • SurfEasy. Velfungerende men urimeligt langsomt. Den GB der normalt tager 5 minutter at få i hus på min magtfulde fiberforbindelse tog 4 timer at få i hus!
  • NordVPN. Velfungerende men smertefuldt langsomt. Den GB der normalt tager 5 minutter at få i hus på min magtfulde fiberforbindelse tog 2 timer at få i hus!

Så vi taler altså om 2% af normal hastighed. En ret ussel og frustererende oplevelse. Men hvad gør man ikke for Mester Zvyagintsevs overrumplende gode dramaer?

Men værre endnu. Den sædvanlige videooptager, TV4ever, virkede ikke direkte på nogen af filmene. Jeg blev nødt til at bruge en kombination af TV4ever og ffmpeg.

Men igen: hvad gør man ikke for Mester Zvjagintsevs dybt rørende historier?

Når de så endelig er kommet ned, er der kun fastbrændte, svensk undertekster på. Men... det er jo mesterværker.

Ærværdige danske skatteydere kan faktisk se de to seneste Zvjagtinsev-film en del lettere og med danske tekster på Filmstriben.

Men det er så kun streaming. Man får ikke filmene til evig eje og arv og kan dermed ikke så let vende tilbage til udvalgte passager eller klippe ting ud til brug i undervisning eller hvad man nu har for vane.

Lad os opsummere: filmene er fantastiske og ligger nu til dig på SVT. Men det er en vældig kamp at redde dem i land hvis du ikke sidder på det svenske fastland.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.

Log ind eller registrer dig for at lægge konstruktive kommentarer.