Er mit liv til salg?

Jans billede
Af Jan den 14. april 2021 - 18:33 [3]

(Spoiler: Ja, det er. I hvert fald hvis du er på Facebook.)

Hvis du ser nærmere på Facebook, opdager du at Facebook også ser nærmere på dig.

I DRs Er mit liv til salg? kan du lige nu (og indtil 8. april 2022) se 29 minutters prima public service TV om hvor meget Facebook ved om Ulla Essendrop - og om dig. Også selv om du måske bruger diverse blokerings-værktøjer og generelt syntes at du er oppe på online-privatlivs beatet.

Hvad går det ud på?«

En øjenåbner for Hr. og Fru Danmark er snakken med en marketings-mand som fortæller hvordan vi allesammen også afgiver data til Facebook, selv om vi bare 'fordøjer' indhold og aldrig liker, deler eller kommenterer noget.

Og en chefjurist fra Forbrugerrådet TÆNK sætter en ordentligt kæberasler ind ved at vise den groggy programvært at Facebook kender til ikke mindre end 183 websites og apps, som hun har brugt udenfor Facebook.

Ikke blot ved de at Ulla har besøgt H&M's webbutik - men at de også ved hvilke varer hun har kigget på, hvilke varer hun har lagt i indkøbskurven og hvor mange penge hun har brugt på sokker til sin 3-årige. Alt sammen fordi H&M pumper de oplysninger ind via Facebooks "tracking pixel ", og dermed får lettere ved at lave endnu mere målrettede kampagner, når den næste kollektion skal sælges.

Hvad har de på mig?«

Et klik på en anonym knap i øverste, højre hjørne af Facebook...
... ender med en skræmmende oversigt over din færden udenfor Facebook.

Log på din Facebook konto fra en desktop-browser og følg denne opskrift:

  • Klik på trekant-ikonet i øverste højre hjørne
  • Klik "Indstillinger og privatindstillinger"
  • Klik "Indstillinger"
  • Klik "Dine Facebook-oplysninger" (ovre til venstre)
  • Klik "Aktivitet udenfor Facebook" (midt)
  • Kllik "Administrer din aktivitet udenfor Facebook" (højre).

Her, 6 klik nede i dyndet , finder du en liste over hvad de har på dig. Her til højre er gengivet mine seneste aktiviteter.

På trods af Ghostery , uBlock Origin og en ret hidsig klapjagt på cookies, så kan Zuckerberg & Co. regne ud at jeg kan lide dokumentar-film og musik, bruger flashkort som læringsværktøj, bruger Dropbox, læser artikler via Instapaper og sætter pris på en god G&T . Og en hel masse andet. Men det siger jeg ikke hvad er. Fordi det er helt okay at have et privatliv - også selv om Lene Espersen var lodret uenig tilbage i 2007 .

Er du selv logget ind, kigger på din aktivitets-liste og tænker... Argh...

Hvad kan jeg gøre for at forhindre det her?«

I stedet for at sætte nådestødet ind, så tændes håbet heldigvis mod slutningen af udsendelsen - både for Ulla og for os andre.

  • Klik "Ryd historik".

Nu er der trukket en linie i sandet. Facebook ved ikke længere hvor du ellers har været ... indtil nu.

Du kan enten stoppe her, og checke igen om en måneds tid for at se hvem der sladrer til om dit website/app forbrug - eller du kan fortælle Facebook at du ikke vil have fremtidig aktivitet udenfor Facebook registreret.

  • Klik "Administrer fremtidig aktivitet"
  • Klik "Administrer fremtidig aktivitet"
  • Klik "Fremtidig aktivitet udenfor Facebook"
  • Klik "Slå fra".

Mere? MERE!«

Er du kommet så langt, og er du nysgerrig på hvad Facebook ellers har på dig?

  • Klik på trekanten
  • Klik "Indstillinger og privatlivsindstillinger"
  • Klik "Indstillinger"
  • Klik "Annoncer"
  • Klik "Annonceindstillinger"
  • Klik "Kategorier, som bruges for at nå ud til dig"
  • Klik "Interessekategorier"

Alternativt kan du bruge dette direkte link . Uanset den valgte vej kan du nu se en liste over de kategorier som algoritmen har regnet ud at du passer i.

Ved nogle af dem tænker du "Hvorfor?" (Kirsebær og Hunde i denne skribents tilfælde) - i andre tilfælde tænker du "Det er godt ramt. Men hvordan ved de det?" (Bluesmusik, Min Nabo Totoro).

Slet efter temperament. Eller lad dem stå som de er - for når du fortæller Facebook hvad du ikke er interesseret i, så gør du det også lettere for algoritmen (og de nederdrægtigt kløgtige marketingsfolk) at målrette lige præcis den kampagne, der får dig til at klikke og købe.

Se Ulla blive solgt«

"Er mit liv til salg? " er afsnit 2 i DRs Mit liv på nettet-serie. Hen over 6 afsnit kan du bl.a. lære hvad det gør ved hjernen hvis din smartphones skærm kommer til at ligne et gammelt sort/hvid TV, eller hvordan børn får gode digitale vaner (svar: ved at de voksne får det). Sagligt og lødigt serveret. Men krydret med lidt for mange TikTok videoer.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Kommentarer

Lars Bech Larsens billede

Hej Steven. Er glad for, at jeg ikke er på Facebook. Men det har også sine omkostninger. Mange kan ikke forstå det. Men det har bestemt også sine fordele og jeg lever fint med mine valg. Jeg håber, at mange får øjnene op for, hvad det er for en kæmpe-maskine, som på mange måder udfordrer demokratiet. Jeg håber bestemt også, at din artikel og gode råd kommer ud til de mange, som har valgt at være på Facebook eller føler sig tvunget til det - f.eks. børnenes fritidsaktiviteter.
God søndag.
mvh Lars Bech

Jans billede

Hej Lars, Det er ikke Steven der har skrevet artiklen, men undertegnede. Og jeg takker for rosen. :)

Lars Bech Larsens billede

Og derfor roser jeg dig, Jan ! :-)
Jeg var ikke klar over og havde derfor ikke set, at der var flere forfattere her på hjemmesiden. Jeg håber så ikke, at det bliver din sidste artikel her - jeg blev godt oplyst og det sætter jeg stor pris på. Fortsæt derfor det gode arbejde !
God dag. mvh Lars Bech

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.