Et par statistik-links.

Steven 🌞 Snedkers billede
Af Steven 🌞 Snedker den 12. november 2016 - 10:03 [17]

Kommentarer


     Toke Eskildsen
    s billede

Du sænker niveauet, når du lader den manipulerende graf (den der ikke starter med y=0 og som kun går 2 år tilbage) være den primære i din post.

Manipulerende grafer, falske memes og citater udenfor kontekst er der alt for meget af i forvejen. Selv hvis konklusionerne er korrekte skader det vores kommunikation og forståelse at benytte falske præmisser.


     Toke Eskildsen
    s billede

Der gik vist noget galt med linket?

Relateret så er det et af de store uløste problemer hvordan man undgår dårlig information, når den dårlige version har et velkomment budskab for modtagere. Måske en form for "fact-checked"-stempel? Men det kræver en autoritet man stoler på og den bliver vi næppe enige om.

Johnnie Hougaard Nielsens billede

Så længe der er meget tydelig markering af Y-aksens værdier, og dermed at den ikke starter ved 0, vil jeg nu ikke kalde det for direkte manipulation.


     Toke Eskildsen
    s billede

Selvfølgelig er det manipulation, Johnnie Hougaard Nielsen. Det er 101 ved bar-charts at starte Y ved 0, specielt når de forventes at blive bedømt af vilkårlige mennesker. Jeg vil ikke engang argumentere for det: En simpel søgning vil give dig rigeligt med argumenter.

Johnnie Hougaard Nielsens billede

Toke Eskildsen - Manipulation er noget bevidst, ikke blot nĂĄr MS Excel har en default Y-akse som fokuserer pĂĄ omrĂĄdet med varians, hvilket er forklaringen her. Brok dig til Microsoft :-)

Det kan da bestemt siges at det have været bedre at lave grafikken som line-chart, og normalt læser jeg helt "automatisk" bar-charts sådan, når disse har klart opmærkede Y-akser. Altså at de (som fx også ved børskurser) fokuserer på at vise udviklingen, i stedet for at det ses som nødvendigt at vise afstanden ned til nul.

At vise XY præsentationsgrafik uden klart opmærkede akser må dog generelt kaldes for manipulation, hvilket er en populær sport blandt klimafornægtere.

Kortere sagt ser jeg mig for, bĂĄde omkring charts og hensigter.


     Toke Eskildsen
    s billede

Du har ret. Jeg kan ikke vide om den pågældende graf skyldes uvidenhed eller manipulation. Jeg vil bestræbe mig på at bruge betegnelsen vildledende i stedet, tak.

At du i hovedet kan abstrahere bar-charts om til line-charts og kompensere for forskellige startpunkter for Y-akser er beundringsværdigt. Jeg ville ønske jeg kunne. Og at det var en udbredt evne.

Steven Snedkers billede

https://twitter.com/ThePublicArena/status/796735969114333184 ⟲ er det bedst link jeg kan finde til den retvisende graf ( https://pbs.twimg.com/media/Cw6SiK4XUAAi3m3.png ⟲ er selvfølgelig et fint link, men så går man glip af noget kontekst).

Folkeforklaring+undskyldning: G+ er uvillig til at ændre links i kommentarer; vil gerne skifte linket i indlægget (men ikke efterfølgende vise teaser/uddrag). Konklusion: G+ er et mangelfuldt CMS. Eller i hvert fald et CMS med tågede politikker.

mobile.twitter.com - Peter Joseph pĂĄ Twitter: "@yanagiz Did you expect this graph to go viral? Here's another version starting in 2000, including turnout data from "

Steven Snedkers billede

Jeg tror ikke at Yanagizawa-Drott bevidst har villet vildlede med den dramatiske graf. Min pointe (som ikke udtrykkes så godt på G+) var selvfølgelig noget i retning af. "Han har zoomet ind og det ser vildt dramatisk ud... Men prøv så at se billedet, når vi zoomer ud: forskellen er der stadig, men er i sammenhæng meget mindre dramatisk. Husk altid at zoome ud."

Steven Snedkers billede

Og så skal man eje sit eget CMS. Så kan man ændre historien og indlejre med meget større sikkerhed: http://Internetforbrugeren.dk/saa-stygt-lyder-lper-foer-riaa-afpudsning ⟲

Johnnie Hougaard Nielsens billede

Hvad "det dramatiske fokus" angĂĄr, vil jeg dog kalde det for noget rod at "den retvisende graf" plotter valgdeltagelsen med zoom til 50% baseline oveni stemmetal uden zoom. Det saboterer den visuelle sammenlignelighed.

Steven Snedkers billede

Du har ret. Jeg ville nok have udeladt valgdeltagelsesprocenten eller skrevet den som et tal under ĂĄrstallet.

Johnnie Hougaard Nielsens billede

I øvrigt er forklaringen fra D Yanagizawa-Drott at det ikke var ham som zoomede, men at han blot brugte default Y akse fra Microsoft Excel. Det er noget juks når et produkt afviger så klart fra best practice.


     Toke Eskildsen
    s billede

Din pointe, som jeg har saboteret ved at snakke om visualisering, Steven Snedker, er interessant nok: Trump fik ikke specielt mange stemmer, hvis vi blot ser pĂĄ tallene.

Omvendt vil jeg sige at det at holde stemmetallet stabilt med de forgående 3 valgperioder, samtidig med at være i konflikt med ens eget parti og prædike had, er noget af en bedrift. Der skal nok graves en del for at få afklaring på dén del. Når jeg kigger på f.eks. http://www.bbc.com/news/election-us-2016-37922587 ⟲ er det tydeligt at der er en del skillelinjer, med race og køn som de oplagte. Men jeg savner at det holdes op mod forgående år, så jeg kan bedømme hvorvidt det er Trump der skiller sig ud eller om det blot er normen i USA.

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
đź‘Ť

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.