Gormenghast (2000)

Klaus Æ Mogensens billede
Af Klaus Æ Mogensen den 19. juni 2024 - 13:59 [0]
4 ud af 5 gotiske slotte
Hvem streamer den: 
Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot


Set den: 
18. jun 2024
Udgivet: 
10. jun 2000
Genre: 
Varighed: 
232 min
Ikon: 
År: 
2000

BBC-miniserien Gormenghast fra 2000 er baseret på Mervyn Peakes klassiske fantasybøger Titus Groan (1946) og Gormenghast.(1950). Gormenghast ligger dog milevidt fra det, man normalt forstår ved fantasy. Her er ingen troldmænd, magiske væsener, trylledrikke, usynlighedsringe eller andre arketypiske elementer fra fantasy. Der er blot den enorme og ældgamle borg Gormenghast, omtrent på størrelse med Greater London, som ligger isoleret fra omverdenen bag høje bjerge og dybe skove, og slottets excentriske beboere og traditioner.

Historien starter med to uafhængige begivenheder samme dag, som kommer til at få stor indflydelse på hinanden: Titus Groan, søn af Jarl Sepulchrave og arving til Gormenghast, bliver født, og køkkendrengen Steerpike flygter fra et slidsomt og udsigtsløst liv i hoffets køkken. Steerpike bliver vidne til Titus' overdådige dåb og bliver harm over at drengen bare for det hele foræret - titel, borg, rigdom og tjenere - uden at have gjort noget for det, mens han selv er dømt til et liv i slid, fattigdom og den laveste status, man kan forestille sig. Så det beslutter han sig for at lave om på, og med en blanding af kløgt, dristighed, overtalelsesevner og ikke så lidt nederdrægtiighed stiger han langsomt i graderne i Gormenghasts hierarki - selvom ingen vil lade ham glemme at han inderst inde blot er en køkkendreng.

Steerpike kunne være en sympatisk figur, hvis det ikke var for hans absolutte hensynsløshed over for alle omkring sig - bortest fra Titus' smukke, men gale storesøster Fuchsia, som han forelsker sig i og ønsker at besidde. I det hele taget er der langt mellem virkelig sympatiske figurer i Gormenghast - de hælder mere til det groteske og selvoptagne og nogle gange tragiske. I flæng kan nævnes rivaliseringen mellem jarlens tjener Mr. Flay og den ulækre chefkok Swelter, jarlens ubegavede, men ambitiøse tvillingesøstre Clarice og Cora, Titus' mor Lady Gertrude, et flæskebjerg som bekymrer sig mere om sine katte og fugle end om sine børn, den arrige ceremonimester Barquentine. der højlydt insisterer på at alle borgens mange (rigtig mange) traditioner skal overholdes til punkt og prikke, og den evigt småleende læge Prunesquallor, som er en af de få sympatiske personer.

Jeg vil ikke gå i dybden med handlingen i miniserien, blot nævne at den byder på en mængde groteske og ofte sorthumoristiske episoder og arbejder sig hen til et endeligt opgør mellem Steerpike, som inderligt ønsker at få magten over Gormenghast, og Titus, som lige så inderligt ønsker at slippe væk fra borgen og dens snærende traditioner. De mange figurer bliver spillet af et væld af Storbritanniens bedste skuespillere, som alle er perfekte i deres roller. I flæng kam nævnes Christopher Lee som Mr. Flay, Stephen Fry som skolelæreren Professor Belgrave, Celia Imrie som Lady Gertrude, Ian Richardson som Sepulchrave og Warren Mitchell som Barquentine - men mest af alle kræftpræstationer fra  Jonathan Rhys Myers som Steerpike og Neve McIntosh som Fuchsia.

Trods at BBC-serien er på fire timer, kan den kun skrabe overfladen af Mervyn Peakes bøger, som er lige så sindrigt labyrintiske som Gormenghast selv og dertil fabelagtigt skrevet. Nogle af romanens mest groteske scener er nedtonede i TV-udgaven, og nogle af personerne (fx Lady Gertrude) har fået mere menneskelige sider end i bøgerne, men trods dette er der tale om en aldeles glimrende fortolkning, på højde med BBC's senere fortolkning af Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015).

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Bedste streaming-kanaler lige nu

Her på Internetforbrugeren ved vi, præcis hvad vi synes om tusinder af film- og tv-serier. Vi ved også, præcis hvilke film der er tilgængelige på de danske streaming-kanaler lige nu.

Det har vi kombineret til listerne på Bedste film på streaming lige nu. Kig på de lister næste gang du vil købe et streaming-abonnement. Så ved du, hvor du får mest for pengene.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
The Ring Ung med de unge

Jeg brugte ikke engang Slangordbogen....

1 uge 23 timer siden
The Ring Gøjseren

Jeg har aldrig hørt udtrykket før, men det står gudhjælpemig i DDO. Jeg færdes åbenbart i de...

1 uge 2 dage siden
Wicked Little Letters History vs. Hollywood

Et andet woke træk i filmen, er intelligensniveauet. De voksne kvinder joller rundt i noget,...

2 uger 2 timer siden
The Lost Daughter Når jeg ser en film, vil jeg

Når jeg ser en film, vil jeg dæleme underholdes. Og det sker ikke her. Men det kan sagtens lade...

2 uger 2 dage siden
Kun den stærke er fri Ayn Rand, vrøvlehovedet

Jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig er kommet helt igennem en bog af hverkende Ayn Rand eller...

3 uger 3 timer siden
Kun den stærke er fri Hun blev senere gift med

Hun blev senere gift med forfatteren Roald Dahl og vandt en Oscar for "Hud".

 

3 uger 11 timer siden