Danske nyhedsoversigter uden Facebook og betalingsmur
I en verden af fake news og clickbait er det rart at få sobre, grundige nyheder - og der er andre nyhedsoversigter end Facebook.
I en verden af fake news og clickbait er det rart at få sobre, grundige nyheder - og der er andre nyhedsoversigter end Facebook.
Herald.dk (link i bunden af artiklen) har en gigantisk oversigt over de sidste dages danske nyheder fra en utrolig masse medier.
Fra de største aviser til de mindre fagblade.
Det er her man går hen for at se hvad de skriver. I ny og næ kan man klikke sig videre og prøve lykken med en artikel i et nyt faneblad.
Herald er stor og omfangrig.
Hvad savner den, i ny og næ?
Sikkerhed for at man kan læse artiklen i den anden ende, søgbarhed og arkiv.
Det har de heldigvis på Wallnot.
Kom ind bag betalingsmuren«
Wallnot er udelukkende "Gratis nyheder uden betalingsmur fra danske aviser og medier."
Der er ikke så mange medier som på Herald og man skal faktisk sætte hak i Tabloid, hvis man vil have overskrifter fra BT og Ekstra Bladet med.
Vi taler altså nogenlunde troværdige kvalitetsartikler fra kendte medier ud af kassen.
Der er i skrivende stund 16 medier på tjenesten. DR og TV2 (betalt over medielicensen) og de store dagblade (delvis betalt over mediestøtten og diverse andre tilskudsordninger).
Man kan enten bruge Wallnot som en spiseseddel til morgenkaffen ("Nå, hvad er der sket siden i går?) eller som en søgemaskine ("Hvad har de mon skrevet om Facebook og Australien på det seneste?").
Der er også et lille arkiv over gamle nyheder. Men man kan kun søge i artiklernes overskrifter. Det kan man så til gengæld gøre avanceret.
Søg og du skal finde!«
De mange filtre gør søgningen både sjovere og nyttigere.
Man kan tænde og slukke for Ritzau-telegrammer (ens på alle medier), tænde og slukke for dubletter eller vælge et eller flere medier ad gangen. Man kan også vælge eller fravælge tabloidaviserne (EB og BT).
Men det smarteste er nu søgningen på overskrifter.
I søgefeltet foroven til venstre kan man indtaste et eller flere søgord som overskrifterne skal matche. Man adskiller flere ord med en lodret streg, så hvis man fx kun vil se artikler som handler om Facebook eller Australien kan man skrive Facebook|Australien i søgefeltet og trykke Enter. En forfinet Facebook|Australien-søgning giver nok lige det, man ønsker.
Et andet godt eksempel er hvis man vil dupere vennerne med ens enorme viden om corona. Ved at skrive en række velvalgte søgeord - corona, vaccine, virus, mutation... - kan man dykke meget præcist ned i alle de artikler, der handler om Covid-19. Husk at søgninger på fx. alle artikler om corona kan bogmærkes, så du med ét klik er godt opdateret.
Omvendt, hvis du bare ikke kan holde ud at læse mere om corona, så kan du vende søgningen på hovedet og vise alle de artikler, der IKKE handler om corona. Denne søgning kan du også bogmærke til senere coronafri læsestunder.
Man vender en søgning om ved simpelthen at sætte et udråbstegn foran søgefeltet. Så Facebook- og Australien-fri artikler fås altså ved at søge på !Facebook|Australien.
Ved at bogmærke en række forskellige søgninger kan man danne sig et overblik over nyhederne inden for så brede eller snævre emner man har fantasi til at sammensætte.
Tip: I stedet for at søge på både vaccine og vaccination, er det langt smartere bare at søge på vaccin fordi man derved rammer vaccine, vacciner, vaccinere og vaccination mv. i ét hug.
Der er overraskende få nyhedsoversigter«
Der har ikke været særlig mange uafhængige nyhedsoversigter og -søgemaskiner i Danmark siden Danske Medier jog Newsbooster i graven i 2002.
Aviserne har af uransagelig årsager syntes meget bedre om at betale penge til Facebook for at få lov til annoncere med deres artikler der.
Men her er da to nyhedsoversigter, man kan ty til, hvis Facebook, Twitter og Google en eller anden dag ikke må linke til de danske medier.
Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.
Tilføj kommentar