Lyt til podcasts med AntennaPod
Podcasts er (snakke)radioudsendelser du (typisk) lytter til med en særlig app på din mobil. AntennaPod er et af de bedre programmer.
Podcasts er (snakke)radioudsendelser du (typisk) lytter til med en særlig app på din mobil. AntennaPod er et af de bedre programmer.
Bavianer som Spotify og DR Lyd ser helst, at du bruger deres apps til at høre podcasts med. Så bliver du nemlig bundet til dem, og græsser mest hos dem.
De kan så plage dig, dag ud og dag ind, år efter år, om at lytte til Joe Rogan eller Hjernemadsen elller hvad de nu har på lager.
Pah!
Det skal du ikke finde dig i.
Snup en podcast-afspiller, der er rar at betjene, koster nul kroner og virker til hele verden (mere eller mindre).
AntennaPod kan hvad den skal«
AntennaPod
- er gratis
- er let at bruge
- open source
- reklamefri
- anbefalingsfri (efter under 1 minuts arbejde)
- overvåger ikke og sælger ikke data til højestbydende
- kan abonnere på betalte podcasts (private feeds)
- kan abonnere på søgninger
- kan (med noget besvær) synkroniseres med en desktop-podcastafspiller
- virker kun til Android (iPhonere har gangbare alternativer)
Kort sagt: den kan hvad den skal, og er endda pæn i tilgift.
Effektiv og ren brugerflade«
Der er ingen reklamer i AntennaPod, og får man som det første trykket på de tre prikker oppe i højre hjørne, kan man lynhurtigt, med træk&slip, lave sig en meget ren og overskuelig brugerflade.
Hamburgermenu i øverste, venstre hjørne - Abonnementer giver så en mulighed for at søg online efter abonnementer. Det går som regel godt. Man finder det ønskede blandt de første resultater.
DR er dog en undtagelse.
I 2024 gik de pludselig i krig mod almen tilgængelighed og krævede, at folk der fx. ville høre Brinkmanns Briks skulle installere DRs %#¤%#¤%#¤5 DR Lyd -app.
Heldigvis har behjertede mennesker på DR Podcasts nu jailbreaket DR.
Vil du have Brinkmann i bilen, kopierer du simpelthen feed-adressen fra DR Podcasts nu, trykker på +-knappen i bunden af Abonnementer-siden i AntennaPod og indsætter adressen. Så er der mindst 250 timers Brinkmann at gå ombord i.
Man bruger samme teknik, hvis man indsætter et privat feed.
Det er sådan noget man gør, når man fx. betaler en af sine yndlings-radio-prædikanter for at fortsætte det gode arbejde.
Her der og allevegne«
I Danmark er jeg og min mobil ustandseligt badet i wifi og 5G. Så man kan snildt nøjes med at streame udsendelserne/afsnittene.
Skal man ud at flyve (se Apps til flyveturen) eller på længere ture til de varme/dyre lande (se Sådan får du billig mobil- og datadækning udenfor EU) kan man sætte AntennaPod til at gemme nogle eller mange afsnit på mobilen, så man ikke skal vansmægte i udlændigheden.
Det sker lettest ved at hente enkeltstående afsnit. Men inde under Indstillinger, i bunden af Hamburgermenuen, kan man sætte Overførsler til at hente afsnit automatisk (og slette dem, når de er blevet hørt).
Næsten allevegne«
Virker AntennaPod så også på desktop-maskinen?
Nej.
Men vil man lytte til podcasts på Windows/Mac/Linux, kan man synkronisere AntennaPod med de bedre podastafspillere til disse platforme. De fleste vil nok vælge gPodder, men der er ifølge AntennaPods fine, dansksprogede dokumentation en håndfuld muligheder.
Og du lytter til podcasts på...?«
Jeg lytter til podcasts på enten bilstereoen, en transportabel, trådløs højttaler eller trådløse hovedtelefoner. Det er meget bekvemt og lydkvaiiteten er fin. Anbefalet.
Som regel aldrig fra computeren, da jeg sjældent kan koncentre mig om to intellektuelle sysler på én og samme gang.
Uredelige og redelige barrierer«
Jeg betaler, modsat størstedelen af verdensbefolkningen, medielicens i Danmark. Jeg har det fint med, at skulle logge ind for at kunne nyde de ting, jeg har betalt for.
Men jeg synes ærlig talt, at det er ganske plat og uredeligt, at jeg skal bruge særligt overvågende og forkrøblet software, for at kunne høre, hvad jeg har betalt for.
Tricket ved nettet har i over 50 år været, at alle fulgte åbne, gratis standarder (som fx. RSS i tilfældet podcasts) og at alle slutbrugere kunne vælge præcis, den software, de ønskede.
Min højtbegavede kollega og mentor Martin Jørgensen lavede endda sin egen podcast-afspiller, der på visse punkter er selv AntennaPod overlegen. Han behøver ikke, som stakkels John Johansen, spørge:
"Hvorfor skal DR hele tiden fylde noget på. Appen fungerede fint, men bliver mere og mere rodet visuelt 😡 Det virker som der er for mange ansat i den afdeling, som bare skal have noget at lave...".
Martin kan, som brugere af AntennaPod, lytte til præcis det han lyster, der hvor han lyster og slippe for at blivet spundet ind i det rene anbefalingshelvede.
Det er den rigtige kultur.
Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.
Tilføj kommentar