Rædslernes hus (1955)

Niels Søndergaards billede
©/Af Niels Søndergaard den 21. maj 2024 - 11:04 [0]
5 ud af 5 fatale trekanter
Hvem streamer den: 
Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot

Filmen er gammel!
Se om de har den gratis på

- som beskrevet i Se gamle film gratis på The Internet Archive.


Set den: 
20. maj 2024
Udgivet: 
21. nov 1955
Genre: 
Varighed: 
117 min
Ikon: 
År: 
1955

"Les diaboliques" er en klassisk mordgåde med en fascinerende historie, interessante personer, gode plottwists og en fantastisk slutning. Ved udgivelsen opnåede den stor kommerciel succes, og i årene efter har den bevaret sin popularitet og tjent som inspirationskilde for andre filmskabere, der har brugt dens originale elementer med stor effekt, især i psykologiske thrillere.

Historien, som blev lavet af Henri-Georges Clouzot kort efter en anden stor succes, "Frygtens pris", er baseret på romanen "Celle qui n'etait plus" af Pierre Boileau og Thomas Narcejac. Det er de samme forfattere, som skrev "D'Entre des Morts", der var kildemateriale til Alfred Hitchcocks "Vertigo", som strukturelt ligner "Les diaboliques" på den måde, at afsløringer i anden halvdel totalt ændrer ens opfattelse af, hvad man har set i første halvdel.

Et stærkt træk ved filmen er dens personer (især dem, der udgør trekantsdramaet), og den tid, der i første akt bruges på at udforske dem og deres motiver, er særlig relevant for, hvad der sker senere i historien. Kombinationen af Clouzots dygtige instruktion og Armand Thirards fotografering bidrager stærkt til filmens utryghedsskabende atmosfære og den ulidelige spænding, der hersker hele vejen igennem.

Handlingen udspiller sig på en nedslidt kostskole, hvor den arrogante og voldsparate rektor Michel Delasalle (Paul Meurisse) er foragtet af sit personale, sine elever, sin syge kone Christina (Vera Clouzot) og sin elskerinde Nicole (Simone Signoret). Christina er en forsagt, tidligere nonne, som ejer skolen og også har en hjertelidelse. Hun bliver konstant ydmyget af Michel og det faktum, at alle på skolen kender til mandens utroskab. Nicole er en selvsikker og intelligent medarbejder, som er blevet fysisk forulempet af Michel og i begyndelsen af historien bærer mørke briller for at skjule et blåt øje.

I stedet for at blive uvenner kommer de to kvinder tæt på hinanden og beslutter at dræbe Michel. Med trusler om skilsmisse lokker Christina ægtemanden hjem til Nicoles lejlighed, hvor de bedøver ham, drukner ham i et badekar og transporterer ham tilbage til skolen og dumper liget i en mudret swimmingpool for at få dødsfaldet til at ligne en drukneulykke. Da liget efter nogen tid endnu ikke er kommet op til overfladen, bliver poolen tømt, men den døde Michel er på mystisk vis forsvundet. De følgende begivenheder gør kvinderne mere og mere forvirrede og ængstelige, indtil filmen når sin overraskende klimaks.

"Les diaboliques" er en vidunderlig og uforglemmelig gyser med store præstationer fra de tre hovedpersoner ─ en fascinerende blanding af spænding og sort humor med en kraft og kvalitet, som gør den en til af verdens allerbedste film.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Bedste streaming-kanaler lige nu

Her på Internetforbrugeren ved vi, præcis hvad vi synes om tusinder af film- og tv-serier. Vi ved også, præcis hvilke film der er tilgængelige på de danske streaming-kanaler lige nu.

Det har vi kombineret til listerne på Bedste film på streaming lige nu. Kig på de lister næste gang du vil købe et streaming-abonnement. Så ved du, hvor du får mest for pengene.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
Den vilde kriger Paul er en uartig dreng

Hans smittende entusiasme og gentænkninger på...

6 dage 7 timer siden
Furiosa: A Mad Max Saga Vince Mancini tager fejl. Den

Vince Mancini tager fejl. Den bedste er og bliver 2'eren. Fury Road er hammergod, men Tom Hardy...

1 uge 2 dage siden
Mad Max: Fury Road V8halla

“I should be walking with the Immorta, mcfeasting with the heroes of all time.”

Som en...

1 uge 2 dage siden
Furiosa: A Mad Max Saga Den bedste Mad Max!

Er det ikke. Men bedre end...

1 uge 2 dage siden
Wicked Little Letters History vs. Hollywood

Et andet woke træk i filmen, er intelligensniveauet. De voksne kvinder joller rundt i noget,...

2 uger 5 dage siden
Wicked Little Letters Velmenende historieforfalskning

Velmenende historieforfalskning er stadig historieforfalskning.

I den virkelige verden...

3 uger 9 timer siden