Sådan køber du en 4K/UHD computer

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 12. november 2019 - 7:36 [0]

Store skærme med høj opløsning (3840x2160) sætter arbejdsglæden og -hastigheden i vejret. Men det er ikke alle computere, der kan fodre dem. Her er en hjælp til at finde en computer, der kan.

Jeg har de sidste to år nydt at arbejde ved en 43" skærm med opløsning på 3840x2160 punkter og talt meget varmt for det. Arbejdet går mærkbart hurtigere og lettere, når man ikke skal scrolle rundt i regnearkene eller ALT+TAB'e vinduer til forgrund og baggrund hele tiden.

Det kan dog stadig være svært at gætte om en given computer er i stand til at sprøjte et 4K/UHD-signal ud af display- eller HDMI-porten.

Derfor denne guide.

Løsning 1: stationær«

Steven Snedker i færd med at samle sin stationære på tagterrassen, september 2013.

Alle stationære kan puste 3840*2160, Ultra High Definition, ud ad display- eller HDMI-porten. Og kan de ikke, kan man sætte et nyt grafikkort i. UHD-grafikkortene koster fra 300 kroner og op.

De billige grafikkort er fine til regneark, skriveri og lettere billedbehandling. De dyrere kan spille 3D-skydespil i høj opløsning og komprimere video i en rasende hast (men, der bør den stationære formentlig have mindst en nyere i5 som processor, hvis det skal gå helt godt).

75% af alle grafikkort til stationære understøtter i øvrigt 7680x4320, 8K, så UHD-grafikkortene er ganske fremtidssikre.

Der er generelt ingen ben i at få en stationær til at fungere med en vidunderlig 4K-skærm.

Løsning 2: bærbar«

Indmaden kan levere. Men kan det nå frem til skærmen?

Det kan være afslappende kun at have én computer.

En bærbar, der både kan bruges i marken og hjemme på kontoret kan sættes til stor skærm og stort tastatur, så arbejdshastigheden og -fornøjelsen kan komme i vejret.

Her er det til gengæld ret svært at finde ud af om en given bærbar kan puste UHD ud ad portene.

Den lette metode er at finde en bærbar med UHD-skærm. Har den UHD-skærm, strømmer der sikkert også UHD ud af portene. Der er pt. 83 bærbare af den type på det danske marked.

De er dog alle i den dyre og - ofte - tunge ende.

Kan de ikke findes billigere?

Jo, men det bliver noget af et pillearbejde at finde frem til dem.

Finder man en ny og lækker 14", bør man kigge på processoren. Er det fx. en Intel Celeron 3867U kan man med et opslag på Intels hjemmeside sikre sig, at denne processor faktisk kan levere en opløsning på hele 4096x2304 fordi den har indbygget Intel HD Graphics 610.

Men ak, så enkelt er det desværre ikke.

  • Fabrikanten af den bærbare kan snildt have sat en prop i processorens indbyggede opløsning og valgt kun at levere 1080p fra det GTX 1060-grafikkort, der også kan være i den bærbare.
  • Intels indbyggede HD- og UHD-graphics er uegnede til omtrent alle spil. De går lige til regneark, tekstbehandling og Facebook. Vil man spille noget vildere eller videoredigere, skal man udelukkende se på hvordan fabrikanten har sat det stærke grafikkort i og hvor høj opløsning det kan levere ud ad displayporten.

Et godt eksempel er den fine studiebærbare, Acer Swift 3 til 2.999 kroner. Den har helt klart en Intel i3-8130U processor med UHD 620 grafik. En processor der kan kaste 4096x2304 ud ad displayporten. Men ingen, hverken sælgeren eller Acer selv, tør fortælle om man kan i praksis.

Hvad gør man så? Køb den online, udpak den forsigtigt og test om det virker. Eller spankulér ned i butikken og kræv at se den levere UHD til et UHD-tv.

Løsning 3: Chromebits, Intel Compute Sticks og Chromeboxes«

Stille og lille kontor-computer, der kan skjules bag skærmen.

Chromebits er i skrivende stund generelt for slatne til at levere UHD. Men de bedre Chromeboxes - fx. Acer Chromebox CXI3 - burde i alle bestykninger, fra den mindste 3867U-baserede til den største 8250U-baserede, kunne levere UHD ud ad HDMI-porten. Chromeboxes er en meget billig og let måde at få sig en simpel arbejdscomputer.

Chromecasts kan også levere UHD i Ultra-versionen. Men Chromecasts er ikke computere. De kan kun streame underholdning.

Vil man absolut have Windows, må man op omkring de 3.000 kroner for at få en Intel Compute Stick, der kan levere UHD. Det er pt. M3 og M5, der leverer UHD.

Konklusion«

Det er ret let (og ret billigt) at få sig et 4K/UHD/8K-grafikkort til den stationære. Det er også let (og billigt) at købe en Chromebox med 4K.

Men med bærbare? Sacre bleu! Der skal man desværre kæmpe en brav kamp for at få vished og bliver formentlig afæsket penge, før man får vished.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.