Ultrapersonligt it- og kulturstof for noble fritænkere
#dkpol Venstre ved du hvor du har: "Forslaget går ud på at ophæve den såkaldte skiltningsbekendtgørelse og dermed...
#dkpol Venstre ved du hvor du har: "Forslaget går ud på at ophæve den såkaldte skiltningsbekendtgørelse og dermed fjerne kravet om, at forbrugere skal oplyses om ÅOP og andre centrale informationer, når finans- og leasingselskaber markedsfører lån."
Vækstministeren er fuld af gode ideer. Forstået som smertefuldt sølle og uambitiøse ideer. Suk.
http://finans.dk/finans/finans/ECE8887677/banker-og-forbrugerraadet-i-faelles-front-nyt-forslag-skaber-laanejungle-som-goer-forbrugerne-til-tabere/?ctxref=ext(link is external) ⟲(link is external)
Et udvalg nedsat af regeringen vil fjerne kravet om at oplyse om ÅOP og andre omkostninger for lån markedsført uden om bankerne.
Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.
Kommentarer
Som jeg skrev for to uger siden "Hm. Hvad kan vi gøre for at blive rigere? Uddanne os selv og hinanden? Afsætte penge til forskning? Producere ting verden efterspørger? Nej. Det er for svært. Hvad med at man kan låne flere penge til sommerhuse! Boligpriserne stiger, folk tager højere lån. Og hvis boblen brister, har vi altid skatteyderne til at betale långivernes udgifter."
Lidt uansvarlig, kort- og snæversynet blå boble-økonomi foreslås": #dkpol "Hm.
Et par andre bemærkninger. Jeg er ret sikker på at Christian Brandt ikke tror på sine egne ord. Der må være tale om strategisk sandhed:
»Det er rigtigt, at vores medlemmer vil få mulighed for at markedsføre lån uden at fortælle om prisen, men det kan jeg ikke se nogen risiko for vil ske. Hvis du går ind på medlemmernes hjemmeside, nævner de selvfølgelig prisen på deres produkter,« siger Christian Brandt.
Det skal de også ifølge reglerne i dag, men det behøver de ikke, hvis forslaget går igennem?
»Det skal de i dag, men det er jeg sikker på, at de også vil gøre i fremtiden,« siger Christian Brandt.
Oh, jeg gad vide hvem Vækstministeren har spist frokost med for nylig (og hvor). Latterlige forslag om mere uigennemsigtige markeder kommer vel mere fra en konkret interessent end Vækstministerens dybfølte ideologiske overbevisninger.
Hvorfor taler Venstre samtidig så meget mod skattelettelser og så meget for privat optagelse af flere, dyrere lån? Hvis folk betaler for meget/mere i skat ender pengene i asfalt og skadestuer. Hvis folk betaler for meget/mere i lån til huse, biler, sommerhus og vaskemaskiner ender pengene i... en eller anden privat, finansiel virksomhed. Der bare bruger pengene på flere politiker-frokoster.
Til kontrast: sådan ser en ægte, succesfuld erhvervsmands vækstambitioner ud: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206544800563668&set=a.1043295727558.2009162.1380554593&type=3&theater(link is external) ⟲(link is external)
Det her betyder intet for den rigere, ressourcestærke del af befolkningen. Men dem, som ikke har meget at rutte med i økonomisk eller mentalt overskud kommer til at snakke rigtig meget med fogeden.
Og vi, den rigere, mere resursestærke del af befolkningen, kommer som regel også til at betale for de lån de bondefangede optager. Oftest gennem højere priser, nogle gange via redningspakker til långivere.
Men jo, min formening er også, at Venstre har det strålende med at de fattigere bliver lidt mere fattige og svinebundne. Men jeg kan ikke umiddelbart se andet end at det alligevel kun har (svagt) negative effekter for den velsituerede middelklasse.
Medmindre man regner håneret af medborgere som en positiv effekt, naturligvis.
Min yndlingsregering deler øser ud til folk, så de kan lænse deres båd for vand.
Min aversionsregering deler reb ud så folk kan hænge sig selv.
Steven Snedker det er en helt god regel. Giv folk nok lærdom og information til at kunne klare og tænke selv og måske endda hjælpe andre. Forvent ikke, at alle kan hjælpes, men glæd dig over forsøget.
Det er virkeligt et forstemmende forlag. :-/
Som bank-mand har jeg mødt mange mennesker med lån forskellige, hvor jeg måtte slå korsets tegn og tænke mit. På et tidspunkt blev der solgt præmieobligationer på lån og det var hundedyrt. Jeg har aldrig oplevet, at der var tænkt meget over låne-omkostninger og rente-satser. Selv den dag i dag kan jeg opleve, at det ikke har nogen betydning for folk : den nye fladskærm vil de have. De folk reddes ikke af opgørelse af ÅOP alligevel. Jeg anser mig for selv for rationelt tænkende og vil selv kende omkostninger skulle jeg låne penge.
Trist at den let sammenlignelige ÅOP stadig ikke gør indtryk på alle, Lars Larsen. Jeg har forsøgt at gøre mit til at lære folk at læse skilte: http://www.fagbladet3f.dk/temaer/digitalt/aca792a2e20844d69ead3c6fbae1f3a9-20121009-myten-udviklingen-gr-s-hurtigt-at-det-bedst-kan-betale-sig-at-leje-computere(link is external) ⟲(link is external) og http://www.fagbladet3f.dk/temaer/digitalt/d2027247256e46c1895b6a5f6badefcb-20141104-julekataloger-med-it-har-mange-faelder(link is external) ⟲(link is external)
Nuvel, der er 16 sæsoner af http://www.tv3play.dk/programmer/luksusfaelden(link is external) ⟲(link is external) til de, der vil se resultatet af blind grådighed, lille omtanke og suboptimalt indrettet lånemarked. http://Internetforbrugeren.dk/gear/tv4ever ⟲(link is external) kan vistnok endda stadig gemme alle tilgængelige afsnit uden reklamer.
Hrmpf. Den mest solgte bærbare hos L'easy foreslås stadig solgt med ÅOP 28,30 (grisebasserne skilter først med det, når produktet er i indkøbskurven) http://www.leasy.dk/computer/baerbar/macbook-air-mmgf2dk-a-133.aspx(link is external) ⟲(link is external)
Jeg mener klart at der skal skiltes mere prominent med ÅOP og at loven skal bevares. Den giver ligesom fødevaresælgernes smiley'er forbrugeren en ret god idé om, hvad de køber.
Lars Larsen Dit ræsonnement mangler en essentiel del: De mennesker, der rent faktisk hjælpes af at se ÅOP. Det giver ingen mening at snakke isoleret om den del af befolkningen det ikke hjælper.
At du som bankmand har styr på sagerne i lånesammenhæng er ikke ligefrem overraskende og ikke relevant i denne sammenhæng. Medmindre du da vil bruge det som demonstration af at fagmænd let glemmer at deres felt kan være uoverskueligt for lægmænd.
Toke Eskildsen ikke uenig med dig. Nu var modstanderne af ÅOP ikke bankerne, men andre långivere, hvor renten ikke er 5.65%, men langt mere. Jeg har siddet i mange situationer, hvor banken har pointeret, at der ikke var plads til lån, men kunden lånte penge til langt dyrere rente andetsteds. I de tilfælde var det ikke ÅOP, som betød noget, men andre mere eller mindre rationelle årsager : man ville have nyt TV, båd, campingvogn mv. For rationelt tænkende burde ÅOP være afskrækkende, men nu er mennesker langt fra altid rationelle...
Lars Larsen Du har uddybet din forgående anekdote, men stadig med samme mangel: Jeg forstår du mener at ÅOP hverken gør fra eller til for et vist udsnit af befolkningen, som du nogen gange møder i dit arbejde. Jeg argumenterer ikke mod del.
Spørgsmålet er om du forstår at dit (reelt vores) eget grundlag for at bedømmme værdien af ÅOP-oplysning er meget mangelfuldt, så længe du (vi) ikke er bekendt med omfangen af dem der har glæde af oplysningen?
Toke Eskildsen et rationelt tænkende menneske efter min opfattelse lånte ikke penge hos disse långivere, men sparede pengene op alternativt lånte i banken. Førstnævnte kolliderer dog med ønsket om øjeblikkelig tilfredsstillelse og dermed mangler sigtet på langsigtet bedre opfyldelse af ønsker. Klassisk behavioural finance. Klart, at der kan findes personer, der afslår at optage lån på grund af ÅOP, jeg vil dog tro, at mange ignorerer ÅOP. Mit statistiske grundlag er helt givet af for lille omfang og måske også demografisk mangelfuldt. Tror du, at nogen har brug for det og bruger det ?
2005: 29% ved ikke hvad ÅOP er (44% kender ikke samlede låneudgifter) http://nyheder.tv2.dk/nyheder/article.php/id-3248008.html(link is external) ⟲(link is external) .
2016: 17%+14% = 31% ved ikke hvad ÅOP er (selvom de måske nok har hørt forkortelsen) http://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/ECE3076552/aaop-tre-vigtige-bogstaver-men-hvad-betyder-de/(link is external) ⟲(link is external)
Så måske ved ca. 70% af danskerne hvad ÅOP er og det holder måske halvdelen på måtten, når butikkerne på uredeligste vis lover rentefrit.
20% af de unges mobiltelefoner er købt på (skidt) kredit: http://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/ECE2816157/koeb-n-betal-for-to-hver-femte-smartphone-i-unges-lommer-er-koebt-paa-kredit/(link is external) ⟲(link is external)
Men det må så omvendt betyde, at 80% kan holde sig på måtten. Jeg tror at alle har brug for ÅOP og at en stigende procentdel forstår sig på reelle lånepriser.
Lars Larsen Medmindre du eksplicit spørger dine kunder "Har du overvejet at tage et kviklån og er blevet afskrækket da du så ÅOP?" eller noget lignende, hører du vel næppe meget til den side af sagen? Jeg kunne forestille mig at socialarbejdere, fængselsbetjente og skadestuefolk også er i fare for at få deres syn på mennesker præget i en retning der er skævvredet i forhold til den brede befolkning.
Personligt tror jeg at ÅOP et et rigtig godt advarselssignal til mange: Det er let at forholde sig til, selvom det i sagens natur er et ukomplet billede. Det med at ÅOP giver "information overload", som Christian Brandt angiver, er det værste forsøg på spin jeg har set i nyere tid. ÅOP er jo netop en enkel opsummering, hvor alternativet er mange flere informationer.
Jeg erkender naturligvis at min opfattelse er meget subjektiv, så skulle nogen grave en forholdsvis neutral undersøgelse af ÅOP's gavnlige virkning frem, ville det være super.
ÅOP på 231,2. Vækstministerens håb? Eller bare vækstministerens sponsor? https://www.vivus.dk/contacts/aaop/(link is external) ⟲(link is external)
Steven Snedker holy moly ! Deres argumentation er overbevisende. De kunne også opgøre ÅOP i minutter. Det er stadig megadyrt og helt afsindigt.
Steven Snedker Meget sejt af Vivus at de prøver at forklare sagen fra deres side (damn, det må være hårdt at være reklamemand sådan et sted). Mindre sejt at deres lille låneberegner i højre side kun kan køre i "første gang er gratis"-mode.
Og det er kun toppen af svindelbjerget. http://www.channel4.com/programmes/dave-loan-ranger(link is external) ⟲(link is external) lavede en eminent undersøgelse af kviklånsfirmaerne i England. De kan godt lide at folk betaler tilbage. Bare det ikke er før tid eller til tiden. De er så anløbne, at en seriøs Vækstminister ville sky dem som pesten.
Steven Snedker det er usandsynlig mægtig kraft rentes-rente-effekten. Jo flere gebyrer de også kan beregne jo bedre er det. Det er billigt at låne og bo i hus pt., men vores pensioner mangler rentes-rente-effekten og det kan blive en ubehagelig overraskelse for mange, når de skal have pensionen udbetalt.
Tilføj kommentar