Giv mig brede sko og præcision!

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 22. juli 2021 - 11:34 [4]

Siden corona-start har jeg købt ti par sko og sendt de otte tilbage. Skonumre er et godt eksempel på grundløs præcisionsmangel på verdensmarkedet og i Internethandlen.

Skoenes babelstårn«

Producent 1: fire størrelsesangivelser, ingen af dem superbrugbare eller præcise.
Producent 2: tre andre størrelsesangivelser. Producenterne er stærkt uenige om størrelser.
Inflation: to Teva-sandaler. Den øverste er str. 47 fra 2006, den nederste str. 48,5 fra 2021. I praksis samme størrelse.

Hvorfor måtte jeg sende otte ud af ti par sko tilbage?

Fordi de var for små/smalle.

Det skyldes to ting:

  1. Fabrikanterne er kun i store træk enige om hvor lang eller bred en størrelse 13/14/31,5/48,5 er. Asics laver fx. str. 48 gudsjammerligt små i forhold til Altra.
  2. Der er gået inflation i størrelser. En Teva-sandal i str. 48,5 fra 2021 er beviseligt samme størrelse som en Teva-sandal i str. 47 fra 2006 +/- et par ubetydelige millimeter i længden.

Skostørrelser er upræcise«

Englænderne og amerikanerne måler deres sko i størrelse bygkorn  (ca. 1/3 tomme) . Det er selvfølgelig upræcist, umoderne og ikke engang noget de internt kan blive enige om. De synes at den samme sko er hhv. størrelse 13 og 14.

Europæerne er ikke meget bedre. Her er skosystemet baseret på Paris-point (2/3 centimeter). Man interesserer sig for skolængder, men er aldeles ligeglade med bredden.

Skostørrelser kan være præcise«

Mondopoint: selvfølgelig kan man måle fødder og bruge målet til noget nyttigt.

Europæerne tog sig dog sammen og udviklede i 1973 Mondopoint, der både måler længde og bredde intelligent. Og i iso-enheden millimeter!

En amerikaner begyndte også at måle fødder intelligent i 1920'erne med en såkaldt Brannock-fodmåler .

Havde diverse fodtøjsproducenter og -butikker bare brugt Mondopoint, ville jeg formentlig være kommet meget lettere, hurtigere og billigere til velfungerende fodtøj til lige netop min fodtype .

Præcision er let og mundret«

Min 20% succesrate med sko er ret lav. Mere almindeligt formede mennesker kan formentlig passe 50% af de sko de prøver/køber .

Men hvis skoproducenter og (online)skobutikker begndte at bruge Mondopoint, ville vi nok alle kravle op omkring de 80% og holde op med at spilde hinandens og evt. postvæsenets tid.

Nogle vil måske synes "Giv mig en 310-125" er sværere end at sige "Giv mig en bred 47/48".

Så i Japan har de forsøgt at komprimere breddetallet til et bogstav. De smalle fødder skal kigge efter 310A, de bredeste efter 310G. Det kan enhver finde ud af.

Verden kunne virkelig spare meget tid, besvær og udgift ved at deklarere produkter korrekt.

Hvorfor bruger alle ikke Mondopoint?«

Lidt hurtig research siger at skoproducenter og (online)skobutikker ikke bruger Mondopoints fordi de er tåber. Dovne, gerrige, uambitiøse hundehoveder og vatarme. Der lugter.

Bundet af tradition og dovenskab kan de ikke se nogen fordel i at deklarere deres produkter korrekt. Som vi også kender det fra højttalerfabrikanter og de utallige skvadderpander, der sælger mobiler eller bærbare med andet end USB-C-opladere.

Producenterne tjener måske - men kun måske - en mindre procentdel af årsomsætningen på det globale spild. Men omvendt burde der hurtigt være nye kunder til de fodtøjsproducenter og -butikker, der deklarerede deres varer bedre.

Deklarer din vare præcist og vind verden?«

Find korrekt størrelse, køb hos Uvex. There's an app for that!

Den tyske producent af sikkerhedssko Uvex har lavet en app, Uvex Size Advisor . Den måler ens fødder (med mobilens kamera) og finder de perfekte sko/støvler i Uvex' sortiment. Konkurrenten Atlas gør det samme med Atlas - scan your feet . Og FitMyFoot forsøger det samme med en klart bedre app, FitMyFoot .

Havde de ikke alle været møgapps, burde de næsten have givet firmaerne bag et mersalg.

App-vejen er dog ret kluntet.

Én app, én måling og én butik pr. producent er ikke helt så genialt som "Butik! Vis mig alle dine herresko i 310F!"

Standarder der ikke holdes«

Martin har målt efter om fæstnerne på fiskestængerne nu også overholder standarderne og jeg har før begrædt den ringe standard af ellers udmærkede vandresko . Det er godt med standarder og godt når nogen gider at vrisse og arbejde for dem.

Vejen til effektivitet«

Hvordan får man så som almindelig, lille magtesløs Internetforbruger gjort verden mere efffektiv?

Nedefra-og-op-angrebet: man spørger sine yndlingsbutikker hvorfor de ikke deklarerer fodtøjet bedre, og beder dem hale Mondopoint-målene ud af producenterne. Standarden har eksisteret i snart 50 år. Det er på tide at bruge den.

Oppefra-og-ned-angrebet: man spørger lokale politikere og forbrugerråd om de ikke kan gøre noget. Gerne på EU-plan og helst globalt.

Gør-det-selv-angrebet: forbrugere mødes i fora (læs: Facebook, Hestenettet, Internetforbrugeren) og diskuterer hvor man finder fodtøj i store, brede størrelser. Stine driver fx. fremragende 1000 spørgsmål om barfodssko på Facebook.

Gør-det-selv-angrebet er ikke så effektivt. Men på Intenetforbrugeren, ja i kommentarsporet lige herunder, kan du idet mindste selv bestemme hvor mange likes du vil have for dine tip !

Fodformede sko«

Det virker simpelt, at sko bør være fodformede. Men det er et fåtal fodtøjsproducenter, der faktisk gider lave fodformede sko.

Jeg kan kun lige komme i tanke om Jacoform , Altra , Joe Nimble , Vivo , Xero . Men du kan måske komme på flere. Brug e-mail eller kommentarspor, så rykker de gode bud herop. 

Brede, vandtætte vandresko med solid, fjeldfrisk sål er der meget langt imellem i denne overflodstidsalder. Kan du komme i tanke om nogen?

Derudover lader det til at sko bliver mindre og mindre solide . Det skyldes en nogenlunde ærlig sag: vægten går ned. Men jeg mistænker også konsolideringen på markedet for at have en negativ indflydelse. Häglöfs sko er i hvert fald blevet mærkbart ringere de sidste 10 år .

Stine fortæller dog om Søgemaskine til barfodssko (der som regel også er fodformede og muligvis brede), anmeldelsessider og meget andet godt. Der er ca. 150 nulevende producenter af barfodsko! Og der er også et fabrikat til din fodtype .

Sko på postordre«

Svindlerne fupper med masser af mærkevarer. Køb i danske butikker og spar ærgelserne.

At købe sko på postordre er et helvede af ineffektivitet. 80% af mine forsøg er omkostningstunge fiaskoer. Men det kan blive værre endnu.

Med et mærke som fx. Altra er omtrent alle dansktalende butikker med gode tilbud (har alle størrelser til halv pris) det rene fup.

Køb kun i udlandet hvis du er 100% sikker på butikken (tjek Trustpilot og butikkens adresser grundigt), 100% sikker på at du kan passe modellen (og det er svært, for de laver hele tiden om) og 100% sikker på at du gider betale 200 kroner for at sende et upassende par sko tilbage.

Fupbutikkerne lukkes med jævne mellemrum. Men det sekund altraskodanmark lukkes åbner altradanmark og svindlen fortsætter.

Så for nemheds skyld køber jeg kun i fysiske skobutikker (der har et minimalt lager af brede 47/48) og dansk postordre (der har et minimalt lager af brede 47/48).

Mine brede sko - uden præcision«

"Hvad så, Imelda Marcos . Fandt du nogle sko, du kunne bruge?" spørger et fåtal. Til dem: "Ja, prøv at se."

Härkila Saxnäs GTX, str. 48«

Härkila Saxnäs GTX er de nydelige støvler til højre.
Efter at have prøvet 30-40 støvler. tak Härkila!
894 gram i størrelse 48 er en del, og de stive såler gør dem lidt mere trættende at gå med.

Store, brede, vandtætte støvler!

Skal du ræse ud at købe dem?

Ikke nødvendigvis.

Folk har fødder med forskellig bredde forskellige steder .

De passer måske ikke dig.

Men støvlerne er robuste, brede, vellavede og vandtætte. Jeg var igennem omtrent al smalhans fra Meindl Extra Wide, Keen Wide og hvad smallere sko/støvler ellers hedder.

Härkila Saxnäs GTX er dertil ret tunge og sålerne er så stive, at man kan proppe steigeisen under dem.

Men løbe i dem kan man godt glemme det meste om.

Det er vandrestøvler til vådt og koldt vejr. Og de eneste af måske 30-40 par vandrestøvler, jeg har prøvet, der passer mig(!).

Sjov illustration af den utrolige upræcision i størrelsesangivelsen: mine gamle Härkila Backcountry-støvler er mærkbart smallere, men hævder at være et nummer større - men kun i UK og US.

Tsk tsk.

Columbia Peakfreak Venture LT, str. 47«

Vejer meget lidt.
Columbia til venstre er klart bredere end Keen til højre.
Man kan måle såler uden at blive brugbart klogere på en given models reelle bredde.

Fænomenalt lette og komfortable vandresko/kondisko. Ikke vandtætte, men ellers perfekte på omtrent alle andre punkter.

421 gram pr. sko føles fjerlet.

Modellen findes også i en vandtæt version. Men den er væsentlig smallere. Som det er tilfældet for langt de fleste vandtætte sko/støvler.

Trivia: mine øjne og den generelle opfattelse siger, at Columbia Peakfreak Venture LT er lidt smallere end mine gamle Keen. Men fødderne - som er dem man skal stole på her - siger, at de er mange millimeter bredere, hvor det virkelig gælder.

Man får i øvrigt ikke noget ud af at måle såler.

Om sålerne er 11 eller 11½ cm brede på forfoden, siger sjældent noget om hvor meget plads, der reelt er i tåboksen.

Man skal prøve sko.

Xero Xcursion Fusion, str. 47«

553 gram og superbøjelig mikrosål er som en gummisok. På godt og ondt.

Mine mindst dårlige barfodssko. Barfodssko er noget så indlysende som fodformede sko. De passer mig.

Sålen er så 5 millimeter - som at gå på cykelslange. Generer ikke mig. Går fint på græs, grus og asfalt uden en tyk, fjedrende sål.

Det generer mig til gengæld, at hele skoen er som en velsiddende platicklud. Modsat den polstrede gigantstøvle fra Härkila, er der ingen udluftning, når man går. Så goretex eller ej: det bliver en sokkeølsfabrik.

Tynde støvler holder heller ikke så længe. Mit første par sprang læk i løbet af de første tre måneder. Jeg fik et par nye på garantien. Men de bliver aldrig favoritter.

553 gram pr. sko er dog en ganske rar vægt.

Som man kan læse længere oppe i artiklen, er der helt sikkert mange barfodssko, det kan være fornuftigt at se på.

Altra Superior 4.5, str. 47«

Points for form.
Overraskende lav vægt. Men ikke sko for mig.

Fodformede løbesko. Men sålerne er en art små yoga-måtter, som jeg finder rædsomme at gå på.

Med 319 gram er det mine absolut letteste sko. Men jeg spadserer beviseligt længere, hurtigere, bedre og gladere i de lidt tungere Columbia Peakfreak Venture LTE.

Teva Terra FI 5 Lite, str. 48.5«

Et par gode vandresandaler. Lidt smalle. Men bærer mig vabelfrit 10 km eller så.

354 gram er superlet.

Store, brede fødder: er der sikre mærker?«

Det tog tid og penge at nå frem til at have tørre fødder hver dag.

Jacoform, Trim og de fleste barfodssko har mange gode modeller. Härkila og - overraskende - Columbia, har nogle få brede modeller.

Vandtæthed sætter dog i de fleste tilfælde længden og bredden ned. De, der har valgt at sko kun skal måles i længden og på ydersiden, har tænkt meget på skokasser og meget lidt på fødder.

Jeg må have prøvet omkring 200 sko/støvler/sandaler for at ende med ovenstående samling.

Måtte det komme en ligefodet til nytte.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Kommentarer

Stines billede

Jeg skriver gerne hvad der ellers findes af fodformede sko, minimalistiske sko og barfodssko. Men jeg kender til omkring 150 mærker, så jeg bliver helt træt bare ved tanken.

Jeg kan anbefale Facebook-gruppen '1000 spørgsmål om barfodssko ' som jeg selv er administrator for (ja ja, men det er ikke bare for at reklamere). Og også FB-gruppen Barfodsløb

Hjemmesider:

Steven Snedkers billede

Det var dog seks helt og aldeles nyttige links! Tak. De er blevet i vid udstrækning blevet flyttet op i artikelteksten.

Vær aldrig bange for at skrive noget nyttigt i et kommentarspor her. Det bliver altid modtaget med kyshånd og ophøjet.

Kurt Bs billede

Selv køber jeg sko hos trimsko.dk
Størrelser: https://trimsko.dk/pages/trimsko
Før har jeg også fået sat nye såler på, da jeg hurtigt slider hælene skæve. Det er nogle år siden sidst, så jeg ved ikke om de stadig gør det.

stratoss billede

Et emne som der er forunderlig lidt fokus på. Utroligt hvad vi finder os i af dårlig pasform. Personligt går jeg i Skechers da de fås ned "negativ" hæl, da det giver støtte under midten af foden.
MEN - med ny teknik kan man scanne alt muligt. What if - man kunne få scannet sine fødder og måske endda hele kroppen og præcist få defineret ens' dimensioner via en standard. Disse mål kunne så bruges til at webshoppe på steder, som opgiver mål efter samme standard. Ved godt at det har lange udsigter, men det enormt meget kunne effektiviseres derved.

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.