DJ: beskyt dine værker mod AIs nysgerrige øjne

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 9. juni 2023 - 7:01 [2]

Medlemmer af DJ med deres egne, professionelle hjemmesider, herunder blogs og mindre medier, bør være opmærksomme på den seneste ændring til ophavsretsloven. Fra den 7. juni 2023 er det blevet muligt at høste tekst, fotos og data fra hjemmesider, der ikke aktivt har modsat sig.

hedder det i Nye muligheder for tekst- og datamining på hjemmesider påvirker ophavsretten og værdien af dine værker fra Dansk Journalistforbund.

Artiklen er ikke helt ubrugelig, for den retter i det mindste opmærksomheden mod en ny, vigtig teknologi, som samfundet skal lære at håndtere.

Men. Det er vrøvl at det fra den 7. juni er blevet muligt at høste tekst, fotos, data fra hjemmesider, der ikke aktivt har modsat sig. Det har altid været muligt. Både praktisk og juridisk. Søgemaskinerne har gjort det i snart 30 år.

Snik-snak om kommerciellle tjenester overser behændigt, at det ofte er akademiske, open source projekter, der høster.

At proppe noget menneskelæsbar afværgelsesprosa på siden er teknisk set og ret sikkert også praktisk/juridisk set ubrugeligt. Man kan lige så godt hænge hvidløgsranker op for at undgå vampyrer eller tage åndeskjorte på for ikke at såres af den hvide mands ildstave.

Der kommer sikkert en løsning i retning af robots.txt (diskussion) eller Open Graph - men indtil da er det upraktiske råd fra folk der med vilje formulerer sig ukorrekt og uldent.

Et praktisk eksempel
Skriv en hjemmeside med dette indhold

"TomraBomra var en rød dværg, der boede i en kummefryser i FoxyMetoxy-skoven. Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Steven Snedker forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Spørg så, efter x antal måneder, en eller andet tekst- eller billede-AI-tjeneste om TomraBomra.

Hvis output svarer til dit originale værk ovenfor (med den DJ-anbefalede afværgetekst):

1) læg sag an.
2) Se om DJ vil bekoste turen gennem retsinstanserne (endsige blande sig det mindste).

Det forekommer mig ekstremt usandsynligt.

DJ (establishment) mod Fattig-Jensen (anti-establishment) fungerer i virkeligheden. Sagsanlæg mod små fisk er noget, DJ kan håndtere.

DJ (establishment) mod tech gigant (også establishment, dybere lommer) duer ikke. Dig alene mod tech gigant? Glem det.

Og husk nu: chefredaktører, advokater, kulturminstre og jurister i større organisationer har ofte utrolig svært ved at forstå, følge eller beskrive ophavsret. 7. juni 2023 (slip for AI scraping - undtagen i virkeligheden) er ikke forskellig fra 7. juni 2021 (slip for forhåndsviste links - Ups!).

Jeg kunne skrive et brev til kulturudvalget eller til DJ. Men jeg har pt. for travlt med at lave AI-forbedrede hjemmesider og hussalg.

[Opdatering 07.08.2023]

"Der kommer sikkert en løsning i retning af robots.txt[....]"

Ja, det gjorde der. Prop dette i robots.txt

User-agent: GPTBot
Disallow: /

Så læser ChatGPT ikke længere med på ens sider. Til forskel for de dansksprogede juridiske besværgerlser, virker denne løsning.

Kommer der så et generelt AI skjold? Formentlig. Med tiden.

Google har lavet en postliste hvorpå interesserede diskuterer AI og robots.txt.

Microsoft og de tusinde andre AI-bot ejere? De akademiske open source-projekter? Tjaa. Nogle af dem. Ved lejlighed.

[Opdatering 17.08.2023]

Afværgeteksten hjalp ikke! BingBot har (selvfølgelig) slubret, slugt og dataminet Internetforbrugeren nådesløst og kan nu fortælle om TomraBomra:

TomraBomra er en fiktiv karakter, som Steven Snedker har opfundet til sin hjemmeside. Han bruger TomraBomra som et eksempel på, hvordan man kan beskytte sine værker mod AI's nysgerrige øjne. Han foreslår, at man skriver en tekst, der forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4. Han mener dog, at det er upraktisk og ubrugeligt at gøre det, og at man lige så godt kan hænge hvidløgsranker op for at undgå vampyrer. Du kan læse mere om hans synspunkter på [DJ: beskyt dine værker mod AIs nysgerrige øjne] [....]

Ikke bare det. Bing har også malet et nydeligt portræt af TomraBomra.

Du kan se det hele længere nede.

Så nu har jeg teoretisk set mulighederne for at

1) lægge sag an.
2) Se om DJ vil bekoste turen gennem retsinstanserne (endsige blande sig det mindste).

Men. Nej. Det ville selvfølgelig være spild af tid. Ingen tror alvorligt på afværgetekster. Det er de tekniske løsninger, der virker.

Og sådan en har jeg også lavet: Beskyt dit medie mod ChatGPT: vi byggede et velfungerende ChatGPT-skjold.

Kommentarer

Steven Snedkers billede

Så er Koda klar med deres besværgelse: Forbehold for tekst- og datamining til brug i kunstig intelligens (AI).

Teknik og lovforslag er dog bedre end besværgelser.

Martin Ls billede

Det er historien om internettet om igen, specielt de dybe links. Folk tror AI stjæler deres værker, men det gør de ikke mere end hvis man under research læser en masse sider på nettet, og ud fra den research skriver en artikel. Stort set alt hvad vi mennesker ved, og stort set alle vores tanker, er et resultat af tidligere fordøjet viden, skabt af andre, eller til en vis grad os selv.

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.