The Marvels (2023)

Klaus Æ Mogensens billede
Af Klaus Æ Mogensen den 21. marts 2024 - 12:15 [0]
3½ ud af 5 rumkatte
Hvem streamer den: 

🪙 🪙 🪙 🪙

Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot


Set den: 
26. feb 2024
Udgivet: 
10. nov 2023
Genre: 
Instruktør: 
Varighed: 
105 min
Ikon: 
År: 
2023

Marvel Cinematic Universe (MCU) vokser sig stadig større og mere forgrenet, og filmene og tv-serierne trækker tråde til hinanden. På den ene side giver det et godt indtryk af sammenhængene og kompleksiteten i det store, forkromede Marvel-univers; på den anden side kan det gøre det svært at forstå, hvad der sker i en enkelt film eller serie, hvis man ikke har set alt det andet. Personligt foretrækker jeg at man kan se filmene og serierne uden forudgående viden, selvom der da godt må være gæsteoptrædener på tværs (som når Doctor Strange er med i en Spider-Man-film).

The Marvels KAN godt ses uden at man er stor MCU-kigger, men mange ting vil nok være uklart for helt uindviede. For det første er filmen en fortsættelse af Captain Marvel fra 2019, og hvis man ikke har set den, er man nok lidt forvirret når den søde, orange kat Chewie pludselig har meterlange tentakler ud ad gabet. For det andet optræder den arabisk-amerikanske teenage-heltinde Ms. Marvel fra tv-serien af samme navn, og for det tredje er pigen Monica Rambeau fra Captain Marvel nu blevet voksen og har fået superkræfter - noget man skal have set tv-serien Wandavision for at få en forklaring på.

Imellem Captain Marvel og The Marvels har Captain Marvel (Brie Larson) åbenbart dræbt den computerhjerne, 'The Supreme Intelligence', som styrede planeten Kree, og det har afstedkommet at planetens sol er ved at brænde ud mens planeten selv mister mere og mere vand og luft. Det vil Kree'ernes nye leder Dar-Benn (Zawe Ashton) naturligvis rette op på, koste hvad det vil (for andre). Hun får fat i et af to oldgamle 'kvantearmbånd' (don't ask...), som giver hende mægtige kræfter. Hun bruger armbåndet til at åbne et ormehul, der forbinder til det etablerede netværk af ormehuller - og det medfører en voksende instabilitet i netværket, som i sidste ende kan få vores univers til at kollidere med et andet univers (og hermed trækkes en tråd til det kommende MCU-event Secret Wars). Da Captain Marvel undersøger det nye ormehul samtidig med at Monica Rambeau (Teyonah Parris) undersøger et tilsvarende, der er dukket op nær S.H.I.E,L,D,s rumstation i kredsløb om Jorden, bliver der skabt en forbindelse, så Rambeau pludseligt bliver transporteret til Captain Marvels position, mens kaptajnen bliver transporteret til en lejlighed i New Jersey, hvor Ms. Marvel (Iman Vellani) bor med sin familie, mens Ms. Marvel bliver transporteret til ormehullet ved rumstationen - uden rumdragt. Når hun bliver rodet ind i det, er det fordi hun besidder det andet af de to oldgamle kvantearmbånd, som hun har fået af sin bedstemor (really don't ask...). Det viser sig hurtigt at hvis to af de tre superheltinder bruger deres evner samtidig, bytter de øjeblikkelig plads, selv på tværs af galakser.

Dette fører naturligvis til en masse absurde situationer med en del fish out of water-komik, og komikken er det bærende element i filmen, i nogen grad på bekostning af dramaet. Dramaet er ellers stort nok, for den umage trio skal ikke bare forhindre Dar-Benn i at stjæle en planets luft, en anden planets vand og en tredje planets sol for at redde sin hjemplanet; de skal også gøre det inden Dar-Benn ubetænksomme åbning af nye ormehuller ødelægger to universet. Intet pres...

Showet bliver i høj grad stjålet af Iman Vellani, som troværdigt spiller den overstadige teenagepige, der er supermeget fan af Captain Marvel, og af monsterrumkatten Chewie, og langt hen af vejen bliver de to andre heltinder reduceret til overbærende tolerance af Ms. Marvels krumspring og løjer og at skændes med hinanden. Begivenhederne følger hurtigt efter hinanden uden meget tid til pusterum, og flere gange virker det som om filmen er klippet lidt for hårdt, så der er nogle mellemregninger, der ikke helt kommer med. Men hvis man vælger bare at opleve filmen uden at prøve at forstå alting, er den ganske underholdende på den kulørte mode. Udmærket sofafilm, men nok ikke et biografbesøg værd, medmindre man er meget stor Marvel-fan.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
Knox Goes Away Jeg gættede også slutningen...

...Halvvejs gennem din anmeldelse (har verificeret antagelsen ved et Wikipedia-opslag).

...

3 uger 3 dage siden
Miraklet i Gullspång Netop

Der bliver over-dramatiseret og snydt for at skjule, at dokumentaristen i virkeligheden ikke...

1 måned 1 dag siden
Renegade Nell Billy Blink

Aha. Lyskuglen er en alf. Jamen så bliver det hele jo pludselig ganske troværdigt. ;-) Tak for...

1 måned 3 dage siden
3 Body Problem (første årgang) 3 body og uforudsigeligheden

the 3 body problem beskriver en konstellation af himmel legemer hvis bevægelser er...

1 måned 1 uge siden
The Revenant Sådan lavede de bjørneangrebet

Stor, stærk...

1 måned 2 uger siden
Den tidsrejsendes kvinde Du er ikke den eneste, der er ude efter Rachel McAdams

Hun er nu også populær i hip-hop-kredse:...

2 måneder 4 dage siden