Sådan skriver du et godt brev til Folketinget - i stedet for et overset opslag på Facebook

Steven Snedkers billede
Af Steven Snedker den 22. oktober 2022 - 13:50 [0]

Politisk indflydelse behøver ikke være længere væk end et brev og en portion held. Vi har i Danmark et vidunderligt åbent folkestyre. Lær hvordan du skriver til politikerne og får svar.

Bare brug e-mail og gør det kort og koncist.

Du kender det sikkert: Man sidder inde med en faglig viden om et område, og tænker, at det ikke kan passe, at politikerne ikke ved bedre.

Men sådan er det nogen gange: Politikerne ved kun det de får at vide at store interesseorganisationer, og det er jo ikke altid dét, der tjener almenvellet.

Så sidder man der med sin viden, og nu om dage forfalder man nemt til at lave et surt indlæg på Facebook eller Twitter,  som får otte likes fra de sædvanlige venner. Verden bliver ikke et bedre sted på den måde.

Men du kan komme med tættere på reel indflydelse, ved at gå direkte til magthaverne. Lad mig vise hvordan - med udgangspunkt i min egen viden.

Åh, sig nu hvorfor du skrev!«

Folketinget var ved at pålægge "Tech-giganterne" (tænk Facebook) en skat på bla. forhåndsviste links. En skat der ikke virkede et eneste sted i virkeligheden (Facebook dropper bare links komplet, når folk kræver penge af dem). "Skatten" havde allerede kostet medierne trafik og indtægter i Australien.

Jeg var lidt på vippen om jeg skulle skrive eller ej.

Men så demonstrerede så utrolig mange af politikerne et sådant famlende kendskab til ophavsret og links i førstebehandlingen, at jeg ikke kunne lade være med at skrive.

Selvom jeg godt nok gennem årtierne har set mange tåbelige forslag og hørt mange vrangvendte forklaringer om it/ophavsrets-emner, har jeg altid holdt mig i skindet og ikke skrevet til de stakkels politikere. Jeg har som regel haft en redaktør og en redaktion, der kunne minde mig om at rapportere uden at blande mig.

Men ikke længere.

Så jeg fandt mail-adressen på Kulturudvalget (hvor loven skulle behandles) og skrev

  • hvordan links fungerer (ikke ulig de århundrede gamle opfindelser henvisninger og citater)
  • at loven var så løs og ulden, at den var praktisk ubrugelig (den har nu været vedtaget i 18 måneder)
  • at medierne ikke ville tjene en øre på Facebook. Facebook ville klappe kassen i (det gjorde de også)

Det kan man godt klare på en nogenlunde kort og koncis A4-side. Og så give de mere videlystne links.

Du kan prøve at læse henvendelsen her: Henvendelse af 19/5-21 fra Steven Snedker vedr. forhåndsviste links. Den er høflig, kortfattet og respektfuld (og sjovt nok virker links i pdf, men ikke i html-format).

Folketingets hjemmeside beder om din intelligente aktivitet«

Folketingets hjemmeside giver dig (næsten) alle muligheder for at følge med i lovgivningsprocessen.

Folketinget er en lovgivende forsamling. Nogen laver et lovforslag. Politikerne diskuterer det, kræver ændringer, skriver lidt om.

Efter nogle behandlinger (samtaler) stemmer de om loven.

Hele denne proces er gennemsigtig. Enhver kan hjemme fra læne- eller kontorstolen følge med i politkernes lovforslag og lovbehandlinger.

Man behøver ikke at være enormt læsestærk. Man kan se video. Eller få transkriptioner læst op.

Man behøver ikke at være super-årvågen. Man kan abonnere på nyt via e-mail.

Med ca. 200 lovforslag om året, er der ikke engang ét om dagen.

Succes!«

Kulturudvalgets lokale på Christiansborg. Foto: Anders Hviid

Jeg fik ikke et like fra en trofast Facebook-følger, der havde brugt 7 sekunder på mit udbrud af faglig viden.

Jeg fik et brev fra fra Fru Udvalgssekretæren om at mit brev var blevet forelagt Fru Kulturministeren og hele Kulturudvalget!

"Kære Steven

På Kulturudvalgets vegne bekræfter jeg modtagelsen af din henvendelse af 19. maj 2021 vedrørende L 205.

Henvendelsen er omdelt til udvalgets medlemmer, så de har mulighed for at gøre sig bekendt med den. Henvendelsen er omdelt som et offentligt bilag og er derfor også tilgængelig på Folketingets hjemmeside (www.ft.dk).

Udvalget besvarer ikke spørgsmål og behandler ikke konkrete sager, og det er op til de enkelte medlemmer af udvalget, at tage stilling til, hvordan henvendelsen kommer til at indgå i deres videre politiske arbejde.

Udvalget har bedt Kulturministeren om at kommentere henvendelsen. Du/I vil modtage kopi af ministerens kommentar, når den foreligger."

På dansk: dit skriv er blevet modtaget. Ministeren vil læse det og kommentere det. Alle kulturudvalgsmedlemmer vil få det i hånden. Men bestemmer selv om de vil læse det og hvad de i givet fald hvda de vil bruge det til.

Hvad kommer der så ud af at skrive?«

3. juni 2021 blev lovforslaget vedtaget og er nu dansk lov. Foto: Christoffer Regild.

Uanset hvor høflig, kortfattet, pædagogisk man skriver, tror jeg sjældent, der kommer noget virkelig stort ud af henvendelserne.

Kulturministeren spørger om brancherepræsentanten nu mener det samme i lyset af de nye oplysninger? Denne brancherepræsentant skriver så noget beroligende, der gør at Kulturministeren kan gå uhindret videre med den oprindelige plan.

Folkene i Kulturudvalget kan have læst og undret sig lidt. Men ophavsret og it er mindst lige så indviklet som geotermiske boringer og i denne ene lov var der, udover den mundtlige 1., 2. og 3. behandling, også 39 andre spørgsmål/henvendelser, der skulle afklares. Så det næppe meget, kulturudvalgsmedlemmerne har nået at undre sig dybt over.

Men dit spørgsmål/din henvendelse bliver altså behandlet forholdsvist seriøst på tinge og ligger på Folketingets hjemmeside - offentligt og lysende til evig tid.

Hvad der siden skete«

3. juni 2021 blev loven, jeg kommenterede på, vedtaget uden mine forbedringsforslag.

Tre dage senere smækkede Facebook kassen i for forhåndsviste links med billede - til Danske Mediers medlemmer. Branchen fik ikke en øre. Og altså heller ikke billeder på de forhåndsviste links.

Det gik helt som profeteret. Danske medier fik ikke en øre og var nu dårligere stillet end ikke-medlemmer.

Facebook åbnede et nyt kontor, hvor de Danske Medier yderligere kunne fraskrive sig brugsretten til egne billeder.

Medierne stod i kø for at komme til. Men de er i skrivende stund stadig dårligere stedt end før den uduelige ændring af lov om ophavsret.

Kulturministeren udsendte en pressemeddelelse. Og Kulturministeren brød igen den for hende, de andre politikere og de fleste andre danskere så uforståelige og forældede lov om ophavsret.

Konklusion: skriv nu alligevel«

Jeg fik 0 kroner, en lille smule respekt og ingen effekt ud af min indsats.

Men derfor kan det nu alligevel godt være bedre at skrive til Folketinget end på Facebook.

For prøv at se hvem jeg deler indbakke med i vores vidunderligt åbne folkestyre.

Advokaten Peter Schønning! Ophavsretsadvokaten kendt for 278 optrædender i Den skjulte korruption! (Hurtig juridisk bemærkning: Peter Schønning beskyldes på ingen måde her for korruption).

Hvis almindelige mennesker og fagpersoner ikke skriver til politikerne, ser politikere relativt flere henvendelser fra brancheadvokater, lobbyister og andre der, modsat godtfolk, ikke har aflagt løfter om at fortælle sandheden bedst muligt.

Når man skriver til politikerne, at de er i gang med at skyde sig selv og borgerne i foden, har man også et fortrinligt udgangspunkt for det senere spørgsmål om årsagen til lovgivningssjusket:

"Men, Kultuminister, I var jo advaret om det her. I havde alle modtaget en simpel, letlæselig forklaring på hvorfor og hvordan jeres lov ville give bagslag. Hvorfor sad I den overhørig?"

Så skal Kulturministeren til at påkalde brancheadvokaten, interesseorganisationen. Det går som regel godt. Men det er irriterende hver gang og kan måske også hjælpe politikerne til at se noget mere kritisk på de typer, der for ofte fodrer dem med ubrugelige eller anløbne lovforslag og høringssvar.

Links«

Du kan lære alt om hvordan Foketinget fungerer på deres hjemmeside. Du finder love under behandling, kontakt-adresser, videoer, udskrifter fra møder og meget, meget andet.

Skulle du være interesseret i forhåndsviste links, læs Mindst 20 svar om forhåndsviste links, Politikerne og de forhåndsviste links og - måske - historien om dengang jeg forsvarede brugen af forhåndsviste links i Danmark og vandt.

Er man mere til den komplicerede ophavsret og historier om anløbne ophavsretsadvokater, anbefaler jeg gode, gamle Antipiratgruppen i bizar strid om dybe links. Den understreger hvor langt visse brancheadvokater vil gå ud i hampen for at gennemtvinge en dybt forvrøvlet tolkning af ophavsretten. Den skjulte korruption er så over 1.000 veldokumenterede sider om politikeres og domstoles svigt på ophavsretsområdet.

Sidst: husk at linke. Det viser, at du har noget at have dine postulater i.

Ændrede min holdning: 
Velargumenteret: 

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.