They Live (1988)

Klaus Æ Mogensens billede
Af Klaus Æ Mogensen den 16. juni 2024 - 12:45 [0]
4 ud af 5 solbriller
Hvem streamer den: 

LEJ

Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot


Set den: 
12. jun 2024
Udgivet: 
4. nov 1988
Genre: 
Instruktør: 
Varighed: 
94 min
Ikon: 
År: 
1988

Den hjemløse mand Nada kommer til Los Angeles i jagt på et job, og det lykkes ham at få et på en byggeplads. Indtil han får sin første løncheck, må han dog overnatte i en teltlejr. Der sker mystiske ting i kirken på den anden side af vejen, og på et tidspunkt blive kirken raidet af politiet. Måske var det en narkofabrik? Da politiet senere rydder teltlejren med en bulldozer søger Nada tilflugt i kirken og stjæler en kasse fra et skjult rum - det må jo være noget værdifuldt. Men ak, kassen er fuld af solbriller, og det er ikke engang Ray-Ban-kopier...

Nadas liv ændrer sig dog totalt, da han prøver en af solbrillerne på. Gennem dem ser han verden i gråtoner, og de allestedsnærværende reklameskilte viser ny blot ord som OBEY, WORK, CONSUME, MARRY AND REPRODUCE og TRUST AUTHORITY. Siderne i tidsskrifterne i bladkiosken viser det samme. Tilsyneladende er reklamerne dobbelteksponerede med subliminale beskeder, og hvor man normalt kun kan se det 'officielle' billede, ser man gennem brillerne kun det subliminale. Ikke nok med det; mange af folkene på gaderne og i TV har set gennem brillerne grimme, kranieagtige ansigter.

Nada er ikke specielt diskret om sin opdagelse, og snart er han jagtet af de mærkelige folk og deres intetanende menneskelige håndlangere. Sammen med en ven fra byggepladsen sætter han sig for at finde ud af hvad der foregår og hvordan man stopper det. Det fører til en masse hæsblæsende (og lidt ligegyldig) action, indtil den spændende finale hvor alt afsløres.

Budskabet i filmen er ikke til at tage fejl af. Allerede inden Nada finder solbrillerne, oplever han at folkekøkkener bliver lukket og ser på TV at arbejdsløsheden vokser og de rige blive rigere, mens de grå masser bliver spist af med letfordøjelig underholdning og reklamer for luksusvarer, de kun kan drømme om. På sin vis ændrer Nadas opdagelse af solbrillerne ikke noget - der bliver blot sat ansigt på hvem, det er, der udbytter ham og hans ligemænd. Man kan sige at solbrillerne giver ham en åbenbaring om tingenes sande tilstand og derved måske får seerne til at se deres hverdag på en anden måde. I skrivende stund, 36 år efter at filmen blev lavet, er budskabet ikke mindre relevant. Man kan dog frygte at Trump-fans, der ser den, vil opfatte budskabet som at handle om "the Deep State", som er styret af øglemennesker - en udbredt konspirationsteori over there - og overser det egentlige budskab. Men nogle mennesker står ikke til at redde...

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Bedste streaming-kanaler lige nu

Her på Internetforbrugeren ved vi, præcis hvad vi synes om tusinder af film- og tv-serier. Vi ved også, præcis hvilke film der er tilgængelige på de danske streaming-kanaler lige nu.

Det har vi kombineret til listerne på Bedste film på streaming lige nu. Kig på de lister næste gang du vil købe et streaming-abonnement. Så ved du, hvor du får mest for pengene.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
The Ring Ung med de unge

Jeg brugte ikke engang Slangordbogen....

1 uge 23 timer siden
The Ring Gøjseren

Jeg har aldrig hørt udtrykket før, men det står gudhjælpemig i DDO. Jeg færdes åbenbart i de...

1 uge 2 dage siden
Wicked Little Letters History vs. Hollywood

Et andet woke træk i filmen, er intelligensniveauet. De voksne kvinder joller rundt i noget,...

2 uger 1 time siden
The Lost Daughter Når jeg ser en film, vil jeg

Når jeg ser en film, vil jeg dæleme underholdes. Og det sker ikke her. Men det kan sagtens lade...

2 uger 2 dage siden
Kun den stærke er fri Ayn Rand, vrøvlehovedet

Jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig er kommet helt igennem en bog af hverkende Ayn Rand eller...

3 uger 2 timer siden
Kun den stærke er fri Hun blev senere gift med

Hun blev senere gift med forfatteren Roald Dahl og vandt en Oscar for "Hud".

 

3 uger 11 timer siden