En udmærket artikel.

Steven 🌞 Snedkers billede
Af Steven 🌞 Snedker den 11. januar 2017 - 9:36 [7]

En udmærket artikel. Hvad jeg især bed mærke i var, sjovt nok, at brødteksten er linkfri/linkløs. Links står så til gengæld veldeklarerede og ret præcist ude til højre. Det er noget af en kontrast til linkindsmurte brødtekster som fx. http://vertikal.dk/artikler/kan-man-lave-et-fake-news-trafiklys-tanker-uge-502016

Hvad siger folket? Er "links ude til højre" bedre eller dårlige end naturmetoden?

https://www.zetland.dk/historie/seAV1YmZ-ae2KvJdE-fcbbd

Kommentarer

Johnnie Hougaard Nielsens billede

Op til over 700 pixels afstand fra tekst til højre fodnoter (ud af 2560) fungerer glimrende hvis hensigten er at bortlede opmærksomheden disse detaljer. Folk er vænnet grundig af med at lade blikket vandre uden for det åbenlyse tekstområde, da disse steder typisk bruges til skrammel uden værdi for teksten.

Johnnie Hougaard Nielsens billede

Jeg synes at formatet med små faktabokse indenfor margin fungerer bedre når det (som her) handler om mere end blot links.


          Toke Eskildsen
        s billede

Det er første gang jeg har set den metode, eller i hvert fald første gang jeg har lagt mærke til den. Hvis vi lige ignorerer det underbevidste skrammelfilter et øjeblik, synes jeg det er rigtig fint lavet. Som Johnnie Hougaard Nielsen siger er det faktabokse på den gode måde. De gør det lettere for mig at bedømme om jeg vil følge linket eller ej.

Nok mere krævende at få til at fungere godt præsentationsmæssigt end indlejrede links og med den følgevirkning at der ikke kan være så mange af dem. Det kan godt være en fordel.

Steven Snedkers billede

Zetland, fordele: ser nydeligt ud, tvinger ikke i samme grad læseren ud i 15 beslutninger om CTRL+klik som indlejrede links.

Zetland, ulemper: de kan blive overset, især på store skærme og mobil

Vertikal, fordele: links er der, hvor de skal være, man kan fylde 37 i en artikel uden problemer. Link-destinationer og -titles kan give folk en idé om indhold i den anden ende.

Vertikal, ulemper: tvinger folk til 37 beslutninger i løbet af en brødtekst.

Så jeg tror at min best practise (som jeg har svært ved at leve op til) må være:

Generelt: Links i brødtekst, flere/længere link-titles.

I korte tekster: evt. en faktaboks med links til slut

Tak for hjælpen.

vertikal.dk - Kan man lave et fake-news trafiklys? - tanker uge 50/2016


          Toke Eskildsen
        s billede

Det med at overse sidecar-links er vel til at kompensere for layoutmæssigt? Med artikelindlejrede faktabokse som én ende af skalaen og Zetlands bokse som en anden ende (det hjælper heller ikke at de er lavkontrast og uden farvede links).

Jeg er nok ikke enig i sidste del af din opsummering. Jeg synes mere valget handler om hvorvidt linket er specifikt til en afgrænset logisk del eller mere overordnet til teksten.

Skriver man Som det fremgår af JPEG-standarden kan tabsfri rotering foretages med visse begrænsninger i en generel tekst om filformater, er det oplagt at indlejre linket til standarden.

Hvis der er dedikeret et større stykke tekst til JPEGs (ul)lyksaligheder, kunne en faktaboks med link til standard & FAQ være på sin plads.

Måske en tommelfingerregel kunne være om linket er oplagt at indlejre flere forskellige steder i teksten? Hvis det er, så træk det ud i en faktaboks?

Det rejser så spørgsmålet om hvordan det vil fungere at mikse de to måder at præsentere links?

Steven Snedkers billede

På 3F var links i tekst ikke så ønskede. Læse- og browsersvage læsere kunne let dvæle for længe eller forvilde sig langt væk ved et uheld.

Jeg brugte dog typisk begge teknikker. Lokale links i brødteksten og i bunden en link-boks til at summere op.

fagbladet3f.dk - Sådan gemmer du hjemmesider til ferien

Johnnie Hougaard Nielsens billede

Noget jeg synes fungerer dårligt ved Zetland layout er hvordan fodnoterne håndteres når vinduet gøres smallere. På et tidspunkt skiftes til en fed stjerne efter afsnittet. Så langt så godt, men denne har ingen mouseover, og klik giver et overlay der dækker hele siden. Ikke engang lidt visuelt udstyr der kunne gøre de camouflerede fodnoter til klart synlige faktabokse.

For mig virker det som overdrevent aggressiv minimalisme, hvor målet er et "rent" visuelt indtryk, helt uden hensyntagen til brugervenlighed. Samme sygdom har også ramt hos fx Apple og Microsoft, mens Google (med material design) bedre har holdt fast i visuel struktur til at markere indhold.

Tilføj kommentar

Ja, dette er et dumt spørgsmål med et nemt svar, men det er der kun fordi spam-robotter er for dumme til at besvare den slags, mens mennesker ikke er.
👍

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.