7 tips til Soundboks-ofre
Høj musik er som så meget anden forurening. Noget man må forhandle sig intelligent fra. Men der er også tekniske løsninger.
Høj musik er som så meget anden forurening. Noget man må forhandle sig intelligent fra. Men der er også tekniske løsninger.
"Soundboks-sæsonen er i gang: København, Østjylland og Fyns Politi blev kaldt ud 523 gange ⟲ hen over weekenden", lyder det fra DR.
Mange tusinder har formentlig fået tilført noget uvelkomment EZFG ⟲ (eller det, der er værre) på lydstyrke 11 en ellers rar og lun sommeraften i haven, på altanen, i gården.
Hvad kan man gøre ved det?
1. Bed dem skrue ned«
Den rigtigste løsning er at opsøge de ansvarlige og bede dem skrue ned. Det virker i rigtig mange tilfælde og er det rigtige første skridt i et civiliseret samfund.
Det rykker ikke meget at forsøge at forespørge anonymt.
Man skal også være høflig.
Man kan - som forhandlingsteknisk geni ⟲ - fortælle de midlertidige egoister hvilke positive ting deres nedskruen vil afstedkomme (kvinder, børn og andre udsatte grupper kan tale/sove).
Lov&orden-typer vil ofte tænke, at lovbryderne skal have en frist til at skrue ned og en besked om hvad der sker ved fortsat overtrædelse af §8 i ordensbekendtgørelsen ⟲, §x ⟲ i reglerne for boligselskabet ⟲/ ejerforeningen ⟲/ haveforeningen ⟲ og §y ⟲ i reglerne for den kommunalt drevne park ⟲.
Det tror jeg ikke virker specielt godt overfor fulde mennesker i grupper. Hvis der ikke ser ud til at være trusler mod liv og førlighed, så bliv indtil hensyn udvises.
Hvis man kommer hjem med uforettet sag, kan man altid ringe til politiet. Om det senere.
2. Klag IKKE til Facebook eller Twitter«
Som venne- og familieløs udgør Facebook og Twitter efterhånden den naturlige, fælles frustrationsstrøm, hvor man også kan udlede sine egne frustrationer.
Men, modsat ægte venner, naboer og familie, kommer der omtrent aldrig noget godt af at lufte sin frustration på Facebook. Der vil ALTID sidde en endnu mere forbitret sjæl og kværulere i den anden retning.
Hvis du så meget som et sekund overvejer at skrive noget offentligt på Facebook og Twitter, så prøv at tjekke kommentarsporet nederst på Lyt selv med og bedøm: Naboer og politi dybt uenige om støjniveau i Botanisk Have ⟲, Politichef med vild soundboks-melding ⟲ eller Twitter-tråd aargh ⟲ og uurgh ⟲.
Spildtid med blindgydemennesker.
Kan man så organisere sig i en åben Facebook-gruppe? Prøv at kigge på Istedgade gider ikke egoistisk motorstøj ⟲. Det ser ikke lovende ud. Man gør nok bedst i at mødes fysisk, vedtage handlingsplan og holde fokus. Så kan man til nød oprette en lukket postliste eller lukket Facebook-gruppe som de fx. gør med Nej tak til Soundboks-støj på Islands Brygge ⟲.
Bør man klage sin nød til de gamle medier? Lokalaviser, lokal-tv-stationer?
Den er svær.
I bedste fald kan støjplagede bedsteborgere lettere finde hinanden og få lidt mere opmærksomhed fra politiet (som vi snart kommer til).
I værste fald bliver man en del af en klikfest hvor sure bedsteborgere vs. unge livsglade ⟲ skal trække så mange sidevisninger og forudsigelige Facebook-kommentarer som muligt. Soundboks' marketingsafdeling ⟲ har også et sjovt forhold til lige netop den klikfest. Der skal endelig ikke pustes til den konflikt hedder det. Men fra 15:55 og frem ⟲ er det som om det alligevel er en interessant modstilling.
3. Ring til politiet«
På 114. Sig myndigt "Politi. Musik til ulempe nær [adresse]. De startede kl. x. Vi bad dem vise almindeligt hensyn klokken y. Vi blev mødt af irritation og hån."
"Musik til ulempe" har selvfølgelig ikke så høj prioritet som igangværende røverier og overfald. Men politiet slår ofte vejen forbi, beder folk skrue ned, tager Soundboksens serienummer og lover bøde og evt. konfiskation, hvis den hensynsløse adfærd fortsætter.
De misundelsesværdigt velbeslåede og smukke borgere nær Botanisk Have i Aarhus ⟲ og på Islands Brygge i København ⟲ har klart haft nogle problemer med både Soundbokse og uinteresseret politi.
Men som ægte middelklasse må de tålmodigt, igen og igen, bede støjforurenerne om skåneprogram og, ad rette kanaler, bede politiet om en mere optimal håndhævelse af ordensbekendtgørelserne.
Man følger reglerne, mens man kæmper for sin friværdi, nattesøvn og komfort.
4. Ingen selvtægt!«
"Flæk dem med en økse!"
"Smid dem i havnen!"
"Spil Wagner/heavy til de giver op!".
Uh nej. Det er kun den barbariske underklasse og den barbariske overklasse ⟲, der bedriver selvtægt. Den velafrettede middelklasse, menneskehedens toppunkt og civilisationens opretholder, følger reglerne. Tålmodigt, tålende og ildeset af både under- og overklasse.
Og dog. BonBelafonte taler om sin selvtægtssucces ⟲:
Havde en underbo der festede med en soundboks. Det var som at festen var inde i min stue. Dagen efter bestilte jeg en wifi/Bluetooth jammer. Har ikke haft problemer siden. Meget ulovlig, ja. Ekstremt effektivt, Ja. Får jeg ro, ja. Bryder jeg loven, ja. Er jeg ligeglad, ja.
Normalt, så scrambler jeg signalerne med 5-10 sekunders intervaller. Så det lyder som en CD der hopper eller er ridset. Festen er som regel slut efter 10 minutters ekstrem frustration fra deltagerne. Jeg nyder hvert et minut.
Men det er sjældent de holder fest for tiden. Faktisk aldrig mere. Tror ikke folk gider feste der pga “dårligt signal”.
Og Rune skriver om noget lignende med middelklassens afvæbnende, inkluderende, lidt frygtsomme humor ⟲.
Men vid at det iflg. Lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold ⟲ er forbudt at jamme andres signal med et 200-kroners apparat.
Som middelklassemand m/k må man gå den lange, pædagogiske vej og forsøge at opdrage på den egoistiske under- og overklasse og de (få!) middelklasseelementer, der er til ulempe for andre.
5. Ingen beskyttelse mulig«
Lukkede vinduer? Tre-lagsglas? Støjreducerende hovedtelefoner? Fire dyner over hovedet?
Bassen skal nok finde vej.
Målet må være at forbedre egoister til hensynsfulde medborgere.
6. Ingen flugt mulig«
Sommerhus? Kolonihavehus? Støjreducerende hovedtelefoner? Fire dyner over hovedet?
Bassen skal nok finde vej. Selv på Roskilde ⟲.
Målet må være at forbedre egoister til hensynsfulde medborgere.
Derudover er lydgener jo i høj grad transportable. Den sjælløse musik føres frem af biler og endog scootere ⟲:
Jeg var i en af de store parker i Odense igår (den ved domkirken) hvor der var en halvfed mand (slut tyverne - start trediverne) der kørte rundt på scooter (alene) med en soundboks og spillede høj techno.
Altså. Hvad er det for en slags tåbe der gør sådan noget? Gør han det for sig selv eller forventer han at alle andre gider høre på det lort?-Det klassiske odenseanske parringsritual. Hvis han formår at tiltrække en villig hun, så sætter hun sig op på scooteren med en brunsviger og en Odense Classic.
- og hvis hun også sætter sig op på scooteren den efterfølgende weekend bliver de gift.
Men det er selvfølgelig synd for de sagesløse omgivelser, at teknologien nu er på et niveau, hvor ensomme individer ikke kan styre den og - nu og da - opmuntres af marketingsafdelinger ⟲ (der sjovt nok aldrig hylder de aldrende og opfarende egoister ⟲).
Vejen mod lydforureningen går tit gennem politiet.
En typisk døgnrapport fra et tyndtbefolket område fortæller om hele fire typer støjforurening: musik til ulempe, larmende knallert, kanonslag og larmende bil ⟲. Altsammen jobs for ordensmagten.
7. Faste grænser for egoistlarm?«
Det er en nogenlunde simpel regel at "Du larmer for meget, når politiet siger det."
Alligevel har vi på mange områder faste, maskinmålbare regler for hvornår teknologi konfiskeres og folk idømmes bøder/fængselsstraf.
Efter mange modbydelige trafikdrab fik vi i 1976 maskinmålbare promillegrænser ⟲ og i 2021 lov mod maskinmålbar vanvidsbilisme ⟲.
Med tiden begyndte man også at veje lastbiler, syne bremser og kræve fartskriver ⟲.
En Soundboks har rigelig plads til at logge placering, musik og volumen. En Soundboks app kunne have en veto-mulighed for omkringstående indbygget, så de irriterede kunne skrue ned (ja, det kan omgås med kabler).
Potentielt kunne man også lave regler med frekvenser, lydtryk, afstande oma.
Men det er nok stadig lettest - og ikke den store trussel mod retsikkerheden - at lade det være op til politiet og deres dagsform at afgøre, hvornår man er til ulempe.
Ligeledes er det egentlig også ganske smart, at det i praksis også er mindre betydende om folk sidder og støjforurener på privat eller offentlig grund. Det centrale er, at de er til ulempe.
Det korte af det lange«
Idioter og egoister bliver upassende magtfulde af store biler, store pistoler, store hunde og store højttalere.
Som retskaffen middelklasseperson, må man gøre sit til at opdrage dem og så lade politiet om de tungeste bagdele ⟲.
Man kan følge denne flig af kampen på Politi: Soundboks ⟲, Politi: musik til ulempe ⟲, Wallnot: Soundboks ⟲, /r/Denmark/soundboks ⟲.
Fuld åbenhed«
Jeg (og Mikkel) har anlæg, der kan spille højere og dybere end Soundbokse ⟲. Men vi er ikke til ulempe. Og jeg har, ansvarligt og fornuftigt, bibeholdt min gode hørelse ⟲.
Jeg har før spillet modbydelig, elektronisk musik i det offentlige rum på ekstrem volumen ⟲. Men med kommunal tilladelse (politiet lukkede dog arrangementet senere på dagen, så sagesløse kunne spise i fred). Jeg lytter til stadighed til tæppebanker-musik ⟲.
Jeg har overvejet om vi er i gang med en third summer of love (Second summer of love skete faktisk ⟲). Jeg tror det dog ikke.
Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.
Kommentarer
Høj musik
Jeg undrer mig over at fænomenet høj musik kun måles med lydstyrke og eventuel vedvarende til ud på natten.
Jeg vil vædde med at mindst halvdelen af ubehaget skyldes valget af musikgenre. Tænk blot på disse 200bps dakkedak-spektakleri, kontra vellyd fra de støjramtes favoritmusik. Jeg kunne da nævne god musik, som ville få mig til at chrashe festen og overveje at møde sent på arbejde næste dag. Husk at forskellen mellem musik og støj er en generation.
Tilføj kommentar