The Lost Daughter (2021)

Niels Søndergaards billede
©/Af Niels Søndergaard den 6. november 2023 - 1:00 [2]
2 ud af 5 stjålne dukker
Metacritic-kritikerne og Rotten Tomatoes-anmelderne ved ikke, hvad de snakker om!

Hvem Streamer den? Spørg
PlayPilot

Set den: 
5. nov 2023
Udgivet: 
31. dec 2021
Genre: 
Varighed: 
121 min
Ikon: 
År: 
2021

Den eneste grund til, at jeg satte mig og så denne film, var, at Jessie Buckley, som jeg opdagede i går, da jeg så "Fingernails", hvor hun stråler i hovedrollen, faktisk blev nomineret til en Oscar for sin birollepræstation i denne film, men hun er dog kun med i små tilbageblik som en yngre udgave af hovedrollen, en 48-årig litteraturprofessor på ferie i Grækenland spillet af den altid fremragende Olivia Colman, som da også blev nomineret til en Oscar her.

Filmens manuskript er skrevet af den debuterende instruktør Maggie Gyllenhaal (ligeledes oscarnomineret for manuskriptet), og jeg kunne konstatere, at kritikerne på Rotten Tomatoes var ellevilde, så jeg så forsigtigt frem til en mulig cinematisk optur, selv om jeg udmærket var klar over, at begejstrede RT-kritikere tit og ofte varsler arthouse-bullshit.

Til Gyllenhaals ros vil jeg dog sige, at det på trods af en kedelig optakt lykkes hende at fremmane en foruroligende stemning gennem afdækningen af litteraturprofessorens narcisistiske natur, fortidige synder og voksende konflikt med andre feriegæster. Men historien (hvis man overhovedet kan kalde det en historie) fører ingen vegne og fiser til sidst ud som en våd lynkineser. 

Endnu en meningsløs og kedsommelig fuser, der formentlig vil henrykke Grands og Glorias stamgæster.

Kommentarer

Steven Snedkers billede

Vi er ikke i tvivl om når en historie fører nogen vegne og ikke fiser ud til sidst.

Hvis helten dræber skurken, redder heltinden og måske endda får en forsoning med sin far/hæderbevisning af en autoritet (der tit vil ligne far til forveksling) SÅ har historien ført os til en rar slutning og er ikke feset ud.

Men en anden slags film dykker ned i visse menneskers liv, og følger dem i en periode, hvorefter kameraet forsvinder, og de må klare sig selv.

Stamgæster på filmfestivaler og i Grand og Gloria elsker den slags.

Når de/vi starter på en James Bond-film ved de med ret stor sikkerhed hvilke problemer James Bond skal bokse med de næste par timer og hvordan det ender.

Når de/vi starter på The Lost Daughter aner de/vi ikke hvilke problemer, der skal bokses med og de/vi ved ikke hvordan kampen ender.

Det gør - nogle gange - disse film mere spændende end genrefilmene.

"Hvorfor gør Leda, som hun gør?" er et større og mere interessant mysterium end "Hvorfor gør James Bond eller Jackie Chan, som de gør?"

"Ingen vegne"-filmene byder også ofte på meget mere interessant psykologi. Hovedpersonen har stedvist usympatiske træk og mudrede/komplicerede bevæggrunde. De kan, modsat renskurede helte, være svære at forstå og forudse.

En anden stor forskel. I "Ingen vegne"-filmene skal hovedpersonen ofte træffe moralske valg. De er tit mere spændende end de praktiske valg - James Bond skal dukke sig når der skydes og svinges næver; han skal forsøge at kapre en motorcykel, så han kan indhente skurkene i den solbeskinnede Middelhavsby med de mange trapper, skraldespande og frugtboder.

En film med en overvægt af praktiske valg er ofte ret kedelig. En film med overvægt af moralske valg er mere interessant. For Filmfestival-typerne i hvert fald.

Jeg kan nyde begge typer film.

Jeg kan med stor fornøjelse se både Dredd (mange praktiske valg, ret gennemskuelig psykologi) og Zvjagintsevs eller Östlunds mesterværker (mange moralske valg, mudret psykologi, ingen "tydelig" slutning).

Således nød jeg også The Lost Daughter. Skuespillerne spillede røven ud af bukserne, man anede ikke hvordan konflikterne ville ende og de moralske valg var komplicerede. De 194 timer (eller hvad det nu var) i Ledas liv, føltes ikke som spildtid.

Jeg kender også flere Leda'er end James Bond'er.

Endnu et plus ved "Ingen vegne"-filmene: man kan diskutere dem i timevis med sine blaserte,  vindrikkende venner og blære sig med hvor belæst og dygtig man er. "Mjah, men jeg synes måske den divergerer lidt for meget fra det litterære forlæg", "Næh nej, det var de helt rigtige dispositioner auteueren foretog [etc. etc.]".

Der er der lidt mindre diskussionskød på James Bond. "Jo, det var en fed biljagt", "Ja, håndgemæng er heldigvis blevet en del mere medrivende siden Roger Moore-dagene".

Niels Søndergaards billede

Når jeg ser en film, vil jeg dæleme underholdes. Og det sker ikke her. Men det kan sagtens lade sig gøre at finde film, der både underholder og skildrer personer helt ind til benet. Som fx "Lawrence of Arabia" eller "Far from the Madding Crowd". Jeg ser nul underholdningsværdi i en film som denne. Det er fint nok, at man skaber et miljø med (måske) interessante personer, men arbejdet er jo altså kun halvt færdigt, når handlingen mangler eller (som her) stritter i alle retninger uden mål og retning. Der bliver skabt en ildevarslende stemning, men det er jo bare et bagtæppe, som ikke bliver brugt, og hovedpersonen foretager en uforståelig handling (dukken), som ikke bliver forklaret. Vi får end ikke et par prikker, vi måske selv kunne forbinde, og resultatet er uforløst mystificering. Det er sgu ikke i orden, og derfor giver jeg bundkarakter, selv om teknik og skuespil jo ikke fejler noget. Det er fuldt fortjent, at Colman og Buckley blev oscarnominerede, men at manuskriptet blev det, er helt til grin. Præcis som med "Lost in Translation", der også var en dramaturgisk katastrofe.

 

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
The Killer Se den dog. Mange andre

Se den dog. Mange andre anmeldere roser den til skyerne, selv om jeg har en mistanke om, at det...

2 uger 1 dag siden
The Killer Enig i bedømmelsen

Uden dog at have set filmen. Der er simpelthen for mange lejmorderfilm og -serier i disse tider...

2 uger 2 dage siden
The Lost Daughter Når jeg ser en film, vil jeg

Når jeg ser en film, vil jeg dæleme underholdes. Og det sker ikke her. Men det kan sagtens lade...

3 uger 4 dage siden
The Lost Daughter 194 timer i Ledas liv

Vi er ikke i tvivl om når en historie fører nogen vegne og ikke fiser ud til sidst.

Hvis...

3 uger 4 dage siden
Kære barn Nu fik du også lokket mig i

Nu fik du også lokket mig i fælden. Har endnu kun set de to første afsnit, men for satan da...

3 uger 4 dage siden
Kære barn Spændende anmeldelse

Tak Niels! Den er skrevet på min playliste. Elsker gode historier.

3 uger 6 dage siden