Killers of the Flower Moon (2023)

Niels Søndergaards billede
©/Af Niels Søndergaard den 7. december 2023 - 0:50 [0]
3½ ud af 5 oliefund
Set den: 
6. dec 2023
Udgivet: 
20. okt 2023
Instruktør: 
Varighed: 
206 min
Ikon: 
År: 
2023

Allerførst: Den film er simpelthen for lang.

Der er en grund til, at biograffilm normalt klippes ned til højst et par timers længde. I gamle dage var 1½ time normen, og når man lavede længere forestillinger, hed de helaftensfilm og blev forsynet med en pause. Scorseses 3½ time passer bedre til streaming, hvor man selv kan bestemme, hvornår man gerne vil holde pause. Og den er da også produceret til Appletv+, men har fået premiere i biograferne, så den kan komme med i oscarkapløbet ligesom Ridley Scotts "Napoleon", som til gengæld først springer ud i sin fulde fire timers længde, når den rammer streamingskærmene.

Historien handler om den stræbsomme Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), der efter at have deltaget i Første Verdenskrig ankommer til sin onkel Williams hjem i Oklahoma. Onklen (Robert de Niro) opfordrer ham til at indynde sig hos de lokale Osage-indianere, der er yderst velhavende, fordi der er fundet store mængder olie på deres land. Han bliver chauffør for den stilfærdige Osage-kvinde Mollie (Lily Gladstone), og efter et stykke tid begynder hun at falde for hans charme, og de ender med at blive gift og få tre børn. Ernest elsker sin kone højt, men viser sig at være en småtbegavet, ilter og voldelig mand, der elsker penge endnu højere, og sammen med sin beregnende onkel begynder han at gennemføre en nederdrægtig plan, der går ud på at få overført rettighederne til olieboringerne fra indanerne til mere "passende" ejere. En bølge af "ulykker" og drab rammer lokalsamfundet og alarmerer myndighederne i Washington, som sender et hold FBI-agenter ledet af Tom White (Jesse Plemons) for at komme til bunds i tingene. 

DiCaprio er ganske overbevisende i rollen som filmens svage antihelt, der plages af indre dæmoner, og De Niro er veloplagt som den snu, intimiderende onkel. Det er dog Lily Gladstone, der stjæler rampelyset med sin præstation som den kærlige og begavede Mollie, der uskyldigt og hjælpeløst rives med i ægtemandens uundgåelige fald. I mindre roller ses John Lithgow og Brendan Fraser som henholdsvis anklager og forsvarer i filmens afsluttende retsopgør.

Filmen er smukt fotograferet, og scenografien overvældende flot. Historien bygger på virkelige begivenheder, og efter min mening ville den have været langt mere spændende, hvis den var blevet fortalt som kriminalgåde set med FBI's øjne, så vi ikke fra starten havde vidst, hvad der foregik bag kulisserne, og hvem de skyldige var, og på grund af denne manglende spænding virker filmen langtrukken og sine steder unødvendigt kedelig. Den kunne sagtens have været klippet ned til to timers længde, uden at det havde behøvet gå ud over karakterudviklingen.

Det er på ingen måde nogen dårlig film. Den er klart bedre end Scorseses Netflixfilm "The Irishman", som også var alt for lang, men den er ikke det mesterværk, den gerne selv vil være.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
The Hunt Fremragende thriller

Enig i at det er en fantastisk film. Pga. corona er det en af dem der blev smidt direkte ud til...

3 uger 5 dage siden
Fall Højdeskræk for viderekommende

Enkel og vellavet thriller i stor højde med nogle af de mest svimlende klatrescener nogensinde...

3 uger 5 dage siden
No Hard Feelings Vellavet RomCom

Normat er romcom-genren en jeg går i en stor bue udenom, fordi det plejer at være en ret klæg...

3 uger 5 dage siden
The Killer Se den dog. Mange andre

Se den dog. Mange andre anmeldere roser den til skyerne, selv om jeg har en mistanke om, at det...

3 måneder 2 uger siden
The Killer Enig i bedømmelsen

Uden dog at have set filmen. Der er simpelthen for mange lejmorderfilm og -serier i disse tider...

3 måneder 2 uger siden
The Lost Daughter Når jeg ser en film, vil jeg

Når jeg ser en film, vil jeg dæleme underholdes. Og det sker ikke her. Men det kan sagtens lade...

3 måneder 3 uger siden