Fru Brisbys hemmelige verden (1982)

Klaus Æ Mogensens billede
Af Klaus Æ Mogensen den 3. oktober 2024 - 10:02 [0]
4 ud af 5 elektriske rotter
Hvem streamer den: 

LEJ

Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot


Set den: 
2. okt 2024
Udgivet: 
16. jul 1982
Genre: 
Instruktør: 
Varighed: 
82 min
Ikon: 
År: 
1982

Fru Brisby er en lille mus med et stort hjerte. Efter at hendes mand døde, har hun været alenemor med fire musebørn i et lille stenhus på bondemandens mark. Men ak, pløjesæsonen starter, og så må alle de små dyr flygte ud i skoven. Desværre er Fru Brisbys yngste søn Timothy blevet syg og kan ikke flyttes. Så er gode dyr rådne! Fru Brisby søger råd his den store ugle, som siger at hun skal gå til rotterne fra NIMH, som bor i bondens rosenbed. Det viser sig at være nogle særligt intelligente rotter, resultatet af forsøg på NIMH, National Institute of Mental Health. De mestrer elektricitet, som de stjæler fra bondegården, og den vise gamle rotte Nicodemus (stemmelagt af Derek Jacobi) har ligefrem lært magi. Rotterne lover at redde Timothy, men den ærgerrige rotte Jenner øjner en chance til at tage magten i rotternes samfund. Meget skal gå galt før det ender godt...

The Secret of NIMH fra 1982, på dansk kendt som Fru Brisbys hemmelige verden i biograferne og Mette Mus' hemmelige verden på DVD. er den første tegnefilm fra Don Bluth Productions. Don Bluth var en tidligere animator hos Disney, som var utilfreds med den måde det gamle filmselskab kørte tingene på - blandt andet at der blev sparet mere og mere på animationen. Han startede derfor sit eget selskab sammen med flere andre frafaldne Disney-animatorer. The Secret of NIMH blev en kultklassiker på grund af sin flotte animation og spændende, velfortalte historie, og Bluth fulgte op med flere film, der i 1980'erne gjorde hans studio næsten lige så populært som Disney: blandt andre Rejsen til Amerika, Landet for længe siden og Anastasia. Andre af hans film var dog langt mindre succesfulde, og hans selskab kørte ofte på pumperne. Hans næste film efter succesen Anastasia var den ambitiøse science fiction-film Titan A.E., der blandede traditionel animation med computeranimation. Trods ambitionerne blev filmen et flop og den sidste film Bluth instruerede,

The Secret of NIMH tåler glimrende at blive genset i dag. Arven fra Disney er meget tydelig, hvor især musene giver minder om Askepot, Mesterdetektiven Basil Mus og Bernhard & Bianca, men der er også dystre scener, som mere leder tanken hen på Ralph Bakshis film, fx Krigens troldmænd. Heldigvis bliver historien ikke, som hos Disney, hele tiden afbrudt af sange, og historien får lov til at skride frem i sit eget tempo. Det humoristiske indslag bliver leveret af den klodsede og elskovssyge krage Jeremy (Dom DeLuise), som hjælper Fru Brisby og sørger for at alting ikke bliver for trist og skræmmende.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Bedste streaming-kanaler lige nu

Her på Internetforbrugeren ved vi, præcis hvad vi synes om tusinder af film- og tv-serier. Vi ved også, præcis hvilke film der er tilgængelige på de danske streaming-kanaler lige nu.

Det har vi kombineret til listerne på Bedste film på streaming lige nu . Kig på de lister næste gang du vil købe et streaming-abonnement. Så ved du, hvor du får mest for pengene.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
Lynaktion Ipcress Du har ret. Dårlig instruktion og rodet historie.

Jeg genså den i dag, fordi jeg synes, du var for hård ved den, men den er faktisk ikke nær så...

1 uge 1 dag siden
The Thicket Tubi

Filmen er blevet fjernet fra Tubi i dag - mellem at jeg konstaterede at den var der og jeg...

1 uge 3 dage siden
His Dark Materials (tv-serie) To blåøjede forældre kan godt

To blåøjede forældre kan godt få et barn med brune øjne! At det ikke skulle kunne lade sig gøre...

3 uger 1 dag siden
Inside Jep, det er arthouse bullshit

Helt enig i anmeldelsen. Det er arthouse bullshit. At læse undertekstfilen vil gøre det helt...

1 måned 3 uger siden
A Quiet Place: Day One Dårlig 3'er

Desværre deler jeg ikke din entusiasme for filmen, man har va=lgt at kassere familien vi fulgte...

2 måneder 6 dage siden
The Ring Ung med de unge

Jeg brugte ikke engang Slangordbogen...

2 måneder 3 uger siden