Wicked Little Letters (2023)

Niels Søndergaards billede
©/Af Niels Søndergaard den 23. maj 2024 - 21:07 [2]
3½ ud af 5 obskøne smædeord
Hvem streamer den: 
Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot


Set den: 
22. maj 2024
Udgivet: 
5. apr 2024
Genre: 
Forfattere: 
Instruktør: 
Varighed: 
100 min
Ikon: 
År: 
2023

Denne vidunderligt vulgære film er en grovkornet lystspilbagatel om en farceagtig brevskandale i den engelske kystby Littlehampton i 1920'erne. Fortællingen, der er baseret på en autentisk historie, handler om kvindehad, hykleri, undertrykkelse og vrede over restriktive og diskriminerende samfundsnormer. Instruktøren Thea Sharrock og manuskriptforfatteren Jonny Sweet serverer sådan set intet nyt, men filmen er både sjov, underholdende og hamrende godt castet.

Den dybt religiøse Edith (Olivia Colman) og den bramfri Rose (Jessie Buckley) er naboer. Da Edith og nogle af de andre byboer begyndter at modtage blasfemiske smædebreve i bunkevis, bliver den frivole Rose mistænkt og anklaget for forbrydelsen. Politibetjenten Gladys (Anjana Vasan) fornemmer, at der er noget galt, så hun får hjælp af nogle af byens kvindelige indbyggere til at undersøge, hvem der egentlig sender de famøse breve.

Det er en sjov og veludført komedie, men mysteriet er ikke særlig indviklet, og de fleste vil nok løse den enkle krimigåde ret tidligt, hvilket er en smule ærgerligt, men filmen bæres oppe af det sjofle og ondskabsfulde sprog i de grove breve samt fortræffeligt skuespil. Vi kender og elsker Colman, der allerede har slået sit navn fast og modtaget en velfortjent Oscar, men det meste af min kærlighed går denne gang til den ufattelig fotogene og charmerende Buckley. Nævnes bør bestemt også Timothy Spall, der er i topform som Ediths mavesure gamle far.

Skal jeg brokke mig over noget, er det filmens anakronistiske woke-indhold. Der var dæleme ingen indiske politikvinder og sorte dommere i britiske provinsbyer i tyverne. Men det nonsens er åbenbart kommet for at blive.

Filmnotat: 

Kommentarer

Steven Snedkers billede

Velmenende historieforfalskning er stadig historieforfalskning.

I den virkelige verden fik England sin første kvindelige politibetjent med indiske rødder 50 år senere. Og hun nåede faktisk kun at arbejde i to år før hendes mand slog hende ihjel for at udføre et arbejde, der ikke passede sig for en (indisk) kvinde.

Woke-kommissærerne overmaler historiske kendsgerninger og kontroverser, som var de ansatte i Ministeriet for Sandhed ("Ministeriet beskæftiger sig med nyheder, underholdning og kunst. Dets formål er at omskrive historien og ændre kendsgerningerne så de passer til partiets doktriner.")

Steven Snedkers billede

Et andet woke træk i filmen, er intelligensniveauet. De voksne kvinder joller rundt i noget, der ligner en børnekrimi. Men mændene er demonstrativt endnu dummere og endnu mere umodne. Det er fint beskrevet i Why Modern Movies Suck - The Strong Female Character.

Som altid, når en film er "baseret på virkelige hændelser", er det sjovt at konsultere SPØJLER-fyldte History vs. Hollywood. Der kan man som regel se hvordan personer bliver smukkere, aktørerne færre, tidslinjer krympes og woke/politisk korrekthed tilsættes for at sikre filmen en god indtjening.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Bedste streaming-kanaler lige nu

Her på Internetforbrugeren ved vi, præcis hvad vi synes om tusinder af film- og tv-serier. Vi ved også, præcis hvilke film der er tilgængelige på de danske streaming-kanaler lige nu.

Det har vi kombineret til listerne på Bedste film på streaming lige nu. Kig på de lister næste gang du vil købe et streaming-abonnement. Så ved du, hvor du får mest for pengene.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
Den vilde kriger Paul er en uartig dreng

Hans smittende entusiasme og gentænkninger på...

6 dage 7 timer siden
Furiosa: A Mad Max Saga Vince Mancini tager fejl. Den

Vince Mancini tager fejl. Den bedste er og bliver 2'eren. Fury Road er hammergod, men Tom Hardy...

1 uge 2 dage siden
Mad Max: Fury Road V8halla

“I should be walking with the Immorta, mcfeasting with the heroes of all time.”

Som en...

1 uge 2 dage siden
Furiosa: A Mad Max Saga Den bedste Mad Max!

Er det ikke. Men bedre end...

1 uge 2 dage siden
Wicked Little Letters History vs. Hollywood

Et andet woke træk i filmen, er intelligensniveauet. De voksne kvinder joller rundt i noget,...

2 uger 5 dage siden
Wicked Little Letters Velmenende historieforfalskning

Velmenende historieforfalskning er stadig historieforfalskning.

I den virkelige verden...

3 uger 9 timer siden