Sjakalen (1973)

Niels Søndergaards billede
©/Af Niels Søndergaard den 22. oktober 2024 - 9:42 [0]
4½ ud af 5 eksplosive patroner
Hvem streamer den: 

LEJ LEJ LEJ

Spørg Streamingmuligheder leveret af JustWatch og PlayPilot

Filmen er gammel!
Se om de har den gratis på

- som beskrevet i Se gamle film gratis på The Internet Archive.


Set den: 
21. okt 2024
Udgivet: 
30. jul 1973
Genre: 
Instruktør: 
Varighed: 
143 min
Ikon: 
År: 
1973

Frankrig, 1963. Præsident Charles De Gaulle har besluttet at lade den nordafrikanske nation Algeriet blive uafhængig af Frankrig, hvilket har medført en blodig konflikt, som breder sig til Europa, da utilfredse franske officerer danner OAS, en terrorgruppe, som forsøger at myrde ham. Efter et mislykket forsøg på at dræbe præsidenten bliver lederen af OAS retsforfulgt og henrettet, og organisationen ligger i ruiner.

De overlevende terrorister hyrer en professionel snigmorder (Edward Fox) med kodenavnet Sjakalen til at myrde De Gaulle. Ved hjælp af forklædninger, falske pas og andre tricks arbejder Sjakalen sig fra Italien op gennem Europa, hvor han spores af den pragmatiske og jordbundne politichef Lebel (Michael Lonsdale), som har til opgave at finde og stoppe ham inden befrielsesdagen den 25. august, hvor han vil slå til.

Filmen, en engelsk/fransk koproduktion, der er baseret på Frederick Forsyths murstensroman af samme navn, er en af de absolut bedste i sin genre. Selv om historien er opdigtet, giver filmens stemning den en autenticitet, som kun få andre thrillere kan matche. Den har noget næsten dokumentarisk over sig, og det er en af hovedårsagerne til, at den er så vellykket.

En stor del af æren skyldes instruktøren Fred Zinneman, der på trods af en lang karriere med klassikere som 'Sheriffen', 'Herfra til evigheden' og 'Mand til alle tider' tit bliver overset, når man snakker om store instruktører. Måske fordi han ikke har nogen spektakulære kendetegn, men bare altid leverer 100 procent fejlfrit håndværk.

Også manuskriptet fortjener ros. Kenneth Ross har kogt Forsyths labyrintiske værk ned til et stramt og præcist screenplay, der formidler et væld af information med få ord. 

Filmens største aktiv er og bliver dog skuespillerne. Edward Fox er isnende troværdig i titelrollen som den ultimative snigmorder, der ved, præcis hvad han gør. Han er sindssygt god i rollen, og man kan slet ikke finde ud af, om man skal heppe på ham eller krydse fingre for, at han bliver stoppet. 

Fantastisk er også Sjakalens nemesis, politichef Lebel, som underspilles vidunderligt af Michael Lonsdale, en jævn og nøgtern politimand, som bruger sin hjerne og intuition til at opspore attentatmanden. Lonsdale og Fox giver to af de mest overbevisende præstationer, jeg nogensinde har set.

Resten af skuespillerne følger trop. Cyril Cusack er våbensmeden, som laver Sjakalens perfekte våben, Delphine Seyrig spiller en midaldrende fransk kvinde, som indleder en fatal affære med morderen, og Derek Jacobi er Lebels tro assistent. Alle, helt ned til den mindste rolle, leverer gode, troværdige præstationer.

'Sjakalen' er en genial politisk thriller, som holder den dag i dag. Kun få lignende film fra de forgangne halvtreds år når den til sokkeholderne. Genindspilningen med Bruce Willis fra 1997 står til dumpekarakter i sammenligning. Zinneman indfanger essensen af 1960'ernes Frankrig og skaber en unik atmosfære, der suger seeren ind i filmen, så man sidder på kanten af sædet i 2½ time uden at se på uret en eneste gang. 

Tilføj kommentar

Plain text

  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Bedste streaming-kanaler lige nu

Her på Internetforbrugeren ved vi, præcis hvad vi synes om tusinder af film- og tv-serier. Vi ved også, præcis hvilke film der er tilgængelige på de danske streaming-kanaler lige nu.

Det har vi kombineret til listerne på Bedste film på streaming lige nu . Kig på de lister næste gang du vil købe et streaming-abonnement. Så ved du, hvor du får mest for pengene.

Log ind eller registrer dig for at lægge langtidsholdbare, konstruktive kommentarer.
Registrerede brugere får bedre editor og flere likes.

Kommentarer til anmeldelserne

Anm. Link Kommentar Tidsorter stigende
Crash Jeg har set alt af Cronenberg

Jeg har set alt af Cronenberg undtagen den seneste (Crimes of the Future), og jeg har også...

2 dage 23 timer siden
Crash Det er dødsfetichisme

Det er dødsfetichisme og sygelig optagethed af død, tilskadekomst og sygdom.

Det ramte...

4 dage 5 timer siden
Crash Sært. Jeg husker den som rigtig god.

Jeg erindrer ikke meget, bortset fra at den gjorde voldsomt indtryk på mig og vist (under...

4 dage 7 timer siden
Ondskabens hus Professionelle (og uprofessionelle) kritikere

En ting, de fleste kritikere har til fælles, er, at de er nødt til at passe på ikke at blive...

5 dage 12 timer siden
Ondskabens hus Modens diktater i filmverdenen

Ondskabens hus er sådan et medley af gyserfilmhistoriens højdepunkter/mest udtrådte troper....

1 uge 1 dag siden
Ondskabens hus Ari Dis-Aster

Lort med lort på. Lever vi i en parallelverden, eller har folk bare en totalt rådden smag? Prøv...

1 uge 1 dag siden